Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Δεκανίκι στο ΠΑΣΟΚ ψάχνει η κυβέρνηση

ΜΙΛΑΕΙ ξεκάθαρα για «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστήμια», επιχειρώντας να περιορίσει τα περιθώρια ελιγμών του Γ. Παπανδρέου και να μοιραστεί μαζί του τις αντιδράσεις


Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ


Την ώρα που παίρνουν θέσεις μάχης μαθητές, φοιτητές και καθηγητές απέναντι στην αναθεώρηση του άρθρου 16, που θα δίνει το πράσινο φως για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους και να μικρύνει τη διαφορά που τη χωρίζει από το ΠΑΣΟΚ.


Την ίδια στιγμή παίζει και το παιχνίδι των εκλογών σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού από τις κοινωνικές αντιδράσεις, που μόλις αρχίζουν.

«Πάρα πολύ κοντά»

«Νομίζω ότι είμαστε πάρα πολύ κοντά», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος για τις θέσεις των δύο κομμάτων εξουσίας σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 16. Για πρώτη φορά μίλησε τόσο ξεκάθαρα για «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακά ιδρύματα». «Υπάρχει δέσμευση της Ν.Δ. από το πρόγραμμά της και δέσμευση του πρωθυπουργού του ιδίου, η οποία έχει επαναληφθεί πολλές φορές δημοσίως», είπε. «Εμείς τιμούμε τις δεσμεύσεις μας. Δεν αλλάζουμε εύκολα απόψεις. Εμείς είμαστε πάντοτε υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακών ιδρυμάτων».

Εσπευσε, μάλιστα, να διευκρινίσει ότι «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια παρερμηνειών». «Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο ή η ιδιωτική επιχείρηση έχει στόχο το κέρδος», είπε. «Δεν έχει στόχο το κέρδος το μη κρατικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πανεπιστημιακό ίδρυμα. Οι στόχοι του είναι τελείως διαφορετικοί».

Με αυτήν την αλλαγή στρατηγικής της η κυβέρνηση είναι σαφές ότι:

1. Στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα πάει στη Βουλή «για να τσακωθεί με το ΠΑΣΟΚ για το άρθρο 16», όπως έλεγε κορυφαίος υπουργός. Αντίθετα, βιάζεται αυτό το μέτωπο να το κλείσει γρήγορα.

2. Δεν επιθυμεί να χρεωθεί μόνον εκείνη τις αντιδράσεις.

3. Επιχειρεί να μειώσει στο ελάχιστο τα περιθώρια ελιγμών του Γ. Παπανδρέου, γι' αυτό και σχεδόν συντάσσεται με τη δική του θέση, δίνοντας έμφαση στα «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» ΑΕΙ.

Προφανώς, κρατάει τα πυρομαχικά της για πιο δύσκολες μέρες και για πιο δύσκολες πολιτικές αντιπαραθέσεις.


Των Αγίων Πάντων...

Αρχισε να γίνεται λόγος και για τα πρώτα στοιχήματα ως προς τον χρόνο των εκλογών. Γαλάζια στελέχη ψάχνουν τις ημερομηνίες. Στη γιορτή των Αγίων Πάντων δείχνει την προτίμησή του ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα σενάρια...

Ο πυρετός ανεβαίνει και στη Ρηγίλλης. Την Πέμπτη συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. υπό τον Κώστα Καραμανλή και ακολουθούν οι συνεδριάσεις των προέδρων των ΝΟΔΕ και η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η χθεσινή πρόσκληση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου για την ονομαστική γιορτή, σε κεντρικό στέκι της Αθήνας, προσείλκυσε πληθώρα υπουργών, βουλευτών και δημοσιογράφων. Η εκλογολογία έδωσε και πήρε.

Απασχόλησε και το γεύμα που παρέθετε την ίδια ώρα σε δημοσιογράφους και η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου σε εστιατόριο του Ν. Ψυχικού.

«Μπορεί να γίνουν πρόωρες εκλογές την άνοιξη;», τη ρώτησαν. «Δεν ξέρω δεν το πιστεύω», απάντησε. «Καμία κυβέρνηση δεν πάει σε πρόωρες λόγω συνταγματικής αναθεώρησης», πρόσθεσε, αναφερόμενη εμμέσως στις αντιδράσεις για το άρθρο 16. Ρωτήθηκε και για το σενάριο του φθινοπώρου. «Δεν μπορώ να βάλω στοίχημα για καμιά περίοδο» απάντησε. «Η προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να γίνει με αφορμή τον νόμο-πλαίσιο ή τα εθνικά;», επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Ε, όχι ρε παιδιά να πάμε σε πρόωρες για το Κυπριακό» είπε.

