Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΡΙΕΤΤΑΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ


 

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2007


 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας ευχηθώ καλή χρονιά, επαγγελματικά και προσωπικά και βέβαια καλή χρονιά για την εκπαίδευση.

                        Η σημερινή συνέντευξη αφορά τη σχολική διαρροή, που είναι ένας πολύ σημαντικός παράγων που προοιωνίζεται το μέλλον για τους νέους ανθρώπους. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει κάνει μια πάρα πολύ σοβαρή έρευνα που αφορά το ζήτημα αυτό, για δυο λόγους.

                        Το ένα είναι ότι έχουμε υποχρέωση έναντι του εαυτού μας, αλλά και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των δεικτών της Λισσαβόνας να μειώσουμε κάτω από το 10% τη σχολική διαρροή, η οποία στη δεκαετία του΄80 ήταν γύρω στο 20% κατά μέσο όρο.

                        Το δεύτερο είναι ότι σε μια εποχή παγκοσμιότητας, εξαιρετικών τεχνολογικών εξελίξεων, η διαρθρωτική ανεργία η οποία εμφανίζεται, πλήττει κυρίως τους νέους ανθρώπους. Ως διαρθρωτική ανεργία νοείται το γεγονός ότι υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ατόμων χωρίς εξειδικεύσεις, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και ικανότητες που δεν μπορεί να βρει δουλειά και από την άλλη πλευρά υπάρχουν θέσεις υψηλοτάτης εξειδίκευσης που δεν μπορούμε να βρούμε ανθρώπους.

                        Απόδειξη μάλιστα αυτού είναι όλες οι έρευνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνουν ότι ενώ έχουν δημιουργηθεί περίπου 12 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας μέσα στην τελευταία δεκαετία στην Ευρώπη, μόνο κατά 3 εκατομμύρια έχει μειωθεί η ανεργία.

                        Επομένως αντιλαμβανόμεθα ότι η ανεργία έρχεται να πλήξει κυρίως άτομα που δεν έχουν εξειδίκευση ή που εγκαταλείπουν νωρίς το σχολείο. Βέβαια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας δεν υπάρχει. Είναι μηδενική στην ουσία η διαρροή και αν εμφανιστούν τέτοια φαινόμενα, κυρίως εμφανίζονται σε χώρους ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι οι τσιγγάνοι και άλλες ομάδες.

                        Γνωρίζετε επίσης ότι τα δυο τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια να φύγουμε από τη λογική, παραδείγματος χάρη και στο χώρο των τσιγγάνων, της δημιουργίας σχολείων μέσα στους καταυλισμούς και να ενσωματώσουμε τα παιδιά αυτά στο σχολικό περιβάλλον που λειτουργούν και όλα τα άλλα παιδιά.

                        Κυρίως λοιπόν η διαρροή παρατηρείται στη δευτεροβάθμια. Βέβαια ως διαρροή νοείται καταρχήν η διαρροή που αφορά στην πρώτη φάση της δευτεροβάθμιας που είναι υποχρεωτική εκπαίδευση και υπάρχει και διαρροή στο χώρο του Λυκείου για διαφόρους λόγους που δεν είναι λόγοι που αφορούν στο τελείωμα της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και στην εν συνεχεία φοίτηση κάπου όπου υπάρχει μια εξειδίκευση.

                        Επομένως πολλές φορές αυτή η διαρροή είναι για κοινωνικούς, οικονομικούς, οικογενειακούς και άλλους λόγους, τους οποίους πρέπει η πολιτεία να αντιμετωπίσει. Επίσης πρέπει να δούμε τη γεωγραφική κατανομή αυτής της διαρροής. Σε ποιους χώρους δηλαδή και ποιου κοινωνικοοικονομικού προφίλ αυτή παρατηρείται.

                        Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο έχει κάνει μια δουλειά σε βάθος, πάρα πολύ σοβαρή πραγματικά και μέσα από τη δουλειά αυτή που έχει γίνει, εμφανίζονται και οι τρόποι αντιμετώπισης του ζητήματος. Το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι στις χειρότερες περιπτώσεις της Ευρώπης. Κινείται στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η διαρροή κινείται γύρω στο 6,8. Δηλαδή είμαστε κάτω από το 10% που έθεσαν οι δείκτες της Λισσαβόνας.

                        Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι οι δείκτες της Λισσαβόνας αφορούν γενικότερα και την κοινωνία της γνώσης και στην απασχόληση. Άρα δεν αρκεί το να πούμε ότι η διαρροή είναι μικρή. Το θέμα είναι πρώτον, πώς θα αντιμετωπιστεί και δεύτερον, τα άτομα ενός συγκεκριμένου προφίλ που έχουν σχέση περισσότερο με τη διαρροή, πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους ώστε η διαρροή αυτή και να σταματήσει και να έχουμε εν συνεχεία αποτελέσματα, όπως είπα πριν, στο ζήτημα της απασχόλησης.

                        Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε το λόγο στον Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, να αρχίσει την επί της ουσίας παρουσίαση με τους δείκτες.

κ. ΣΤΕΡΓΙΟΥ: Ευχαριστώ κα Υπουργέ. Να ευχηθώ κι εγώ με τη σειρά καλή χρονιά σε όλους και επιτυχία στις προσπάθειές μας για κάτι καλύτερο, καλή επιτυχία στις προσπάθειές μας για κάτι καλύτερο στο ελληνικό μας εκπαιδευτικό σύστημα.

                        Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πραγματικά βρίσκεται σε ευχάριστη θέση σήμερα να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας για την οποία θα ακούσετε πολλές ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες στη συνέχεια και η οποία αφορά τη σχολική διαρροή.

                        Έχει ήδη επισημανθεί η συνεχής καθοδική πορεία την οποία ακολουθεί η μαθητική διαρροή στη χώρα μας. Από την άλλη μεριά έχουν επισημανθεί οι αρνητικές συνέπειες τόσο ως προς τα άτομα, όσο και ως προς την κοινωνία γενικότερα.

                        Το Παιδαγωγικό στα πλαίσια του έργου του, που είναι να εισηγείται προς το Υπουργείο Παιδείας διάφορες παιδαγωγικές παρεμβάσεις και καινοτόμες δράσεις για κρίσιμα εκπαιδευτικά ζητήματα, έχει κάνει συχνά εισηγήσεις για την αντιμετώπιση της σχολικής αποτυχίας, η οποία όπως φαίνεται αποτελεί και τη βασικότερη αιτία της σχολικής διαρροής.

                        Τα τελευταία χρόνια, αναγνωρίζοντας τη σημασία της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου, αποτυπώνει το μέγεθος της μαθητικής διαρροής και παρακολουθεί συστηματικά την εξέλιξή της στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου κυρίως εντοπίζεται το φαινόμενο αυτό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η παρούσα εθνικής εμβέλειας έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα και δίδει λεπτομερή στοιχεία για τη σχολική διαρροή κατά τύπου σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

                        Η έρευνα διεξήχθη από το λεγόμενο «Παρατηρητήριο Μετάβασης στην εκπαίδευση και την αγορά εργασίας μαθητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» που λειτουργεί από τα μέσα της δεκαετίας του ΄90 και είναι ενταγμένο στο Τμήμα Ερευνών Τεκμηρίωσης και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, αρχικά υπό την ευθύνη του κ. Σταμάτη Παλαιοκρασσά, Συμβούλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου τότε και στη συνέχεια με την ευθύνη του κ. Σωτήρη Γκλαβά ο οποίος είναι Σύμβουλος του Παιδαγωγικού και Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.        

                        Ο προβληματισμός για τη μετάβαση των νέων από το σχολείο στην εργασία ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄70, ύστερα από τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας των νέων της εποχής εκείνης. Αρχικά εστιάστηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι που εγκαταλείπουν πρόωρα το σχολείο και στην αποτελεσματικότητα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

                        Σήμερα όμως αναγνωρίζεται ότι η μετάβαση αυτή ενέχει δυσκολίες και μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για όλους τους νέους, τόσο για εκείνους που αναζητούν απασχόληση πριν ή αμέσως μετά την ολοκλήρωση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για εκείνους που πριν από την αναζήτηση της εργασίας ακολουθούν τριτοβάθμιες σπουδές.

                        Όλοι οι νέοι χρειάζεται να αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια που θα τους εξασφαλίσουν απασχόληση όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την αποφοίτησή τους, αλλά και θα τους βοηθήσουν μακροπρόθεσμα να αποφύγουν την επί μακρόν διάστημα εξαίρεσή τους από την αγορά εργασίας. Έτσι θα αντιμετωπίσουν απρόβλεπτες αλλαγές και θα γίνουν αποδοτικοί μαθητές σε όλη την ενεργό ζωή τους. Αυτοί θεωρούνται άλλωστε και ως στόχοι της σχετικής μετάβασης της εκπαιδευτικής πολιτικής.

                        Στόχος του Παρατηρητηρίου είναι η διεξαγωγή πρώτον, ερευνών απασχόλησης αποφοίτων Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Δεύτερον, ερευνών εκπαιδευτικών επαγγελματικών διαδρομών μαθητών αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τρίτον, ερευνών μαθητικής διαρροής, που σημαίνει καταγραφή και εντοπισμό των βασικών αιτίων.

