Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ Ρ/Σ «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ- ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟ

Για την κρίση στην Παιδεία

«Από το 1982, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσμοθέτησε το «νόμο πλαίσιο» για τα ΑΕΙ, προβλέψαμε τα αυτοδιοικούμενα δημόσια πανεπιστήμια, να λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και να παρέχουν δημόσια δωρεάν ανώτατη παιδεία σε όλους τους Έλληνες. Τότε υπήρξαν απόψεις και εντός του ΠΑΣΟΚ, ότι και κοινωνικού χαρακτήρα πανεπιστήμια θα μπορούσαν να λειτουργήσουν, στα οποία κυρίαρχο ρόλο θα είχαν κοινωνικοί φορείς, όπως η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ κ.α. Αυτή η άποψη τότε δεν προχώρησε, διότι δεν κατέστη εφικτό μέσα από το νόμο πλαίσιο να προχωρήσουμε και σε αυτό το νεωτερισμό.

Σήμερα, όμως, έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση. Έχουμε, καταρχήν μια βαθύτατη κρίση στην παιδεία, που σημαίνει ότι με τη σημερινή μορφή των πανεπιστημίων, υπάρχει μια σειρά προβλημάτων στη λειτουργία τους. Πρέπει να είναι αυτοδιοικούμενα, όπως ορίζει το Σύνταγμα του ΄75, όμως, στην πραγματικότητα, δεν είναι. Αντίθετα, βλέπουμε μια «κρατικοποίηση» των πανεπιστημίων από την πλευρά των κυβερνήσεων και του κράτους, με συνέπεια, ενώ δεν υπάρχει καμιά πρόθεση από το συνταγματικό νομοθέτη του ΄75 να λειτουργούν ως «κρατικές υπηρεσίες», -παρά μόνο ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα οποία ως αυτοδιοικούμενοι θεσμοί έχουν την υποχρέωση να παρέχουν δημόσια δωρεάν παιδεία-, εντούτοις μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε τέτοιες. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα και κάτι πρέπει να αλλάξει.

Η μεγάλη πρόκληση όμως σήμερα, κατά την άποψή μου, είναι η νέα μεγάλη μεταρρύθμιση στρατηγικού χαρακτήρα που χρειαζόμαστε για την παιδεία στο σύνολό της. Έτσι ώστε να διατηρήσουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο, τη δημόσια δωρεάν παιδεία, για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα και να εξασφαλίσουμε έτσι την απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη σύγχρονη εποχή.

Η Ν.Δ. επιδιώκει τη λειτουργία μη κρατικών και δήθεν «μη κερδοσκοπικών» πανεπιστημίων. Στην ουσία στοχεύει στην εμπορευματοποίηση και την «επιχειρηματικοποίηση» της παιδείας. Είναι καθαρό, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρνείται να αναλάβει το πολιτικό κόστος και την ευθύνη χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Άλλωστε, αυτό δείχνει η πολιτική της τρία χρόνια τώρα, με την οποία κρατάει τη χρηματοδότηση για την παιδεία καθηλωμένη στο 3,5% περίπου. Αρνείται, λοιπόν, να δώσει περισσότερους πόρους.

Υπάρχουν ευθύνες και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Εμείς εδώ και 25 χρόνια ανοίξαμε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση στην παιδεία, η οποία προχώρησε, αλλά στην πορεία υπήρξαν και ελλείμματα στην πολιτική μας, γιατί δεν φροντίσαμε έγκαιρα να εξελιχθούν τα πανεπιστήμια σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Το γεγονός, όμως, είναι, ότι σήμερα, απέναντι στην πρόθεση της Ν.Δ. να ιδιωτικοποιήσει και να «επιχειρηματικοποιήσει» τα πανεπιστήμια, -διότι αυτό σημαίνει για τη Ν.Δ. μη κρατικά - μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια-, εμείς αντιπαραθέτουμε την ανάγκη να υπάρξει μια νέα μεγάλη και βαθιά μεταρρύθμιση στην παιδεία. Ο Γ. Παπανδρέου κατέθεσε την πρόταση των 15 σημείων, υπάρχουν και διάφορες άλλες απόψεις και αυτή είναι για μας η μεγάλη προτεραιότητα. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει την αναθεώρηση του άρθρου 16, προκειμένου να υπάρξει ένας έλεγχος στην έτσι κι αλλιώς ιδιωτικοποιημένη μεταλυκειακή εκπαίδευση που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη.

Προσωπικά θεωρώ ότι δεν υπάρχει ανάγκη αλλαγής του άρθρου 16, γιατί προτεραιότητα για μας είναι η νέα μεγάλη στρατηγική μεταρρύθμιση στην παιδεία που θα αλλάξει τα δεδομένα, ώστε το δημόσιο πανεπιστήμιο, υπό την προχωρημένη και με νέες δυνατότητες μορφή νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου, να παρέχει ποιοτικά αναβαθμισμένη παιδεία για κάθε Έλληνα.

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε, ότι δεν έχει καμία σχέση η θέση του ΠΑΣΟΚ με τη θέση της Ν.Δ. Διότι η Ν.Δ. θέλει ιδιωτικά πανεπιστήμια, ενώ το ΠΑΣΟΚ προτείνει μεταρρύθμιση σε βάθος, που θα αναδιατάξει συνολικά τον τρόπο λειτουργίας και παραγωγής της γνώσης από τα δημόσια πανεπιστήμια, παραμένοντας στη δημόσια δωρεάν παιδεία. Και επιπλέον λέμε, ότι υπάρχει ανάγκη να ελεγχθεί από το κράτος όλη αυτή η διαδικασία της ιδιωτικής εκπαίδευσης που θα στήσει η Ν.Δ., ακριβώς για να μην έχουμε περιπτώσεις ανεξέλεγκτης λειτουργίας. Μπαίνει βέβαια το ερώτημα, αν θα μπορούσε αυτό να επιτευχθεί μέσα από σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Στο ΠΑΣΟΚ πηγαίνουμε προς ένα προγραμματικό συνέδριο όπου θα συζητήσουμε για όλα αυτά τα θέματα και θα διαμορφώσουμε μια οριστική άποψη για το πώς θα ελεγχθεί τελικά και ο ιδιωτικός χώρος στην παιδεία, που έτσι κι αλλιώς λειτουργεί και στη χώρα μας και για τον οποίο η Ν.Δ. πρωτοστατεί να τον αναβαθμίσει μέσα από την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Έχουμε ανάγκη έναν ουσιαστικό διάλογο για την παιδεία. Δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε την τακτική της «σαλαμοποίησης» των θεμάτων, προτάσσοντας την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να προχωρήσει τη δική της ιδεολογική στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή, να κατοχυρώσει στην Ελλάδα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή είναι η θέση της και δεν έχουν καμιά σημασία οι τακτικισμοί με την ονομασία «μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια». Απέναντι σε αυτό τον ιδεολογικό στόχο της Ν.Δ., εμείς δεν μπορεί παρά να είμαστε αντίθετοι και είμαστε αντίθετοι.

Η δική μου θέση είναι σαφής και την έχω εκφράσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Πιστεύω ότι η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι η μόνιμη σταθερή στρατηγική του ΠΑΣΟΚ. Τα δημόσια πανεπιστήμια, αναβαθμισμένα μέσα από μια νέα στρατηγική μεταρρύθμιση, θα αποτελέσουν και στο μέλλον τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθεί η πορεία γνώσης, εξειδίκευσης, κατάρτισης και εξέλιξης του Έλληνα πολίτη».



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2007 16:10:01
 
Αναγνώσθηκε 391 φορές