Επίσης:

* «Το αργότερο τον Οκτώβριο» βλέπει εκλογές ο Πάνος Παπαγιωτόπουλος. Το νωρίτερο; Τον Μάιο!

* «Οι εκλογές τον Οκτώβριο δεν είναι πρόωρες», είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης και συμφώνησε και ο εορτάζων υφυπουργός Ανάπτυξης.

* «Εγώ έδωσα στον πρωθυπουργό τον προγραμματισμό που έχουμε στο υπουργείο Απασχόλησης μέχρι τον Μάρτιο του 2008», είπε ο Σάββας Τσιτουρίδης. Αλλά με σταθμούς τον Απρίλιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο!

* Σχολιάστηκε δεόντως και η Κυριακή του Παραλύτου (29 Απριλίου) που παίζει ως ημερομηνία στο σενάριο των πρόωρων εκλογών την άνοιξη του 2007. «Εσείς ποιας εορτής είστε;», ρώτησε δημοσιογράφος τον υπουργό Επικρατείας Θόδωρο Ρουσόπουλο. «Εγώ είμαι των ...Αγίων Πάντων», απάντησε. Λίγη ώρα πριν στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, την πρώτη του 2007, επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2008.

* Οτι «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» είπε και ο γραμματέας της Κ.Ε. της Ν.Δ. Λευτέρης Ζαγορίτης μετά τη συνάντηση που είχαν με τον Κώστα Καραμανλή στο Μαξίμου. «Εχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε. Εκείνο, που μας νοιάζει και νοιάζει όλο τον κόσμο είναι να γίνει δουλειά και να έχουμε αποτελέσματα. Είμαστε αποφασισμένοι να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά, ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο αποτελεσματικά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε σε σωστή κατεύθυνση και να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας».

Περιοδεία

Ο Λ. Ζαγορίτης συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ. Νίκο Ελευθερόγλου θα κάνει την πρώτη του περιοδεία για το 2007 σε Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Σήμερα θα συνεδριάσει και το διαγραμματειακό όργανο της Ν.Δ. για τον προγραμματισμό εκδηλώσεων.

Υπουργοί που «ξέχασαν» τα πολιτικά τους γραφεία τώρα σκέφτονται μήπως θα πρέπει να αρχίσουν να τα ξεσκονίζουν. «Εχω να πάω στο πολιτικό μου γραφείο από τότε που γίναμε κυβέρνηση» έλεγε ο Γ. Αλογοσκούφης. Ο Σάββας Τσιτουρίδης βεβαίωνε ότι θα είναι υποψήφιος στο Κιλκίς και όχι στη Θεσσαλονίκη. «Ε, μια ψήφο θα πάμε να τη δώσουμε στον εαυτό μας», είπε περιγράφοντας τις πολλές υποχρεώσεις του.

korai@enet.gr

 


Της ρίχνει το γάντι ο Γιώργος: Να πάει σε εκλογές για την Παιδεία

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ

Δύο μέρες πριν αρχίσει η σχετική συζήτηση στη Βουλή, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, καταθέτοντας όμως τη δική του πρόταση, η οποία, όπως υποστήριξε, είναι εντελώς διαφορετική από εκείνη της Ν.Δ.

«Δύο γραμμές μπορεί κάποια στιγμή να τέμνονται, αλλά μετά πηγαίνουν προς διαφορετική κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Και όχι μονο αυτό, αλλά προκάλεσε την κυβέρνηση να πάει στις εκλογές με πρόταγμα την Παιδεία, για να αποδειχτεί εκεί ενώπιον του λαού ποιος μπορεί καλύτερα, όπως είπε, να λύσει τα προβλήματα της Παιδείας και ποιος είχε την πιο αξιόπιστη πρόταση. Προεξόφλησε, ωστόσο, ότι τα θέματα της Παιδείας σε κάθε περίπτωση θα είναι ένα από τα διλήμματα των εκλογών.

Να πάει σε εκλογές με θέμα την Παιδεία προκάλεσε την κυβέρνηση ο Γ. Παπανδρέου. «Ομως δεν θα τολμήσει», προέβλεψε
«Ας τολμήσει»

«Ας τολμήσει η Ν.Δ. να πάει σε εκλογές με θέμα την Παιδεία. Δεν θα τολμήσει όμως...» είπε.

«Να πάμε στον λαό για να δούμε ποιος πιστεύει ότι μπορεί να χειριστεί καλύτερα το θέμα». Επισήμανε ότι η Ν.Δ. έχει υποβαθμίσει συνειδητά το δημόσιο πανεπιστήμιο και προβάλλει το ιδιωτικό ως εναλλακτική λύση.