                        Η παρούσα είναι η τρίτη κατά σειρά έρευνα μαθητικής διαρροής του Παρατηρητηρίου Μετάβασης και διεξήχθη στα πλαίσια του έργου «Ανάπτυξη Παρατηρητηρίου Μετάβασης Αποφοίτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».

                        Το έργο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη περιλαμβάνει έξι έρευνες και υλοποιείται με χρηματοδότηση του Β’ ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από ομάδα στελεχών του Παιδαγωγικού. Η ομάδα αποτελείται από τον κ. Σωτήρη Γκλαβά, Αναπληρωτή Πρόεδρο και Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, κ. Χρήστο Ραγιαδάκο, Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Αναπληρωτή Υπεύθυνο του έργου, κ. Παναγιώτη Ρουσέα και Βασιλεία Βρεττάκου, Εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στο Π.Ι. και κ. Ιωάννη Καρβέλη, Πάρεδρο του Π.Ι.

                        Το έργο το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη περιλαμβάνει έξι έρευνες και υλοποιείται με χρηματοδότηση του Β’ ΕΠΕΑΕΚ, δηλαδή του Γ’ ΚΠΣ από ομάδα στελεχών του Παιδαγωγικού.

                        Η ομάδα αποτελείται από τον κ. Σωτήρη Γκλαβά, Αναπληρωτή Πρόεδρο και Επιστημονικό Υπεύθυνο του έργου, κ. Χρήστο Ραγιαδάκο, Πρόεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Αναπληρωτή Υπεύθυνο του έργου, κ. Παναγιώτη Ρουσέα και κα Βασιλεία Βρεττάκου, Εκπαιδευτικούς αποσπασμένους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και κ. Ιωάννη Καρβέλη, Πάρεδρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

                        Η παρούσα έρευνα, αντίθετα με τις προηγούμενες που κατέγραψαν μόνο τη μαθητική διαρροή στο Γυμνάσιο, επεκτείνεται και στο Ενιαίο Λύκειο και στην Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση.

                        Τα πορίσματα των ερευνών μαθητικής διαρροής μπορούν να αποτελέσουν δείκτες αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος. Να χρησιμοποιηθούν στην επιμόρφωση των Σχολικών Συμβούλων, αλλά και κυρίως να αποτελέσουν για το Υπουργείο Παιδείας αφετηρία για το σχεδιασμό και εφαρμογή τοπικά εστιασμένων παρεμβάσεων που θα στοχεύουν τόσο στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

                        Λεπτομέρειες για το Παρατηρητήριο Μετάβασης, το ρόλο και τη συνολική δραστηριότητα, αλλά και τους στόχους, τη μεθοδολογία και τα πορίσματα της τελευταίας έρευνας μαθητικής διαρροής, θα μας δώσει ο κ. Παναγιώτης Ρουσέας στέλεχος του Παρατηρητηρίου Μετάβασης.

                        Τέλος, από πλευράς Παιδαγωγικού Ινστιτούτου θα μου επιτραπεί να τονίσω ότι θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε αυτές τις έρευνες, έτσι ώστε σε τακτά χρονικά διαστήματα να είμαστε σε θέση να εισηγούμαστε στοχοθετημένες παρεμβάσεις και πολιτικές, τόσο στο εθνικό όσο και στο περιφερειακό επίπεδο, οι οποίες να βασίζονται κατά το δυνατό σε επίκαιρα και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας. Ο κ. Ρουσέας θα πάρει το λόγο.

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Θα προσπαθήσω να είμαι σχετικά σύντομος, παρόλο που η παρουσίαση αυτή είναι τουλάχιστον για μια ώρα, θα προσπαθήσω να την κάνω 20 λεπτά.

                        Με δύο λόγια για το Παρατηρητήριο Μετάβασης να σας πω. Είναι μια συστημική προσέγγιση, με την έννοια ότι προσπαθούμε, όπως μια εταιρεία ιδιωτικού τομέα προσπαθεί να δει το προϊόν τι τύχη έχει από τη στιγμή που βγαίνει προς τα έξω, έξω από το σύστημα, έτσι κι εδώ θέλουμε να δούμε οι μαθητές κατά πόσο πηγαίνουν και στην αγορά εργασίας και στις σπουδές αργότερα, εξοπλισμένοι με εφόδια, ώστε να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που βρίσκουν μπροστά τους.

                        Με ένα λόγο δηλαδή το Παρατηρητήριο Μετάβασης έχει να κάνει με την απολογισμικότητα του εκπαιδευτικού συστήματος, σε επίπεδο δευτεροβάθμιας, φυσικά, εκπαίδευσης.

                        Για όσους θέλουν λεπτομέρειες υπάρχει το site, μπορείτε να το δείτε, είναι γραμμένο πάνω εκεί. Εκεί πέρα δημοσιεύονται μερικές έρευνες που έχουμε κάνει τα τελευταία 10 χρόνια, γιατί 10 χρόνια περίπου έχει λειτουργία το Παρατηρητήριο Μετάβασης και βρίσκεται συνεχώς σε φάση διαρκούς ανάπτυξης και ελπίζουμε στο μέλλον να είμαστε πιο διευρυμένοι.

                        Εν τροχάδην εδώ πέρα βλέπετε τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε. Η μία ενότητα έχει να κάνει με το Παρατηρητήριο Μετάβασης και η άλλη με την έρευνα αυτή της μαθητικής διαρροής.

                        Όλη η παρουσίαση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε οι δημοσιογράφοι, εσείς δηλαδή, να μπορείτε έχοντας το βιβλίο ανά πάσα στιγμή να ξέρετε ποια είναι η διάρθρωσή του, ώστε να κάνετε τις παραπομπές σας και να βγάλετε από εκεί πέρα το ρεπορτάζ.

                        Κομβικό σημείο στην ανάπτυξη του θέματος είναι το τι είναι μετάβαση. Αυτός είναι ο επίσημος ορισμός ο οποίος δίνεται από τον ΟΟΣΑ και αναφέρει ο ορισμός ότι η μετάβαση στην ουσία είναι ένα χρονικό στάδιο από το οποίο μετακινούνται τα άτομα από την εκπαίδευση και πηγαίνουν προς την αγορά εργασίας.

                        Χρονικά το στάδιο αυτό να το προσδιορίσω, είναι περίπου από τα μέσα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και εκτείνεται μέχρι το τέλος της δεκαετίας των 20 ετών, δηλαδή 27 – 28 ετών.

                        Ο ορισμός βάζει ένα σημείο που λέει από το σημείο που το 50% των ατόμων βρίσκονται όχι στην εκπαίδευση, αλλά στην αγορά εργασίας, πράγμα το οποίο μεταφραζόμενο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί μιλάμε με μέσους όρους, είναι περίπου 27 – 28 ετών η ηλικία αυτή.

                        Εδώ είναι οι σκοποί του Παρατηρητηρίου Μετάβασης, ο σημαντικότερος απ’ όλους είναι ο έλεγχος της εξωτερικής αποδοτικότητας, αυτό που λέμε απολογισμικότητα, του εκπαιδευτικού συστήματος.

                        Υποστήριξη της εκπαιδευτικής πολιτικής. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με τα ΤΕΕ και τις κατευθύνσεις. Εδώ χαρακτηριστικά σας λέω ότι πριν 10 χρόνια, όχι πριν 7 χρόνια, στο πλαίσιο του περασμένου του Β΄ ΚΠΣ κάναμε μια πολύ μεγάλης έκτασης έρευνα με 5.000 ερωτηματολόγια σε άτομα τα οποία είχαν τελειώσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να δούμε τι εγκατάσταση είχαν στην αγορά εργασίας.

                        Η έρευνα αυτή έδειξε πολλά και διάφορα πράγματα και σε ένα βαθμό έχει αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Ξέρετε ότι μία έρευνα, η αξιοποίησή της είναι σε βάθος χρόνου, δεν είναι εφάπαξ, βγαίνει η έρευνα, βγαίνει το αποτέλεσμα και από το σημείο εκείνο και μετά έχουμε και πολιτικές παρεμβάσεις.

                        Υπάρχουν οι έρευνες, δείχνουν τις τάσεις και τις ροές και το Υπουργείο Παιδείας ανάλογα παίρνει τις πολιτικές αποφάσεις του. Η τελευταία συγκέντρωση πληροφοριών έχει να κάνει με το σχολικό επαγγελματικό προσανατολισμό, που λέμε για στήριξη αυτόνομων ρεαλιστικών και συνειδητών αποφάσεων.

                        Όλα αυτά δηλαδή επιστρέφουν στα παιδιά προς τα πίσω, αυτά που κάνει, οι έρευνες του Παρατηρητηρίου Μετάβασης με στόχο τα παιδιά να ενημερώνονται για το  τι γίνεται και στην εκπαίδευση τη μετέπειτα, αλλά και στην αγορά εργασίας.

                        Αυτή τη στιγμή στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ θα έχετε πολλή δουλειά εσείς στο μέλλον, γιατί προβλέπονται 3 – 4 έρευνες μεγάλης κλίμακας, που θα έχουν πανελλήνιο ενδιαφέρον.

