Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Η Μαριέττα κρατάει μαχαίρι

Αποκλεισμός υποψηφίων από Σχολές ΑΕΙ-ΤΕΙ με το νέο Εξεταστικό που σχεδιάζει

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Νέο «μαχαίρι» για τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια, έπειτα από αυτό που προκάλεσε πέρυσι η εφαρμογή της βάσης του δέκα, σχεδιάζει τώρα το υπουργείο Παιδείας με αλλαγή του εξεταστικού συστήματος για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, η οποία πάντως μελετάται να γίνει μετά τις εκλογές.
 
  
Η νέα μείωση των εισακτέων, αυτή τη φορά, θα οφείλεται στον περιορισμό της δυνατότητάς τους να επιλέγουν πολλές και διαφορετικές Σχολές. Σήμερα μπορούν να επιλέξουν ακόμα και όλες τις Σχολές από δύο διαφορετικά Επιστημονικά Πεδία (εκ των πέντε) του Μηχανογραφικού Δελτίου. Μία από τις βασικές παραμέτρους του νέου συστήματος λοιπόν, εφόσον φυσικά μετά τις εκλογές προκύψει ξανά κυβέρνηση της Ν.Δ. και πραγματοποιήσει τους σχεδιασμούς της κ. Γιαννάκου, θα είναι ο δραστικός περιορισμός των προτιμήσεων που έχουν δικαίωμα να δηλώσουν οι υποψήφιοι. Οι Σχολές των ΑΕΙ θα ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία (π.χ. Ιατρικές ειδικότητες, Νομικές, Πολυτεχνικές, Οικονομικές κ.λπ.) και οι υποψήφιοι θα έχουν δικαίωμα να επιλέγουν μόνο κάποιες από αυτές και όχι σχεδόν όλες όπως σήμερα. Ως φυσική συνέπεια, εμπεριέχεται ο αποκλεισμός από τα πανεπιστήμια όσων υποψηφίων δεν θα κατορθώσουν να εισαχθούν στην ομάδα Σχολών που δήλωσαν, εφόσον δεν θα μπορούν όπως σήμερα να δηλώσουν και Σχολές άλλων ομάδων για «ασφάλεια», ελπίζοντας δηλαδή ότι θα εισαχθούν ακόμα και αν η Σχολή δεν είναι η βασική τους προτίμηση...


Με δημοσιογράφους
Αυτό προκύπτει από συζητήσεις που είχε χθες η υπουργός Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου και οι υφυπουργοί κ.κ. Σπ. Ταλιαδούρος και Γ. Καλός με τους δημοσιογράφους, επ' ευκαιρία γεύματος που παρέθεσαν στους εκπροσώπους του Τύπου.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το εξεταστικό σύστημα θα αλλάξει μετά τις εκλογές, προϊδέασε όμως για τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου συστήματος. Αυτά θα είναι η αυτονομία του Λυκείου, καθώς οι εισαγωγικές εξετάσεις για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα γίνονται μετά το Λύκειο και θα συμμετέχουν όσοι έχουν απολυτήριο. Για το αδιάβλητο του συστήματος, η Πολιτεία θα κρατήσει στην ευθύνη της τη διεξαγωγή των εξετάσεων, ενώ οι πανεπιστημιακοί θα αποκτήσουν ρόλο κατά την επιλογή των φοιτητών τους (επιλέγοντας τα θέματα των εξετάσεων και τη βαρύτητά τους, αποφασίζοντας τον αριθμό εισακτέων σε κάθε Σχολή κ.λπ.) Για να γίνουν όμως αυτά, προϋπόθεση είναι ο περιορισμός των επιλογών που έχουν οι υποψήφιοι, αφού η ομαδοποίηση των Σχολών απαιτεί προφανώς εξετάσεις σε διαφορετικά μαθήματα για την κάθε ομάδα Σχολών.

Οι επιτελείς του υπουργείου Παιδείας διαβεβαίωσαν ακόμα μία φορά ότι ο νέος νόμος-πλαίσιο για τη λειτουργία των πανεπιστημίων θα κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις επόμενες εκλογές, ενώ η αλλαγή του εξεταστικού συστήματος αφέθηκε για μετά τις εκλογές, καθώς πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε, η υπουργός Παιδείας είπε ότι δεν βλέπει πρόωρες εκλογές τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, αν και «κανείς πολιτικός δεν θα στοιχημάτιζε για τέτοιο ζήτημα».


Για το άρθρο 16
Τέλος, η κ. Γιαννάκου αναφερόμενη και στο θέμα της αναθεώρησης του άρθρου 16, είπε ότι «οι βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν κατά συνείδηση» και προσέθεσε: «Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου ψήφισε με συγκεκριμένο τρόπο για το θέμα, όταν ήταν ακόμη βουλευτής».

Η τελική διάταξη για την αναθεώρηση του άρθρου 16 εκτιμήθηκε ότι θα εφαρμοστεί από το 2009, καθώς η σημερινή Βουλή απλώς θα εκφράσει την πολιτική βούληση για την αναθεώρηση, ενώ ο εκτελεστικός νόμος για την εφαρμογή της νέας διάταξης θα αποτελέσει καθήκον των μελών του Κοινοβουλίου που θα προκύψουν από την επόμενη εκλογική διαδικασία.


«Άνοιγμα» στους πανεπιστημιακούς
«ΑΝΟΙΓΜΑ» στους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν στις αλλαγές, επιχείρησε χθες η κ. Γιαννάκου, τονίζοντας ότι βασική πρόβλεψη του νέου ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας των ΑΕΙ θα είναι να χορηγηθεί διοικητική, λειτουργική και οικονομική αυτοτέλεια στις διοικήσεις τους, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας. Διευκρίνισε πάντως ότι η αυτονομία που θα χορηγηθεί στις αποφάσεις των ιδρυμάτων θα συνεπάγεται και κοινωνική λογοδοσία, ώστε να μην καταλήξουμε σε ασυδοσία.


Είναι έτοιμοι και για κινητοποιήσεις διαρκείας
ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ κατεβαίνουν αύριο εκπαιδευτικοί, φοιτητές και μαθητές, καθώς η έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του άρθρου 16 στη Βουλή πυροδοτεί γενική αναταραχή στην Εκπαίδευση.

Δάσκαλοι, καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθηγητές ΤΕΙ και πανεπιστημιακοί απεργούν την Τετάρτη, ενώ οι φοιτητές δηλώνουν έτοιμοι για καταλήψεις και συλλαλητήρια διαρκείας. Γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων γίνονται σήμερα σε πολλές Σχολές, ενώ χθες το Τμήμα ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών επικύρωσε την πρόταση για τριήμερη κατάληψη από την Τετάρτη. Τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών υποστηρίζει και η ΑΔΕΔΥ, η οποία αποφάσισε να πραγματοποιήσει στάση εργασίας αύριο από τις 11.00 π.μ. έως το τέλος του ωραρίου. Την αντίθεσή της στο άρθρο 16 εκφράζει και η ΓΣΕΕ, που καλεί τους εργαζομένους να συμμετέχουν σε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2007 12:40:01
 
Αναγνώσθηκε 522 φορές