«Για μας, το μη κρατικό πανεπιστήμιο δεν είναι εναλλακτική λύση, για μας κυρίαρχο θέμα είναι η αναβάθμιση του δημοσίου», είπε. Εδειξε πάντως να μην αποδέχεται καμία από τις εισηγήσεις που δέχεται, να θέσει δηλαδή προϋποθέσεις και να προβεί σε κινήσεις τακτικής, προκειμένου να μη δείξει ότι συμπλέει με τη Ν.Δ., καθώς είναι πεπεισμένος ότι ακολουθεί άλλη πορεία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέθεσε γεύμα στους δημοσιογράφους του πολιτικού ρεπορτάζ σε κεντρικό εστιατόριο, και στη δίωρη συζήτηση που είχε μαζί τους το άρθρο 16, η θέση του ΠΑΣΟΚ και οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ήταν το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον.

«Μόνο ένα κομμάτι»

Ο κ. Παπανδρέου επ' αυτού:

- Επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει σαφή πρόταση για τη δημόσια παιδεία όλων των βαθμίδων και σε αυτή την πρόταση το κυρίαρχο σημείο είναι η αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου. Το άρθρο 16, είπε, είναι μόνο ένα κομμάτι, το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί για να μπει μια τάξη στη λειτουργία των ιδιωτικών σχολών ΙΕΚ.

- Υποστήριξε ότι, σύμφωνα με την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τα μη κρατικά πανεπιστήμια θα λειτουργούν με τις ίδιες προϋποθέσεις, τις ίδιες εγγυήσεις και τα ίδια κριτήρια ελέγχου με τα δημόσια. Ξεκαθάρισε, όμως, ότι τα μη κρατικά δεν θα επιδοτούνται από το κράτος, όπως τα δημόσια. Είπε ότι στον εκτελεστικό νόμο του ΠΑΣΟΚ για την εφαρμογή του άρθρου θα ρυθμίζονται όλα αυτά.

Δεν θα δώσει, όμως, αυτή την περίοδο αναλυτικά τον νόμο, αλλά μόνο τις δεσμεύσεις του και τις αρχές που θα τον διέπουν.

- Είπε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για γόνιμο εσωκομματικό διάλογο, επικαλέστηκε, όμως, τις ομόφωνες αποφάσεις του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Αφησε, ωστόσο, να φανεί ότι δεν θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και θα αφήσει τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, αφού τόνισε ότι σε αυτά τα θέματα το όριο είναι το παραδοσιακό πλαίσιο της Βουλής, τα ήθη και τα έθιμα της Βουλής, εννοώντας ότι σε ζητήματα αναθεώρησης, οι βουλευτές παραδοσιακά ψηφίζουν κατά συνείδηση.

- Είπε ότι το θέμα της αναθεώρησης είναι ώριμο στην ελληνική κοινωνία και κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι το κατέστησε μείζον θέμα επειδή υποβάθμισε με την πολιτική της το δημόσιο ΑΕΙ και προκάλεσε ως εκ τούτου δυσπιστία στον κόσμο.

- Απέρριψε την λογική ότι ψηφίζοντας τώρα δίνει λευκή επιταγή για τη διαμόρφωση του περιεχομένου των διατάξεων στην επόμενη κυβέρνηση. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανένα. Αν ακολουθήσουμε αυτή τη λογική, τότε δεν θα πρέπει να ψηφίσουμε κανένα ούτε αυτά που συμφωνούμε, εμείς θα είμαστε κυβέρνηση», είπε.

«Να μας εμπιστευθεί»

Μιλώντας για τις σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά με αφορμή το άρθρο 16, την κάλεσε επί της ουσίας να εμπιστευθεί τον εκτελεστικό νόμο εφαρμογής του άρθρου που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ. Τις βασικές αρχές του νόμου για τη διασφάλιση της αναβάθμισης του δημοσίου πανεστημίου θα τις ανακοινώσει μαζί με τη συνολική του πρόταση για την Παιδεία. Επιπλέον, τόνισε ότι έχει ακούσει τον κ. Αλαβάνο να τάσσεται υπέρ της ευελιξίας και της αυτονομίας του δημοσίου πανεπιστημίου, θέσεις με τις οποίες συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ.