                        Η έρευνα που βλέπετε μπροστά σας, αυτή εδώ η έρευνα η μαθητικής διαρροής, είναι αυτή που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα, αλλά είναι δρομολογημένες άλλες 3 έρευνες, μια διαχρονική έρευνα εκπαιδευτικών και επαγγελματικών διαδρομών των μαθητών και των αποφοίτων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με πολύ μεγάλο δείγμα, 7.000 άτομα, μέσα από τα οποία θα τα παρακολουθήσουμε, ήδη ξεκινάει από φέτος η έρευνα και έχει χρονικό βάθος 10ετίας.

                        Αν ευτυχήσουμε να χρηματοδοτηθούμε και στις επόμενες φάσεις, θα είμαστε σε θέση να διερευνήσουμε τις μαθητικές ροές που είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται από τα πρώτα θέματα στην ατζέντα πολλών ευρωπαϊκών οργανισμών, να βλέπουν τα λεγόμενα tracks, τις διαδρομές, τα path ways.

                        Η  άλλη έρευνα, η δεύτερη έρευνα, η πρώτη έρευνα θα έλεγα ότι είναι περισσότερο ακαδημαϊκού, κατά βάση, ενδιαφέροντος όχι ότι δεν έχει πρακτικό όφελος. Η δεύτερη έρευνα όμως, η έρευνα απασχόλησης αποφοίτων ΤΕΕ κυρίως και Ενιαίου Λυκείου, έχει να κάνει με το να προσδιορίσουμε τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά στην αγορά εργασίας μετά.

                        Με άλλα λόγια, γιατί κυρίως αυτή εστιάζει στο Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο, αν αυτά τα οποία δίνουμε οι τομείς και οι κατευθύνσεις ανταποκρίνονται στη ζήτηση.

                        Εδώ πρέπει να υποσημειώσουμε ότι επειδή το κόστος του μαθητή στο Τεχνικό Λύκειο είναι μεγαλύτερο από του Ενιαίου Λυκείου, έχει και οικονομική αξία η έρευνα αυτή, με την έννοια ότι μπορεί να υπάρχουν σημεία στα οποία να υπάρχουν τμήματα τα οποία δεν απορροφώνται στην αγορά εργασίας οι μαθητές τους.

                        Και η τελευταία έρευνα, η έρευνα σύνδεσης προγραμμάτων σπουδών ΤΕΕ με την αγορά εργασίας, καταλαβαίνετε ότι αυτή κινείται στα ίδια πλαίσια ενδιαφέροντος.

                        Αυτή είναι η ιστοσελίδα η πρώτη που θα δείτε αν μπείτε στο  site του Παιδαγωγικού και εκεί που λέει έρευνες – μελέτες, αν κάνετε κλικ θα δείτε τι ακριβώς έχουμε βγάλει μέχρι τώρα.

                        Μπαίνουμε κατευθείαν στην έρευνα για να μη χάνουμε χρόνο. Η έρευνα καταγραφής μαθητικής διαρροής έχει διεξαχθεί από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο 3 φορές.

                        Η πρώτη φορά είναι το 1994 και μάλιστα είχε 2 φάσεις. Η μία φάση ήταν καταγραφή της μαθητικής διαρροής, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι όλα τα σχολεία μας έστειλαν το τι ακριβώς συνέβαινε σε αυτά με πίνακες καταγραφής, εμείς τα καταχωρήσαμε, κάναμε αναλύσεις και είδαμε και γεωγραφικά και κατά φύλο και κατά αστικότητα τι γίνεται.

                        Αλλά εδώ έχουμε και δεύτερη φάση που δώσανε συνεντεύξεις περίπου 1.500 άτομα, απ’ ότι βλέπετε, τα οποία μας είπαν τι κατάσταση έχουμε στην αγορά εργασίας, ποια είναι η γνώμη τους για το σχολείο, τι θα ήθελαν περισσότερο, τι θα ήθελαν στο μέλλον.

                        Αυτή έχει βγει σε δημοσίευση από τον ΟΕΚ, γιατί έγινε με χρηματοδότηση του ΟΕΚ η έρευνα αυτή και αν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να απευθυνθεί στον ΟΕΚ, γιατί εμείς δυστυχώς δεν έχουμε πλέον τα βιβλία αυτά, έχουμε 1 – 2.

                        Η δεύτερη έρευνα έγινε το 2001 και ήταν μόνο  για το Γυμνάσιο, όπως και η πρώτη ήταν μόνο για το Γυμνάσιο και η τρίτη έρευνα αναφέρεται και στους 3 τύπους σχολείων.

                        Είναι πρόσφατη έρευνα, έχουμε πάρει τα παιδιά που μπήκαν στην Α΄ Γυμνασίου το 2000 – 2001, είναι τα παιδιά που αποφοίτησαν φέτος από το Λύκειο γι’ αυτούς που συνέχισαν και είδαμε τη σχολική τους διαδρομή στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και στα ΤΕΕ.

                        Η έρευνα έχει μια μεθοδολογία, στην οποία δε θα επεκταθώ ιδιαίτερα για να μη χάνουμε χρόνο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να δει από μέσα σχετικά στοιχεία.

                        Αυτό το οποίο θέλω να επισημάνω εδώ, είναι ότι πολλές έρευνες ή πολλές προσπάθειες καταγραφής της μαθητικής διαρροής, γίνονται με τον εξής τρόπο.

                        Παίρνουμε τη στατιστική υπηρεσία, πόσοι μπήκαν στην πρώτη τάξη, βλέπουμε μετά από 3 χρόνια πόσοι βγήκαν, κάνουμε μια αφαίρεση και βγάζουμε ποιοι έχουν διαρρεύσει.

                        Αυτό είναι μεθοδολογικό λάθος, γιατί ενδιαμέσως το σύστημα έχει εισροές και εκροές οι οποίες δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη με τη μέθοδο αυτή.

                        Για παράδειγμα σας λέω το εξής. Ότι αν στη Β΄ Γυμνασίου αποτύχουν όλοι οι μαθητές, αλλά ξανά πάνε στη Β΄ Γυμνασίου και την περάσουν μετά από ένα χρόνο, αν πάρουμε αυτή τη ροή πραγμάτων βγάζουμε ότι έχουμε 100% διαρροή, θα δούμε δηλαδή την Γ΄ τάξη να έχει διαρροή. Είναι ένα θέμα που θα δείτε μέσα ότι το αναλύουμε.

                        Ο πιο δόκιμος τρόπος για τη μαθητική διαρροή, τη μέτρησή της, είναι αυτό το οποίο σας δείχνω εδώ. Είναι η μέθοδος που λέγεται μέθοδος «κόρτυς». Δηλαδή παίρνουμε στην Α΄ τάξη τους μαθητές και τους παρακολουθούμε έναν – έναν τι έκανε μέχρι εκεί που τέλειωσε.

                        Μέχρι που τέλειωσε το Γυμνάσιο ή παίρνουμε στην Α΄ τάξη το μαθητή του Ενιαίου Λυκείου και κοιτάμε τι έκανε μέχρι την Γ΄ τάξη. Αυτή η μέθοδος φυσικά είναι μια μέθοδος η οποία είναι δαπανηρή, γιατί προϋποθέτει έρευνα επί τόπου, αυτό που λέμε steel study. Δεν μπορείς δηλαδή να πάρεις, δεν έχει σχέση με τη Στατιστική Υπηρεσία και αυτά που στέλνουν, τα χονδρικά στοιχεία, θα λέγαμε.

                        Η έρευνα η δική μας έχει να κάνει με τη γενιά μαθητών 2000 – 2001. Αυτοί που μπήκαν το 2000 στην Α΄ Γυμνασίου και στην Α΄ Λυκείου και Α΄ ΤΕΕ. Η συλλογή έγινε από το μητρώο, να μη σας μπλέξουμε με αυτά, φτάνουμε στο ζητούμενο, ποια είναι η διαρροή αυτή τη στιγμή χονδρικά, το συγκεντρωτικό νούμερο σε όλη την Ελλάδα.

                        Η διαρροή για το Γυμνάσιο είναι 6,09%, για το Ενιαίο Λύκειο 3,32% και στα ΤΕΕ παρουσιάζεται μεγάλη διαρροή 20,28%. Εδώ πρέπει να επισημάνω ότι στα ΤΕΕ υπολογίστηκε η διαρροή μόνο στον πρώτο κύκλο.

                        Και αυτό γιατί τα παιδιά από τη στιγμή που παίρνουν το πτυχίο του πρώτου κύκλου, έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν την είσοδό τους στην αγορά εργασίας. Φυσικά έχουμε δει και τι έγινε στη διαρροή στο βήτα κύκλο, δεν το αφήσαμε απ’ έξω το θέμα αυτό.

                        Βλέπετε εδώ δηλαδή ότι αυτό το, εντός εισαγωγικών, «δραματικό στοιχείο», είναι ότι στα ΤΕΕ έχουμε εξαπλάσια διαρροή από το Ενιαίο Λύκειο.