 


Νίκος: Συγκλίνουν με Ν.Δ. οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ

«Οι πολιτικές επιλογές του ΠΑΣΟΚ εξακολουθούν να συγκλίνουν προς εκείνες της Ν.Δ. και να αποκλίνουν από εκείνες μιας διακυβέρνησης διαφορετικής από τη νεοφιλελεύθερη προσαρμογή», διαπιστώνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ν. Κωνσταντόπουλος: Χρειάζεται πραγματική αλλαγή του εκλογικού συστήματος και του μονοκομματικού κυβερνητικού μοντέλου
Για τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ, «το ζητούμενο είναι διπλό», όπως τονίζει, σε συνέντευξή του στην επιθεώρηση «Ηλιαία», στον Μιχάλη Μαζαράκη:

- Η διαφορετική πολιτική από την κυβερνητική εναλλαγή διαφόρων νεοφιλελεύθερων παραλλαγών.

- Ποιες δυνάμεις και ποια πλειοψηφία θέλει και μπορεί να στηρίξει μια τέτοια προοδευτική αλλαγή.

Εκείνο που χρειάζεται, όπως τονίζει, είναι «πραγματική αλλαγή του εκλογικού συστήματος, αλλαγή του μονοκομματικού κυβερνητικού μοντέλου, προγραμματικές συμφωνίες, πολιτικές συμμαχίες, που θα αλλάξουν την κουλτούρα της ηγεμονικής αυτοδύναμης μονοκομματικής πλειοψηφίας και θα απελευθερώσουν θεσμούς και κοινωνικές δυνάμεις από τον αυτοεγκλωβισμό τους στον παραταξιακό κομματισμό κι από τον εναγκαλισμό τους με τις πελατειακές κι ανταποδοτικές σχέσεις. Αυτή είναι η διαρθρωτική αλλαγή που θα αλλάζει τα πολιτικά δεδομένα περίπου μισού αιώνα, που αναλώνεται σε λαϊκισμούς και μετατρέπει τη δημοκρατία, περίπου, σε κληρονομική διαδοχή».

Για τον Λ. Κύρκο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης εκφράζει τον θαυμασμό του για τον Λεωνίδα Κύρκο, αλλά και τη διαφωνία του για την πρόσφατη κρίση του γύρω από τη στάση του ΣΥΝ στην υπόθεση παραπομπής του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.

«Σέβομαι -αναφέρει- τις απόψεις του Λεωνίδα Κύρκου, την αγωνιστική ανάγνωση της ζωής του στην υπόθεση της Αριστεράς και της Δημοκρατίας. Το σκάνδαλο Κοσκωτά ήταν υπαρκτό, υπήρχαν πολιτικές ευθύνες, κάποιοι είχαν και ποινικές ευθύνες. Το Ειδικό Δικαστήριο συγκροτήθηκε και με απόφαση του ΠΑΣΟΚ για την παραπομπή ορισμένων υπουργών του. Για τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν αποδείχθηκε καμιά κατηγορία κι αθωώθηκε. Από 'κεί και πέρα, αφορισμοί και δηλώσεις, συνεντεύξεις και πολεμικές επιβεβαιώνουν, για μία φορά ακόμη, την πολιτική αδυναμία να λειτουργεί ο νηφάλιος πολιτικός διάλογος, ακόμα και για γεγονότα που όλοι ξέρουν ότι δεν ερμηνεύονται με τη λογική τού άσπρο-μαύρο».

«Καρτούν της ζούγκλας»

Για ακόμη μία φορά τονίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να μιλά για τη διαπλοκή ως γάγγραινα του πολιτικού συστήματος και για το κρατικοδίαιτο σύμπλεγμα του Λαοκόωντος.

«Είναι προκλητικό να βλέπεις εφημερίδες και δημοσιογράφους να καυγαδίζουν μεταξύ τους για προμήθειες όπλων και για κοινοτικά κονδύλια έργων, συμβάσεων, νέων τεχνολογιών και πολιτιστικών δράσεων», επισημαίνει και προσθέτει: «Αυτή η μεθοδευμένη επίθεση εναντίον μου αποκάλυψε και ένα πολύ ενδιαφέρον και θετικό στοιχείο: το πόσο ο κόσμος είναι ευαίσθητος σε αυτά τα θέματα και το πόσο οι πολίτες ξέρουν πολύ καλά ποιοι κρύβονται πίσω από τα καρτούν της ζούγκλας και είναι έτοιμοι να δράσουν εναντίον τους».

 


Παπαρήγα: Τα ξένα κολλέγια θα κάνει πανεπιστήμια

Η συζήτηση γύρω από το άρθρο 16 γίνεται για την επισημοποίηση της λειτουργίας «ιδιωτικών, όχι μη κερδοσκοπικών, αλλά κερδοσκοπικότατων πανεπιστημίων», τονίζει η Αλέκα Παπαρήγα.