                        Πρέπει να επισημάνω ότι αυτό το πράγμα, κατά πληροφορίες που έχουμε από στελέχη της εκπαίδευσης, Δ/ντές, Συμβούλους, δεν αντανακλά άμεσα την πραγματικότητα γιατί στα Τεχνικά Λύκεια, στα ΤΕΕ μας έχουν πει ότι γίνονται και πλασματικές εγγραφές, με στόχο να λειτουργήσουν τμήματα.

                        Υπάρχει ένα τέτοιο το οποίο πρέπει να μπει στο επίκεντρο της έρευνας. Εμείς δεν είμαστε σε θέση, ως Παρατηρητήριο Μετάβασης να το αντιμετωπίσουμε, αλλά πρέπει εκεί να γίνει έρευνα, σε αυτό το σημείο.

                        Με μια μαθηματική αναγωγή την οποία κάναμε, είναι μεθοδολογική η αναγωγή, διαπιστώσαμε ότι σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή για τα παιδιά που μπήκαν στο Γυμνάσιο στην Α΄ Γυμνασίου το 2000 – 2001, αν τελείωσαν, που τελείωσαν πέρυσι, το 2006, η μαθηματική αναγωγή που κάναμε, με βάση 3 υποθέσεις, οι οποίες είναι εύλογες υποθέσεις, δε θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί δεν έχουμε χρόνο, δείχνει ότι η διαρροή αυτή τη στιγμή είναι 14,14%.

                        Επισημαίνω πάλι...

(Διαλογικές συζητήσεις)

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Στο σύνολο της δευτεροβάθμιας. Από Α΄ Γυμνασίου μέχρι Γ΄ Λυκείου είναι 14,14%. Ο δείκτης αυτός, το 14,14% είναι ελαφρός κατώτερος από το δείκτη ο οποίος καταγράφεται μέσα από τις έρευνες εργατικού δυναμικού, που γίνονται με άλλη μεθοδολογία, εκεί δεν έχουμε το «comfort  drop out rate» ως μεθοδολογία, τη μέθοδο της «κόρτυς».

                        Η EUROSTAT χρησιμοποιεί μια άλλη μεθοδολογία, το «census drop out rate». Όμως, παρόλα αυτά, όχι μόνο η τάξη μεγέθους, τα ποσοστά είναι παραπλήσια, που δείχνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, όσον αφορά το μέγεθος αυτό.

                        Τώρα είναι ο βήτα τρόπος υπολογισμού. Στο βήτα τρόπο υπολογισμού λαμβάνουμε υπόψη και το βήτα κύκλο στα ΤΕΕ. Βλέπετε ότι η διαρροή εκτινάσσεται στα ΤΕΕ στο 28%. Δηλαδή άλφα συν βήτα κύκλος πάει στο 28%.

                        Αν γίνει μαθηματικός υπολογισμός με το βήτα τρόπο υπολογισμού, η εκτίμηση για τη διαρροή στην Ελλάδα είναι 16%, αλλά πάλι επισημαίνω ότι τα παιδιά στον άλφα κύκλο έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν στην αγορά εργασία.

                        Κατά τύπο σχολείου και τάξη. Η διαρροή είναι ένα φαινόμενο το οποίο παρουσιάζεται και στους 3 τύπους σχολείων στην Α΄ τάξη. Ειδικά στο Γυμνάσιο, όπως και στις προηγούμενες έρευνες έχουμε διαπιστώσει, η διαρροή κυρίως εστιάζεται σε αυτούς οι οποίοι δε φοίτησαν καθόλου.

                        Όλοι γνωρίζετε ότι τα παραστατικά, τα απολυτήρια πάνε από το Δημοτικό αυτεπάγγελτα στο Γυμνάσιο. Ένα μέρος από αυτούς τους μαθητές, που το απολυτήριό τους πηγαίνει στο Γυμνάσιο, δεν παρουσιάζονται καθόλου.

                        Αυτές οι κόκκινες μπάρες που βλέπετε, που αναφέρονται στο Γυμνάσιο, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο μέρος της διαρροής παρουσιάζεται στους «δε φοίτησαν καθόλου».

                        Αλλά και στο Ενιαίο Λύκειο  και στα ΤΕΕ, η διαρροή είναι ένα φαινόμενο που εστιάζεται κυρίως στην Α΄ τάξη. Και αυτό υποδεικνύει πολλά για την εκπαιδευτική παρέμβαση, πού πρέπει να γίνει.

                        Πολύ ενδιαφέρον πίνακας, από τον οποίο μπορείτε να αντλήσετε πολλά συμπεράσματα μέσα από το βιβλίο, είναι αυτό που δείχνει κατά γεωγραφική περιφέρεια πώς εξελίσσεται το φαινόμενο.

                        Με δυο λόγια να σας το περιγράψω, η Κρήτη έχει τη μεγαλύτερη διαρροή σε όλους τους τύπους των σχολείων, σε σχέση με όλες τις άλλες γεωγραφικές περιφέρειες.

                        Θα θυμάστε εσείς από τη δημοσιογραφική σας δουλειά, ότι κάποια στιγμή πριν μερικούς μήνες στο Ρέθυμνο έγινε ολόκληρο θέμα με έναν εισαγγελέα ο οποίος έστειλε πρόστιμο στους γονείς που δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο.

                        Η Κρήτη χρήζει ιδιαίτερων παιδαγωγικών παρεμβάσεων. Κατά τα άλλα, με δύο λόγια, νησιά, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Κρήτη, αυτό είναι το πακέτο της διαρροής.

                        Το φύλο, ως προς το φύλο. Η μαθητική διαρροή ως προς το φύλο είναι ένα πράγμα το οποίο κινείται εν αρμονία, με ό,τι γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και σε όλες τις χώρες του κόσμου.

                        Περισσότερο τα αγόρια, λιγότερο τα κορίτσια. Το βλέπετε εδώ πέρα σε όλα τα σενάρια. Και στο Γυμνάσιο και στο Ενιαίο Λύκειο και στα ΤΕΕ, η μπάρα που αντιπροσωπεύει τα αγόρια είναι πάντα μεγαλύτερη.

                        Φυσικά όλα αυτά χρήζουν και κοινωνιολογικών ερμηνειών αλλά δεν είναι της παρούσης τώρα. Το ίδιο συμβαίνει και κατά αστικότητα. Αν εξαιρέσουμε τα ΤΕΕ, τα οποία η μεγαλύτερη διαρροή παρουσιάζεται στις αστικές περιοχές, και στα Γυμνάσια και στο Ενιαίο Λύκειο το έργο πάλι ίδιο είναι. Αγροτικές περιοχές παίρνουν το βραβείο, ενώ οι αστικές είναι σε καλύτερη δυνατή θέση.

                        Τώρα για το Γυμνάσιο επειδή έχουμε διαχρονικά στοιχεία μια και όπως σας είπα προηγουμένως τη μαθητική διαρροή την έχουμε μελετήσει τρεις φορές, βλέπετε πως εξελίχτηκε τα τελευταία χρόνια, τι δραματική μείωση της διαρροής υπάρχει. Ενώ όπως είπε και η κα Υπουργός στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχαμε γύρω στο 20% τώρα έχουμε φτάσει στο 6%.

                        Φυσικά εμείς τώρα ως φυσικομαθηματικοί βλέπουμε ότι αρχίζει το σενάριο η κλίση της καμπύλης επιβραδύνεται. Αρχίζει και μειώνεται. Γι’ αυτό χρειάζεται εντατικότερη προσπάθεια πλέον από μεριάς της Πολιτείας για να μην έχουμε μεγαλύτερους ρυθμούς μείωσης. Και κατά φύλο, όλες οι έρευνες στο Γυμνάσιο μας έχουν δείξει το ίδιο σενάριο, ότι τα αγόρια διαρρέουν περισσότερο από τα κορίτσια. Να προχωρήσουμε λίγο.

                        Εδώ πέρα βλέπετε έναν χάρτη κατά γεωγραφική περιφέρεια, αυτά που σας έλεγα προηγουμένως που είναι μεγαλύτερης διαρροής. Βλέπετε στα νησιά, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, οι περιοχές οι οποίες είναι πιο χαλαρές σε χρώμα, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα είναι εντάξει. Αυτά τα έχει και το βιβλίο μέσα, μπορείτε και από κει. Εδώ είναι κατά νομό. Βάλτε στο μυαλό τώρα τι νομό έχει ο καθένας και θα δείτε.

                        Πάμε στο Ενιαίο Λύκειο. Και εδώ υπάρχουν παρόμοιοι χάρτες. Να μη επεκταθώ πάρα πολύ. Και κατά νομό και κατά γεωγραφική. Εδώ είναι τα ΤΕΕ. Με τα ίδια χρώματα θα τους βρείτε και στο βιβλίο. Υπάρχει μια χρωματική σημειολογία στο βιβλίο. Το κάθε σχολείο έχει διαφορετικό χρώμα.                      Και πάμε τώρα στο τέλος της παρουσίασης, στο δεύτερο πακέτο. Ελπίζω να μη σας στερήσω πολύ χρόνο, το κάνω πολύ γρήγορα. Το θέμα της διαρροής βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ε.Ε. θα έλεγα πρώτο. Απ’ όλους τους στόχους της Ε.Ε. αυτό το οποίο συνεχώς ακούγεται είναι η καταπολέμηση της μαθηματικής διαρροής.

                        Τώρα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εκπαίδευσης στις Βρυξέλλες το 2003 στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λισσαβόνας με την οποία αποφασίστηκε να γίνει πιο ανταγωνιστική οικονομία η ευρωπαϊκή σε σχέση με τις ανταγωνίστριες μεγάλες δυνάμεις, με Αμερική και τις τίγρεις της Ασίας, συνόψισε πολλούς στόχους για την εκπαίδευση αλλά οι κυριότεροι στόχοι είναι αυτοί εδώ πέρα οι 5 που βλέπετε.

                        Είναι η πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου, η μαθητική διαρροή δηλαδή, οι απόφοιτοι θετικών επιστημών και τεχνολογικών σπουδών να αυξηθούν, οι απόφοιτοι της ανώτερης βαθμίδας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να αυξηθούν, να αυξηθούν δηλαδή αυτοί που τελειώνουν το Λύκειο, να βγαίνουν τα παιδιά με βασικά εφόδια τα οποία μετρώνται μέσα από το πρόγραμμα «Πίζα», να έχουμε καλύτερη αναγνωστική ικανότητα τα παιδιά και να διευρυνθεί η δια βίου μάθηση.

                        Αυτά που είναι σημειωμένα με κόκκινο εδώ έχουν να κάνουν με τη μαθητική διαρροή άμεσα. Και τα δυο άμεσα. Χονδρικά σας λέω ότι από όλους αυτούς τους δείκτες στους δυο δείκτες η Ελλάδα πηγαίνει καλά σε σχέση, είναι πολύ καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

                        Στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και στην ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή σε αυτούς οι οποίοι τελειώνουν το Λύκειο, τα ποσοστά είναι ευνοϊκά. Εκεί που παρουσιάζουμε πρόβλημα είναι στα βασικά εφόδια, στο πρόγραμμα «Πίζα» δεν είχαμε καλή εικόνα και στη δια βίου μάθηση ακόμα η Ελλάδα υπολείπεται σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ε.Ε. Φυσικά ο καιρός είναι μπροστά μας, υπάρχουν 4 χρόνια ακόμα και είμαι σίγουρος ότι το Υπουργείο Παιδείας θα εστιάσει σε αυτά τα δυο πράγματα στα οποία υστερούμε. Τα άλλα τα έχουμε πληρώσει τα κριτήρια σε μεγάλο βαθμό.

                        Τώρα στην πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου δεν θέλω να μπω στις μεθοδολογίες γιατί είναι διαφορετικές, βλέπετε που βρίσκεται η Ελλάδα. Βρίσκεται με εκείνο το τετραγωνάκι που γράφει Ελ το μπλε και βλέπετε στο μέσο όρο της Ε.Ε. και βλέπετε ποια κράτη είναι αριστερά και ποια δεξιά. Είμαστε δηλαδή αρκετά καλά. Και σύμφωνα με αυτά τα οποία έχουμε μελετήσει εμείς, ο στόχος θα επιτευχθεί. Ότι η μαθητική διαρροή θα πέσει στο 10%. Αν συνεχιστούν οι ρυθμοί και αν γίνει και μεγαλύτερη προσπάθεια.

                        Τώρα για τους απόφοιτους των τεχνολογικών επιστημών σε όλη την Ευρώπη αν και δεν είναι του άμεσου ενδιαφέροντος αυτά, σας λέω ότι ο στόχος έχει επιτευχθεί σε όλη την Ευρώπη, για την Ελλάδα όμως δεν υπάρχουν στοιχεία στη Eurostat.

                        Η ανώτερη βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκεί που η Ελλάδα ανέκαθεν διαχρονικά έχει πολύ καλούς δείκτες, δηλαδή έχουμε πολλά άτομα τα οποία έχουν τελειώσει και το Λύκειο, αυτό το πράγμα δείχνει εδώ. Αν δείτε τη Ελλάδα, την έχουμε σημειώσει πάλι με ένα μπλε, κάτω, δεν ξέρω αν φαίνεται, αριστερά βρίσκεται η Ε.Ε. αριστερά αριστερά και βλέπετε ότι η Ελλάδα έχει πλησιάσει πάρα πολύ το 85% που έχει βάλει πλαφόν η Ε.Ε., το ακουμπάει ήδη.

                        Εγώ εκτιμώ ότι μετά από 1-2 χρόνια ότι με αυτό το δείκτη θα είμαστε εντάξει. Κοιτάξτε πόσα μεγάλα κράτη, και είναι πολύ εντυπωσιακό, μιλάμε για κράτη όπως είναι η Ισπανία, πόσο χαμηλά βρίσκονται, στο 60%.

                        Τώρα στην αναγνωστική ικανότητα τα νέα δεν είναι και τόσο καλά. Εντάξει, αυτό το πράγμα, το πρόγραμμα «Πίζα» θα το έχετε ακούσει, θα το έχετε δει όλοι, ότι η Ελλάδα υστερεί εκεί στην αναγνωστική ικανότητα. Τα παιδιά χρειάζονται να ενδυναμωθούν σε αυτό που λέμε στις βασικές ικανότητες, τουλάχιστον όπως μετρώνται με το πρόγραμμα «Πίζα», γιατί δεν είμαστε και σίγουροι αν το πρόγραμμα «Πίζα», 100% σίγουρος κανένας δεν είναι.

                        Το ίδιο συμβαίνει και με τη δια βίου εκπαίδευση. Αλλά είμαι σίγουρος και κατά πληροφορίες που έχω ότι το Υπουργείου θα εστιάσει στο θέμα αυτό ιδιαίτερα γιατί είναι ένα πράγμα στο οποίο η Ελλάδα υστερεί μέχρι στιγμής, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις.

                        Ένας από τους τελευταίους, δεν πρόκειται να σας απασχολήσω πολύ, είναι ο πιο ενδιαφέρον πίνακας, είναι πώς πάνε τα κριτήρια στην Ε.Ε. Εδώ πέρα δείχνουν ότι αυτά που είναι σε κόκκινες γραμμές είναι που απειλείται η εκπλήρωση τους. Το κάτω - κάτω είναι οι βασικές ικανότητες όπως μετρώνται στο «Πίζα», τα παιδιά δεν τα πάνε καλά με τα γράμματα σε όλη την Ευρώπη και φαίνεται εκεί κάτω, ούτε στην Ελλάδα αλλά και στη Ευρώπη υπάρχει πρόβλημα, δεν φαίνεται να εκπληρώνεται ο δείκτης.

                        Ο αμέσως επόμενος δείκτης το “upper secondary completion”, είναι τα παιδιά που τελειώνουν το Λύκειο. Εκεί παρ' όλο που ο δείκτης φαίνεται ότι δεν θα εκπληρωθεί στην Ευρώπη, η Ελλάδα τουλάχιστον θα πετύχει τους στόχους της. Το ίδιο θα γίνει και με τους “every school leavers”, τη μαθητική διαρροή, μάλλον δεν θα εκπληρωθεί ο δείκτης στην Ευρώπη.

                        Η δια βίου εκπαίδευση που είναι το μπλε στην Ευρώπη πάει καλά, μάλλον θα εκπληρωθεί ο δείκτης. Εκεί που δεν πάει καλά είναι στην Ελλάδα. Αυτό να το έχουμε κατά νου. Και ο τελευταίος δείκτης έχει ήδη εκπληρωθεί από το 2003. Στοχεύανε στην Ε.Ε. σε 750.000 περίπου πτυχιούχους θετικών επιστημών και Πολυτεχνείου, το έχουν ήδη πετύχει από το 2003. Δυστυχώς για την Ελλάδα δεν βρήκα στοιχεία εάν έχει παρακολουθήσει την εξέλιξη του δείκτη αυτού.

                        Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο στη Ευρώπη. Και μέσα εκεί υπάρχει μαθητική διαρροή.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διότι πρέπει να μιλήσουμε και για το δια ταύτα. Δηλαδή τι συνιστά, ποιες υποχρεώσεις του Υπουργείου Παιδείας συνιστά μια έρευνα με τέτοια αποτελέσματα. Πρέπει να σας πω για τη δια βίου μάθηση κατ’ αρχήν ότι όπως γνωρίζετε ο νόμος αυτός είναι ηλικίας μικρότερης από 2 χρόνια και πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι επί προηγούμενης διακυβέρνησης δεν εστάθη δυνατόν επί μια 4ετία να περάσει νομοθετικό πλαίσιο για τη δια βίου μάθηση γιατί υπήρχαν αντιδράσεις.

                        Η δια βίου μάθηση έχει αυξηθεί μέσα στο διάστημα αυτό κατά 1664%. Δηλαδή ήταν η πολιτεία ιδιαιτέρως αρνητική στην προώθηση της δια βίου μάθησης πριν από το 2004. Αυτό μπορεί να το κρίνει κανείς με πολιτικά κριτήρια αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Επομένως έχουμε τέτοιους δείκτες διότι αρχίσαμε πάρα πολύ αργά. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει προ πολλού.