Η γ.γ. του ΚΚΕ, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες για το θέμα, υποστήριξε ότι επί της ουσίας «δεν χρειάζεται να γίνουν και πολλά καινούργια πανεπιστήμια στην Ελλάδα», καθώς «τα κολλέγια που υπάρχουν και αυτά που συνεργάζονται με το αμερικάνικο και τα βρετανικά κολέγια θα αναγορευτούν σε πανεπιστήμια. Είναι έτοιμο το υλικό».

Κατηγόρησε ευθέως τη Ν.Δ. ότι προχωρά στην επιλογή αυτή «υποκριτικά φερόμενη», καθώς «αξιοποιεί μια σειρά προβλήματα που ήδη υπάρχουν στη λειτουργία των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», ακόμα «και φαινόμενα σήψης τα οποία έχουν επηρεάσει και το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, και ιδιαίτερα τις ηγεσίες του δικομματισμού», ενώ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρατήρησε ότι χαρακτηρίζει το άρθρο 16 ως δευτερεύον ζήτημα «για να κρύψει τη σύμπλευσή του με τη Ν.Δ.» και πρόσθεσε: «Θα έλεγα ότι οι διαφορές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που λέμε ο ένας λέει το ποτήρι ότι είναι μισογεμάτο και ο άλλος λέει το ποτήρι ότι είναι μισοάδειο. Δεν υπάρχουν διαφορές, παρά οι αναγκαίες στη μεταξύ τους πολιτική επιχειρηματολογία για να συντηρείται η αντίληψη ότι υπάρχουν δύο διαφορετικές θέσεις».


«Να κατακλυστεί το κέντρο της Αθήνας από κάθε γειτονιά και κάθε τόπο δουλειάς», ζήτησε η Αλέκα Παπαρήγα στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου (στη φωτ., ανάμεσα στην Ελένη Μηλιαρονικολάκη και τον Μ. Μαΐλη)
«Επικίνδυνη η θέση για αυτοτέλεια»

Χαρακτήρισε επίσης «καθαρά επικίνδυνη» και τη θέση που προβάλλουν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ για αυτοτέλεια και αυτονομία του κάθε πανεπιστημίου, γιατί δεν είναι δυνατόν, όπως είπε, η παιδεία να λειτουργεί ως κάτι το αυτοτελές και το κάθε πανεπιστήμιο να ορίζει τα δικά του προγράμματα σπουδών, τον αριθμό των φοιτητών και τους δικούς του στόχους, μακριά από τον δημόσιο έλεγχο και προγραμματισμό.

Επικριτική ήταν και απέναντι στην πανεπιστημιακή κοινότητα, με εξαίρεση ορισμένους πανεπιστημιακούς που αντιδρούν για τη διαχείριση σημαντικών κοινοτικών κονδυλίων. «Να δώσουν -τόνισε- συγκεκριμένα στοιχεία, τι γίνεται με τα κοινοτικά ποσά που τόσα χρόνια πάνε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και στα ΤΕΙ. Ποιοι τα διαχειρίζονται, πώς δέχθηκαν να τα διαχειρίζονται άτομα και όχι ιδρύματα, συνολικά τι έρευνες έχουν γίνει, ποιοι συμμετέχουν σε αυτές τις έρευνες, ποια είναι τα αποτελέσματα των ερευνών και αν θέλετε πώς οι μελέτες και οι έρευνες που γίνονται αξιοποιούνται συνολικά γι' αυτό που συνήθως λέμε το κοινωνικό όφελος, τον λαό».

Η Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε την υποστήριξη του ΚΚΕ στις πρωτοβουλίες και στις κινητοποιήσεις για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν σύγχρονη λαϊκή παιδεία. «Η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας -είπε- είναι την Τετάρτη να κατακλυστεί το κέντρο της Αθήνας από κάθε γειτονιά, από κάθε τόπο δουλειάς, με τα συνδικάτα, με τους φορείς που ο καθένας θα επιλέξει να ακολουθήσει».

 


Αλαβάνος προειδοποιεί Πολύδωρα για την αυριανή διαδήλωση

Προειδοποίηση στον υπουργό Δημόσιας Τάξης εν όψει της αυριανής πανελλαδικής κινητοποίησης «να μη χρησιμοποιήσει τη γνωστή μέθοδο της αξιοποίησης ορισμένων ακραίων φαινομένων προκειμένου να στραφεί ενάντια σε όλο το σώμα των διαδηλωτών», απηύθυνε ο Αλέκος Αλαβάνος.

Ο Αλ. Αλαβάνος χθες με τα προεδρεία των ομοσπονδιών των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ο οποίος χθες συναντήθηκε με τη συνδικαλιστική ηγεσία των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, εξέφρασε την υποστήριξή του στα αιτήματα που έχουν να κάνουν με αμοιβές και συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, με την επιπλέον επισήμανση: «Θεωρούμε ότι ένας εργαζόμενος στα Σώματα Ασφαλείας που έχει αυτοεκτίμηση, που έχει αξιοπρέπεια, που αμείβεται ικανοποιητικά είναι ευκολότερο να έχει καλές σχέσεις με την κοινωνία. Πρέπει να αποκατασταθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης με την κοινωνία, το οποίο δυστυχώς τελευταία διαταράσσεται πάρα πολύ έντονα. Διαταράσσεται και από τα ακροδεξιά λατινικά του σημερινού υπουργού αλλά και από κρούσματα τα οποία βλέπουμε, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις δράσης κάποιων νησίδων, είτε μέσα από τα ΜΜΕ είτε μέσα από πρακτικές σαν και αυτές που είδαμε στη Θεσσαλονίκη ή απέναντι σε μετανάστες. Υπάρχει ζήτημα εκδημοκρατισμού και διαφάνειας στις δυνάμεις ασφαλείας αλλά και αποτελεσματικότητας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας».

 


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ:

«Υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά με αυστηρούς ελέγχους»

Σε αυτόματο υπερδιπλασιασμό του τζίρου από τα δίδακτρα της άτυπης ιδιωτικής εκπαίδευσης, που ήδη ανέρχεται ετησίως σε 110 εκατ. ευρώ, θα οδηγήσει η θεσμική ισοτίμηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στους τίτλους σπουδών με την (επικείμενης εφαρμογής) οδηγία της Ε.Ε.

Με αυτήν την εκτίμηση όπως και με τη διαπίστωση ότι έχει διογκωθεί η ζήτηση τόσο για μεταλυκειακή εκπαίδευση (στα δημόσια ΙΕΚ έφθασε στο 70%, στα ιδιωτικά στο 30%) όσο και για την άτυπη ιδιωτική τριτοβάθμια (αύξηση εγγραφών στα ΚΕΣ κατά 15%), η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

«Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το τυπικό καθεστώς ιδιοκτησίας μιας εκπαιδευτικής δομής», τόνισαν χθες τα μέλη του προεδρείου της ΟΙΕΛΕ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου αλλά και προκειμένου να παρουσιάσουν στοιχεία για την ιδιωτική εκπαίδευση στην Ελλάδα σε όλες τις βαθμίδες αλλά ειδικότερα στην τριτοβάθμια.

Μόνον την τρέχουσα σχολική και ακαδημαϊκή περίοδο, περισσότεροι από 44.000 απόφοιτοι όλων των τύπων λυκείων αναζητούν διέξοδο στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, επισήμανε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μιχάλης Κουρουτός, προκειμένου να τεκμηριώσει τη θέση της ΟΙΕΛΕ για την ανάγκη «διαφύλαξης της ποιότητας και της ουσίας της εκπαίδευσης από πλευράς κανόνων λειτουργίας, επιστημονικής και εκπαιδευτικής δεοντολογίας».

Η θέσπιση προϋποθέσεων πιστοποίησης των πάσης φύσεως δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αποτελεί προτεραιότητα για την Ομοσπονδία που κατά τα άλλα τίθεται υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αρκεί, όπως υπογραμμίστηκε, «να πληρούνται οι προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε η εκπαίδευση να αποτελεί δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα το οποίο θα ανταλλάσσεται στη λογική ενός αγοραίου «δούναι και λαβείν».

Νομοθετικό πλαίσιο

Αυτό, όμως, «προϋποθέτει τη δημιουργία σαφούς και ισχυρού νομοθετικού πλαισίου που να εξομοιώνει τις προδιαγραφές λειτουργίας των μη κρατικών πανεπιστημίων με αυτές των αντίστοιχων δημοσίων», καθώς και «αυστηρούς ελέγχους τήρησης της νομοθεσίας ώστε να μην υπαχθεί το αγαθό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη μονοσήμαντη λογική της αγοράς».

«Τα ιδρύματα αυτά δεν νοείται να λειτουργούν ως κερδοσκοπικές επιχειρήσεις αλλά ως εκπαιδευτικές οντότητες», τονίστηκε με χαρακτηριστική έμφαση από τα μέλη του προεδρείου, που άσκησαν δριμεία κριτική στα ιδιωτικά «εκπαιδευτήρια», κοινώς Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, «στην ασύδοτη λειτουργία των οποίων πρέπει να μπει φραγμός ώστε να σταματήσει η ελεεινή εμπορία ελπίδων σε χιλιάδες νέους».