                        Τώρα για το τι κάνουμε εμείς, πρέπει να πω ότι ειδικά για τους τσιγγάνους μαθητές εφαρμόστηκαν ειδικά προπαρασκευαστικά προγράμματα και για το σκοπό αυτό συστήσαμε και πρόσθετες 100 οργανικές θέσεις δασκάλων με ισάριθμους διορισμούς. Επίσης διευκολύνθηκε η φοίτηση τους με τη χρήση ειδικής κάρτας φοίτησης με την οποία γίνονται δεκτοί σε οποιοδήποτε σχολείο χωρίς την τυπική διαδικασία που εφαρμόζεται για τα άλλα παιδιά λόγω των μετακινήσεων.

                        Για αλλοδαπούς και παλιννοστούντες έχουμε ειδικά προγράμματα στα 13 δημοτικά διαπολιτισμικής εκπαίδευσης που είναι στις διάφορες περιοχές της χώρας και από την προηγούμενη χρονιά λειτούργησαν 322 τάξεις υποδοχής στις οποίες φοίτησαν 4.437 μαθητές. Από αυτούς οι 2.761 εντάχθηκαν σε κανονικά τμήματα και λειτούργησαν και 147 φροντιστηριακά τμήματα στα οποία φοίτησαν 974 από τους οποίους εντάχθηκαν στα κανονικά οι 533.

                        Για την εξυπηρέτηση των τάξεων υποδοχής ειδικώς έχουν συσταθεί πρόσθετες 257 οργανικές θέσεις μονίμων δασκάλων και όλες οι άλλες θέσεις καλύπτονται από αναπληρωτές.

                        Επίσης τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, στην πρωτοβάθμια την προηγούμενη χρονιά λειτούργησαν 1.455 τμήματα γλώσσας με 6.042 μαθητές, 759 τμήματα μαθηματικών με 1.747 μαθητές, 1.747 τμήματα γλώσσας και μαθηματικών με 8.186 μαθητές και 612 τμήματα για το σύνολο των μαθημάτων με 7.266 μαθητές.

                        Και απασχολήθηκαν 4.143 δάσκαλοι στα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας. Αυτό και προς απάντηση όσων ισχυρίζονται ότι οι τάξεις υποδοχής και η ενισχυτική διδασκαλία έχει υποχωρήσει. Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει.

                        Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ενισχυτική διδασκαλία παρακολούθησαν το 2004-2005 29.431 μαθητές και το 2005-2006 24.896 μαθητές. Στα Γενικά Λύκεια και στα ΤΕΕ παρακολούθησαν τα προγράμματα της πρόσθετης διδακτικής στήριξης το σχολικό έτος 2004-2005 91.873 μαθητές και το σχολικό έτος 2005-2006 92.284 μαθητές.

                        Καταλήγοντας θέλω να σας πω ότι παρακολουθώντας όχι μόνο τώρα, και παλιά και ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τους παρόμοιους δείκτες, όντως έχουμε πρόβλημα στους δείκτες της «Πίζας», που σημαίνει ότι πρέπει να δώσουμε βάρος στο σχολείο της γνώσης και όχι της πληροφορίας, δηλαδή στα βασικά μαθήματα, Μαθηματικά, Φυσική και Ελληνικά και να ξαναδούμε φυσικά και τους δείκτες και τους βλέπουμε αυτή τη στιγμή, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας τους βλέπει και έχει μια συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

                        Αλλά πρέπει να πούμε ότι και σε πολλές άλλες χώρες, όπως στη Βρετανία π.χ., ένα 24% περίπου από τον πληθυσμό οι οποίοι έχουν τελειώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση, χαρακτηρίζονται σε επανειλημμένα έγγραφα αναλφάβητοι. Υπάρχει αυτό το πρόβλημα που είπε ο κ. Ρουσσέας προηγουμένως. δεν είμαστε δηλαδή σε καθόλου κακή κατάσταση από πλευράς προσπαθειών για τη μείωση της σχολικής διαρροής, αλλά και ταυτόχρονα για την ολοκληρωμένη ένταξη των παιδιών μέσα στην τάξη.

                        Φυσικά η έρευνα θα συνεχιστεί και οι παρεμβάσεις του Υπουργείου ομοίως.

Μ. ΠΑΠΑΒΛΑΧΟΥ (“ALPHA”): Αν είναι εύκολο να μας πει κάποιος λίγο συνοπτικά τα στοιχεία. Δηλαδή αυτή είναι η διαρροή στο Γυμνάσιο, αυτή στο Λύκειο και να μας πει και ότι στοιχεία έχει.

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Φεύγοντας θα πάρει ο καθένας το βιβλίο της μαθητικής διαρροής. Το έχουμε δώσει προς διανομή και είναι πάρα πολύ εύκολο να τα εντοπίσετε μέσα εκεί όλα τα στοιχεία.

Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Γεια σας κα Υπουργέ. Απαντήσατε σε σχέση με την ενισχυτική διδασκαλία για τις τάξεις υποδοχής, ωστόσο σας υπενθυμίζω ότι ειδικά εφέτος υπήρχε μια έντονη διαμάχη με τους Δασκάλους και τους Καθηγητές γι’ αυτό το θέμα. Υποστηρίζουν εκείνοι ότι δεν πάει καλά, δεν είχε ξεκινήσει έγκαιρα το πρόγραμμα. Τα στοιχεία που εσείς δώσατε, μιλούν για μια μείωση των μαθητών. Δηλαδή είπατε για 91.000 που έγιναν 82.000 το ’05 – ’06. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

Ν. ΜΑΣΤΟΡΑΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): 92.000. Σημείωσα λάθος. Πάντως υπάρχει μια διαμάχη γι’ αυτό το θέμα. Απλά θα ήθελα να μου απαντήσετε γιατί κατά τη γνώμη σας θεωρούν οι Δάσκαλοι και οι Καθηγητές ότι δεν πάει καλά η ενισχυτική διδασκαλία και έχει εγκαταλειφθεί, όπως και οι τάξεις υποδοχής.

                        Έχω όμως και μια δεύτερη ερώτηση. Παρατηρούν πολύ σωστά οι ερευνητές ότι ένας από τους τρόπους που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε είναι ο προσδιορισμός μαθητών υψηλού κινδύνου. Βλέπω λοιπόν εδώ κάτι τρελά στοιχεία που υπάρχουν μέσα. Ας πούμε, έχει κάποια Γυμνάσια, Λύκεια και ΤΕΕ με τη μεγαλύτερη διαρροή.

                        Βλέπω λοιπόν, Γυμνάσιο Παρακαλάμου Ιωαννίνων 83% διαρροή. Λύκειο – Γυμνάσιο Κιμώλου 100%. Καταρχήν δεν το καταλαβαίνω τι σημαίνει. 100%; Έκλεισε το σχολείο;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι.

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Στην πρώτη τάξη μπορεί να υπάρχουν τρεις μαθητές κι αν φύγουν οι δυο, καταγράφεται αμέσως διαρροή 60%.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρέπει να σας πω το εξής, ότι ένα από τα μειονεκτήματα είναι ότι επί πάρα πολλά χρόνια συνεχίστηκε η ανέγερση μικρών σχολείων χωρίς εκπαιδευτική επάρκεια σε όλη τη χώρα. Παραδείγματος χάρη, στο Νομό Ρεθύμνης, που εγώ είχα πάει πολλές φορές, είδαμε και το προφίλ των παιδιών και το μέλλον τους.

                        Όπως ξέρετε το Υπουργείο έχει προβεί και σε συγχωνεύσεις σχολείων και σε άλλες πολιτικές, διότι η ικανοποίηση τοπικών παραγόντων με ένα σχολείο το οποίο είναι για δέκα παιδιά και δεν έχει επάρκεια στις ξένες γλώσσες και σε όλα όσα πρέπει να έχει, δεν είναι ποτέ θετικό. Βεβαίως αυτά είναι σχολεία με ελάχιστα παιδιά, γι’ αυτό η διαρροή φαίνεται ότι είναι 80% ή 100%. Ένα όμως είναι σίγουρο, ότι το μέλλον ανήκει στα σχολεία που έχουν απόλυτη επάρκεια.

                        Τώρα, όπως ξέρετε, η προσχολική αγωγή, γιατί είναι κι αυτή εναντίον της σχολικής διαρροής, η υποχρεωτική προσχολική αγωγή που βάλαμε είναι κι αυτή βοηθητική εναντίον της σχολικής διαρροής. Το θέμα είναι να υπάρχουν ολοκληρωμένα σχολεία με όλες τις δυνατότητες, με τα προγράμματα της ενίσχυσης διδασκαλίας κλπ, ώστε να αντιμετωπίζονται και οι κοινωνικοί πολλές φορές παράγοντες και οι αντιλήψεις που δημιουργούν προβλήματα στα παιδιά.

                        Πάντως ένα είναι σίγουρο γενικά, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλή θέση, ότι στο Λύκειο βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πάρα πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι έχει μειωθεί η σχολική διαρροή, ότι υπάρχει ένταξη των παιδιών των οικονομικών μεταναστών και των ομάδων ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου. Παραδείγματος χάρη, στην Ισπανία η αντιμετώπιση των προβλημάτων της εκπαίδευσης στους τσιγγάνους έχει επιτυχία ελάχιστη σε σχέση με τα προγράμματα που κάνουμε εμείς.

                        Τώρα αυτό που ρωτήσατε γιατί διαμαρτύρονται, καταρχήν όποιος διαμαρτύρεται πρέπει να διαμαρτυρηθεί επίσημα και με στοιχεία. Διαμαρτυρίες, γενικότητες και κουτσομπολιά το Υπουργείο Παιδείας δεν τα λαμβάνει υπόψη του. Το Υπουργείο Παιδείας ξέρει τι γίνεται πραγματικά. Όποιος θέλει λοιπόν να διαμαρτυρηθεί, να έρθει με στοιχεία και να κάνουμε τη σύγκριση των στοιχείων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Αρχικά μιλάει εκτός μικροφώνου) …τα ΤΕΕ αν έχετε μια ερμηνεία για το φαινόμενο της ιδιαίτερα υψηλής διαρροής, της εξαπλάσιας όπως είπε ο κύριος...

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, μιλάμε για τα ΤΕΕ. Εγώ είδα τη μελέτη. Φυσικά μιλάμε για διαρροή όταν πρόκειται στις δυο πρώτες τάξεις και κυρίως στην πρώτη, διότι μετά μπαίνουν στο χώρο εργασίας και δεν πρόκειται περί πραγματικής διαρροής σε πάρα πολλές περιπτώσεις, αλλά είπε και τον δείκτη ο κ. Στεργίου.

                        Σας υπενθυμίζω ότι σε συγκεκριμένες περιοχές, παραδείγματος χάρη η Λάρισα, που επί χρόνια υπήρχαν ΤΕΕ προσωπεία και όχι πραγματικά, το Υπουργείο Παιδείας αδιαφορούσε για να κλείσει τα ανύπαρκτα ΤΕΕ, στα οποία υπογράφονταν χαρτιά ενδεικτικά, απολυτήρια και ούτω καθεξής.

                        Μπορείτε να ζητήσετε λοιπόν και από τον κ. Κουρουτό της ΟΙΕΛΕ, ο οποίος μας έφερε κάποια στιγμή και καταγγελίες και για τις οποίες εμείς επιληφθήκαμε αμέσως, τι γινόταν σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Επομένως είναι κι αυτός ένας παράγων, κυρίως με τα ιδιωτικά ΤΕΕ, έτσι; Διότι εδώ ελέγχεται όλο το..

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Κυρία Υπουργέ, να σας πω κάτι, ότι όλη η ιστορία που αναφέρουμε αυτή τη στιγμή εδώ έχει να κάνει από το 2000 μέχρι το 2003. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακριβώς, αυτό λέω.

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι βέβαια, σαφώς.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»): Καλημέρα, καλή χρονιά. Τα στοιχεία που βλέπουμε είναι μέχρι το 2001 όλα.

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Όχι μέχρι το 2001. Μέχρι το 2003.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»):  Όλοι οι πίνακες που έχω δει εγώ είναι μέχρι.. Μπορεί να μου έχει ξεφύγει, αλλά οι περισσότεροι πίνακες που έχω δει είναι μέχρι το 2001 και στο βιβλίο και στο..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι από το 2001, όχι μέχρι. Αρχίζει και μετράται ο παθητικός πληθυσμός από το 2001.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»):  Αυτά εδώ τι είναι;

Π. ΡΟΥΣΣΕΑΣ: Τους μαθητές που απέκτησαν το 2003.

(Διαλογικές συζητήσεις)

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής. Απ’ ό,τι γνωρίζουμε, υπάρχει ένα πλαίσιο νόμων που υποχρεώνουν τους γονείς και τους τιμωρούν στην περίπτωση της μαθητικής διαρροής. Μήπως κάποιος από σας ξέρει να μας πει ποιες είναι αυτές οι διατάξεις και πώς τιμωρείται; Εγώ θυμάμαι ας πούμε στην Κρήτη τώρα τελευταία έναν Εισαγγελέα που είχε παρέμβει. Τι ακριβώς συμβαίνει στις περιπτώσεις αυτές και σε τι νόμους υπόκεινται οι γονείς; Έχουν ευθύνη πάνω σ’ αυτό.

κ. ΡΑΜΜΑΣ: Αυτό είναι ο Αστικός Κώδικας. Αρμοδιότητα υποβολής προστίμου την έχει ο Νομάρχης και το πρόστιμο –θα σας φανεί αστείο, αλλά αυτό είναι, θα πρέπει να αλλάξει ο Κώδικας πλέον ο Αστικός– είναι 59 ευρώ. 

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»):  Υπάρχει σκέψη αυστηροποίησης…

κ. ΡΑΜΜΑΣ: Αυτό ρυθμίζεται με το νόμο 1566 του 1985, που 59 ευρώ σημερινά την εποχή εκείνη ήταν ένα σημαντικό ποσό, αλλά προβλέπεται στον Αστικό Κώδικα. Άρα πρέπει να αλλάξει ο Αστικός Κώδικας για να αυστηροποιηθούν τα πρόστιμα.  

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Δηλαδή κ. Ράμμα, για να καταλάβω, διαπιστώνουμε ένα παιδί δεν πάει στο σχολείο, έτσι;

……: Πώς το διαπιστώνουμε καταρχάς.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Ναι, αυτό –πολύ βασικό– πώς διαπιστώνεται; Πώς φτάνουμε στο Νομάρχη για να βάλει το πρόστιμο; Καλεί τους γονείς; Είναι υποχρεωμένα τα σχολεία να το δηλώσουν; Πώς ελέγχουμε…

κ. ΡΑΜΜΑΣ: Όχι. Ξέρετε πολύ καλά ότι η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι μέχρι το Γυμνάσιο. Αυτόματα από το Δημοτικό δεν παίρνει απολυτήριο ο μαθητής. Αυτόματα πηγαίνει το απολυτήριό του στο Γυμνάσιο. Άρα οφείλει ο μαθητής να παρουσιαστεί. Δεν παρουσιάζεται ο μαθητής καθόλου. Άρα το σχολείο ειδοποιεί τον Νομάρχη και του λέει ο τάδε μαθητής δεν παρουσιάστηκε. Δεν έχει επιβληθεί πρόστιμο. Το μόνο πρόστιμο που επιβλήθηκε, έγινε και είδηση, ήταν όταν στο Ρέθυμνο ο Νομάρχης έβαλε κάποιο πρόστιμο στον γονέα αυτόν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Παπουτσάκη, ακούστε, θέλω να σας πω το εξής. Το θέμα δεν είναι η τιμωρία των γονέων. Το θέμα είναι μέσω των φορέων και των υπηρεσιών που υπάρχουν πρώτον, να διερευνηθεί γιατί δεν πάει σχολείο. Είναι το παιδί που δεν τα καταφέρνει και πρέπει να το βοηθήσουμε να τα καταφέρει; Είναι οι γονείς που έχουν βάλει το παιδί και δουλεύει σε ηλικία που δεν πρέπει να δουλεύει;

                        Είναι μια σειρά παραγόντων, που δεν περνάει απαρατήρητο αυτό, να ξέρετε. Εμείς έχουμε πάρα πολλά περιστατικά που αποκαθίσταται η τάξη και ενημερωνόμαστε κι εμείς διότι οι αρμόδιοι παράγοντες ενδιαφέρονται. Ενδιαφέρονται στο Γυμνάσιο παραδείγματος χάρη αν τα παιδιά δεν παρουσιαστούν. Υπάρχουν και ανάλογες κοινωνικές υπηρεσίες για να δει κανείς ένα πλήθος από άλλα ζητήματα. Παραδείγματος χάρη, το περιστατικό της Θεσσαλονίκης. Το παιδί..  

                        Θέλω να πω δηλαδή ότι δεν υπάρχει αδιαφορία. Βεβαίως στους μετακινούμενους πληθυσμούς, εκεί θέλει μεγαλύτερη προσπάθεια. Σας υπενθυμίζω ότι πρόπερσι και πέρσι για να καταφέρουμε να βγάλουμε από τους καταυλισμούς των τσιγγάνων στην περιοχή των Μεγάρων τα παιδιά, διότι σχολείο μέσα στον καταυλισμό όπου πληρώνεται ο μαθητής για να πάει στο σχολείο, δηλαδή ο γονιός εισπράττει τα χρήματα και σχολείο δεν γίνεται, διότι οι Δάσκαλοι δεν είναι ελεύθεροι μέσα στον καταυλισμό να κάνουν όπως πρέπει το σχολείο ούτε μπορούν να προβάλουν αντιρρήσεις.

                        Εμείς αυτά τα αφήσαμε πίσω. Έτσι; Εμείς αυτά τα αλλάξαμε. Πήραμε τα παιδιά από τους καταυλισμούς και τα πήγαμε στα κανονικά σχολεία και για να γίνει αυτό κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια να πειστούν όλοι οι δημοτικοί άρχοντες, να γίνουν όλες οι κινήσεις που πρέπει, να πειστούν οι ομάδες του πληθυσμού και οι ομάδες των τσιγγάνων, πράγμα που δεν ήταν καθόλου εύκολο. Εγώ προσωπικά είδα επανειλημμένα εκπροσώπους τους που επέμεναν ότι δήθεν σχολείο λειτουργεί μέσα στον καταυλισμό. Καταλαβαίνετε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι ούτε εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά σωστά ούτε υπέρ του μέλλοντος των παιδιών.