Αυτός είναι ο πυρήνας του πολιτικού ζητήματος κατά την ΟΙΕΛΕ, που επανέλαβε αρκετές φορές ότι «ο δημόσιος χαρακτήρας δεν κινδυνεύει από την ύπαρξη μη κρατικών σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά από την άναρχη λειτουργία τριτοβάθμιων εκπαιδευτηρίων» που θα οδηγήσει, όπως τονίστηκε, στην ανάπτυξη «μονοπωλιακών φαινομένων σε μια εκπαιδευτική αναφορά της οποίας ήδη το 50-60% κατανέμεται σε 5-6 οργανισμούς» (ενώ το υπόλοιπο 40-50%, συμπλήρωσαν, θα διαμοιραστεί σε μικρότερους οργανισμούς με αμφίβολες προδιαγραφές).

 

Πήγε και ο Χρυσοχοΐδης στην εκδήλωση στο Περιστέρι

Εμπόρευμα ή δικαίωμα η ανώτατη εκπαίδευση; Στο επίκαιρο αυτό ερώτημα τοποθετήθηκαν μέλη της πρωτοβουλίας ΠΑΣΟΚ ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 κατά τη διάρκεια πολιτικής εκδήλωσης χθες το βράδυ στο Περιστέρι.

Η παρουσία του γενικού γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχολιάστηκε ως κίνηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού, όπως τόνισε ο εκ των ομιλητών, Γιώργος Κασιμάτης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Αθήνας, «ενώ δεν είχαμε αναθεωρητική πολιτική τώρα έχουμε τις δικές μας αντιπροτάσεις».

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην ανάγκη γενικότερης αναβάθμισης της Παιδείας, υπογραμμίζοντας όμως πως η αναθεώρηση του άρθρου 16 ενδέχεται όχι απλά να πετύχει το ζητούμενο, αλλά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την ανώτατη Παιδεία. Η ερμηνεία του εκπαιδευτικού προβλήματος όπως τονίστηκε με οικονομικούς και μόνο όρους υποβαθμίζει τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και δημιουργεί κινδύνους αντιδημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Αναφορικά με την κριτική που έχουν δεχτεί οι εκπαιδευτικοί σχετικά με διατήρηση κεκτημένων του κλάδου τους, ο Ανδρέας Ανδρεόπουλος, καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, ανταπάντησε πως η άλλη πλευρά (βλ. κυβέρνηση) εξυπηρετεί με την αναθεώρηση του άρθρου και μόνο, τα ιδιωτικά συμφέροντα και συνηγορεί υπέρ μιας Παιδείας αντιλαϊκής.

Οι ομιλητές επανέλαβαν την απαίτηση πολλών μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή πρόσφατα εκφράστηκε, για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, τόσο για την τύχη του επίμαχου άρθρου όσο και για την προβολή των θέσεων του κινήματος σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό ζήτημα συνολικά.

Αλ.Κυρ.

 


Φως στην ιστορική ταράτσα της Νομικής

Με δάδες αναμμένες στα χέρια, μία για κάθε γράμμα της φράσης-σύνθημα «Οχι ιδιωτικοποίηση», φοιτητές της Νομικής ανέβηκαν στην ταράτσα του κτιρίου της Σόλωνος και επιχείρησαν να φωτίσουν μια μορφή διαμαρτυρίας από παλιές ιστορικές εποχές.

Εστω για λόγους συμβολικούς, αφού δεν κράτησε παρά μονάχα λίγα λεπτά, οι φοιτητές του Συλλόγου της σχολής αποφάσισαν, χθες το απόγευμα, να δώσουν άλλο ύφος και μορφή στη δράση τους ενάντια στην αναθεώρηση του 16.

Αφού πήραν ανά χείρας ένα ένα τα γράμματα του κεντρικού αιτήματος, ανέβηκαν στην ταράτσα επί της οδού Μασσαλίας (κάθετης στη Σόλωνος), άναψαν τις δάδες που κρατούσαν στο άλλο χέρι και άρχισαν να φωνάζουν όλα τα συνθήματα της εκστρατείας κατά της αναθεώρησης.

 
Από κάτω, απλωμένο το δεύτερο μεγάλο πανό με όλα τα φοιτητικά αιτήματα. Η διαμαρτυρία δεν κράτησε πολύ. Ο συμβολισμός ήταν ο στόχος και οι φωτιές που άναψαν στην ταράτσα της Νομικής τον φώτισαν δεόντως.

!Την πεποίθησή του ότι «ούτε το Χάρβαρντ ούτε η Οξφόρδη θα έλθουν στην Ελλάδα» αλλά και την εκτίμησή του ότι αν «η φασαρία για το άρθρο 16 γίνει ανεξέλεγκτη» θα έχουμε εκλογές «ενδεχομένως τον Μάιο» εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΣΥΠ, Θάνος Βερέμης, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.

 


Πυρετός και στη Θεσσαλονίκη

Του ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αρχισαν τα όργανα και στη Θεσσαλονίκη για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Συνεδριάζει σήμερα η σύγκλητος του ΑΠΘ, ενώ χθες αποφασίστηκαν οι δύο πρώτες καταλήψεις, στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων και σε αυτό της Γαλλικής Φιλολογίας από τις γενικές συνελεύσεις των φοιτητών.

«Microsoft - Αριστοτέλειο ΑΕ» γράφει το πανό που αναρτήθηκε από φοιτητές στην ταράτσα της Θεολογικής Σχολής. Περίπου 30 μέλη της Πανσπουδαστικής Κίνησης, που πρόσκειται στο ΚΚΕ, πραγματοποίησαν «χάπενινγκ» χθες το μεσημέρι, στην πλατεία Συντριβανίου της Θεσσαλονίκης, κατά της αναθεώρησης. Σχημάτισαν μια κυκλική ανθρώπινη αλυσίδα αποκλείοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας της Εγνατίας οδού και της οδού Εθνικής Αμύνης για περίπου μισή ώρα, φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Δωρεάν σπουδές για κάθε φοιτητή, το άρθρο 16 να μην καταργηθεί», «Ακούστε καλά τι λέν' οι φοιτητές, έξω οι εταιρείες απ' τις σχολές».

Σήμερα και άλλες γενικές συνελεύσεις φοιτητών συνεδριάζουν για ν' αποφασίσουν καταλήψεις και κινητοποιήσεις. Ηδη το Τμήμα Ηλεκτρολόγων-Μηχανολόγων, Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών αποφάσισε κατάληψη, ενώ κατάληψη μίας ημέρας αποφάσισε και η γενική συνέλευση της Γαλλικής Φιλολογίας.

Συνέντευξη Τύπου έδωσαν τα μέλη της Επιτροπής Φορέων Θεσσαλονίκης Κατά της Αναθεώρησης. Μίλησαν ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕΘ, Νίκος Αγαθαγγέλου, το μέλος της Διοικούσης Επιτροπής της ΠΟΣΔΕΠ, Γιώργος Τσακλίδης, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γονέων, Απόστολος Σκουφάς, και ο εκπρόσωπος του φοιτητικού Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Παναγιώτης Μουρατίδης. Ζήτησαν απόσυρση του νέου νόμου για τα ΑΕΙ-ΤΕΙ και απαγόρευση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση. Απηύθυναν έκκληση για μαζική συμμετοχή στα δύο συλλαλητήρια που θα γίνουν αύριο στη Θεσσαλονίκη, στις 12 το μεσημέρι στην Καμάρα και στις 6 το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Συνέντευξη Τύπου δίνει σήμερα και το Συντονιστικό Οργανο Πρωτοβουλιών Κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 16, όπου συμμετέχουν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, η Ενωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού και φοιτητικοί σύλλογοι. Πάντως, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης χθες αποφάσισε τετράωρη στάση εργασίας την Τετάρτη από τις 11 το πρωί ώς τις 3 μετά το μεσημέρι.

«Τα άξια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και οι άξιοι δάσκαλοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Αντίθετα, θέλουν τον ανταγωνισμό για να γίνουν καλύτεροι» δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, και τόνισε ότι «ο διάλογος, αν και ειλικρινής, δεν μπορεί να πάει στο διηνεκές».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος σε άρθρο του στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη» παρατηρεί: «Δεν είναι προφανές ότι οι μόνοι που καραδοκούν γι' αυτή τη μεταρρύθμιση είναι οι έμποροι των προσδοκιών και ελπίδων; Στην πραγματικότητα πρόκειται για την κυνική ομολογία της πολιτικής άρνησής τους να στηρίξουν μια νέα στρατηγική μεταρρύθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου και γενικότερα της παιδείας». Ο πρώην υπουργός τάσσεται υπέρ νέας στρατηγικής μεταρρύθμισης στην παιδεία, ανάλογης μ'αυτήν του 1982.




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2007 15:25:01
 
Αναγνώσθηκε 351 φορές