                        Επομένως το θέμα είναι να δώσουμε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά, ακόμα κι αν οι γονείς έχουν στραβή αντίληψη, ακόμα κι αν έχουν άλλες προθέσεις, ακόμα κι αν δεν έχουν μόρφωση και κάνουν λάθος, ώστε το παιδί να είναι στο σχολείο, γιατί είπαμε από την αρχή ότι τα αποτελέσματα στο τέλος της ημέρας τα βλέπει κανείς στο θέμα της απασχόλησης κλπ και από κει και πέρα έχει κι άλλους παράγοντες. Εγκληματικότητα κι ένα πλήθος άλλων παραγόντων, που συνήθως ενδημούν –αν μπορώ να το πω έτσι– σε «όρους» χαμηλότατης μόρφωσης και δυνατοτήτων.    

ΑΠ. ΛΑΚΑΣΣΑΣ («ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»): Ήθελα να ρωτήσω αν έχετε στοιχεία για την Α’ τάξη του ΕΠΑΛ και επειδή μας είπατε ότι μας είπατε ότι υπάρχουν ΤΕΕ προσωπεία που είναι του ιδιωτικού τομέα, ήθελα να ρωτήσω για το θέμα το επίκαιρο, εάν έχει το Υπουργείο Παιδείας εκτελεστικό νόμο για το τι θα γίνει, πώς θα λειτουργήσουν τα ιδιωτικά, μάλλον τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Ευχαριστώ πολύ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι δυνατόν να υπάρχει ήδη εκτελεστικός νόμος πριν συζητήσει η Βουλή και αποφασίσει; Όπως γνωρίζετε, η τροποποίηση, η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι αποκλειστικά κοινοβουλευτική διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλεγούν για κάθε άρθρο, να επιλεγεί πρώτον, αν είναι τροποποιήσιμο, δηλαδή να ψηφίσουν οι Βουλευτές και δεύτερον, προς ποια κατεύθυνση και σε ποια σημεία του είναι τροποποιήσιμο.

                        Εάν αυτό ψηφιστεί με μια αυξημένη πλειοψηφία, στην επόμενη Βουλή χρειάζεται η απλή πλειοψηφία. Εάν ψηφιστεί τώρα χωρίς αυξημένη πλειοψηφία, στην επόμενη Βουλή χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία και οι Βουλευτές ψηφίζουν με το όνομά τους κάθε περίπτωση και κάθε άρθρο. Έχουν δηλαδή την απόλυτη ατομική ευθύνη και ψηφίζουν κατά συνείδηση.

                        Το να πει κανείς ότι έχει ήδη έτοιμο εκτελεστικό νόμο δεν θα ήταν σοβαρό. Αυτό που θα ειπωθεί στη Βουλή και το θεωρώ βέβαιο, είναι προς ποια κατεύθυνση είναι η τροποποίηση και σε ποια σημεία. Το κάθε Κόμμα δηλαδή και ο καθένας θα πει ποιο σημείο προτείνει να τροποποιηθεί και η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί έπ’ αυτού για το ποιο σημείο προτείνει να τροποποιηθεί.

                        Τώρα η θεωρία ότι κάποιος θα φέρει εκτελεστικό νόμο για να συζητήσει το Σύνταγμα που ακόμη δεν έχει ψηφιστεί, συχωρείστε με, δεν είναι απλός πρωθύστερο, αλλά λαϊκίστικο.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Κυρία Υπουργέ, σε λίγη ώρα δίνουν Συνέντευξη Τύπου όλες οι Εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες. Μιλάμε για μια πολύ μεγάλη κινητοποίηση που θα γίνει την ημέρα της συζήτησης στη Βουλή και θέλω να σας ρωτήσω αν σας ανησυχούν αυτές οι κινητοποιήσεις δεδομένου ότι υπάρχουν και απεργίες στη μέση, υπάρχει και το πρόβλημα της αναπλήρωσης της ύλης στα Δημοτικά Σχολεία, υπάρχουν όλα αυτά τα πράγματα και σε συνδυασμό, θα ήθελα να ρωτήσω, με τη μεταρρύθμιση που προχωρείτε, έχετε σκοπό…

……: Στα Πανεπιστήμια.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Στα Πανεπιστήμια, ναι. Έχετε σκοπό να περάσει αυτό το νομοσχέδιο τον Απρίλη, όπως ακούγεται;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Παπουτσάκη, το τι ακούγεται να το θεωρήσετε έγκαιρο όταν το πω εγώ. Επομένως δεν υπάρχει.. Αυτά είναι απόψεις. Δεύτερον…

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Θα το κάνετε και νωρίτερα δηλαδή; Τώρα μια και καλή όλα μαζί;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι τώρα άμεσα, όχι.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Συγνώμη, να το ολοκληρώσω αυτό διότι υπάρχουν και άλλες πάλι, ακούγονται ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί η παιδεία και όλη αυτή η ιστορία για να πάμε για εκλογές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Παπουτσάκη, εγώ βαρέθηκα να ακούω στην Ελλάδα το «ακούγονται». Δεν με ενδιαφέρει το «ακούγονται». Με ενδιαφέρει τι προγραμματίζεται και τι γίνεται και το Υπουργείο Παιδείας έχει στρατηγική και στόχους.

                        Επαναλαμβάνω. Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι κοινοβουλευτική διαδικασία. Το κάθε Κόμμα τοποθετείται και οι Βουλευτές. Θεωρώ θεμιτό να υπάρχουν Έλληνες πολίτες που δεν θέλουν την τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά όπως γνωρίζετε η χώρα μας είναι Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με συγκεκριμένους κανόνες και αρχές. Επομένως είναι ελεύθερος ο καθένας να δίνει συνεντεύξεις, να κάνει απεργίες, αλλά δεν θα σταματήσει η Δημοκρατία να λειτουργεί. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε.

                        Δεύτερον, το Υπουργείο Παιδείας δεν φοβάται τις αντιδράσεις και το έχει δείξει. Αλίμονο αν κλείναμε το κατάστημα επειδή κάποιοι αντιδρούν. Η κυβέρνηση έχει εντολή από τον ελληνικό λαό για μια τετραετία. Έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και θα κάνει τη δουλειά της όπως έχει υποσχεθεί, όπως έχει προγραμματίσει και μέσω του προγράμματος που ο ελληνικός λαός έχει υπερψηφίσει.

                        Σας τα υπενθυμίζω διότι μου εμφανίζετε συνεχώς το πώς αντιδρά ο ένας ή ο άλλος, αλλά φοβούμαι ότι δεν ενθυμούμεθα ότι ζούμε σε Δημοκρατία και ότι υπάρχουν κανόνες.

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»): (Μιλάει εκτός μικροφώνου)

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Νικολάρα, δεν μου βάλετε στο στόμα μου εμένα αυτά που δεν έχω πει. Να τα ξαναπώ. Η κα Παπουτσάκη έκανε μια ερώτηση. Απαντώ. Το Υπουργείο Παιδείας δεν φοβάται. Θα συνεχίσει το πρόγραμμά του μέχρι τέλους, μέχρι τις εκλογές και θα εφαρμόσει το πρόγραμμα που έχει προκρίνει ο ελληνικός λαός, διότι έχει εντολή τετραετίας.

                        Το τι γίνεται ενδιάμεσα, ποιος αντιδρά και τι, μέσα στα πλαίσια και τους κανόνες της Δημοκρατίας βεβαίως έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες και οι Ομοσπονδίες να εκφράσουν διαφορετική άποψη, πάντοτε με δημοκρατικά μέσα, αλλά το Υπουργείο Παιδείας δεν θα κρίνει τη στρατηγική του με βάση τις αντιδράσεις επιμέρους ομάδων και οργανώσεων όταν έχει σαφή λαϊκή εντολή. 

Μ. ΝΙΚΟΛΑΡΑ («ΝΕΤ»): (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Δεν θεωρούνται υποκινούμενες αυτές οι αντιδράσεις.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Γιατί να τις θεωρώ; Είπα εγώ τέτοιο πράγμα;

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ («ALTER»): Κι εγώ ήθελα να ρωτήσω αυτό, γιατί γίνεται πολύ κουβέντα ότι οι εκλογές, το αν θα γίνουν πρόωρες ή όχι εκλογές θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει και στην παιδεία με τη μεταρρύθμιση. Αυτό ήθελα να ρωτήσω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) Έχω ήδη..

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ («ALTER»):  Θέλω απλά να εστιάσω την προσοχή μας σε ένα σημείο της ερώτησης της κας Παπουτσάκη όσον αφορά στην αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών στο Δημοτικό. Υποτίθεται τα παιδιά δεν θα χάνανε καμία ώρα. Το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια απόφαση που επέβαλε κάποιες ώρες επιπλέον μαθημάτων. Τελικά στην πράξη χθες και σήμερα είδαμε ότι ελάχιστα σχολεία έκαναν τελικά αυτή την αναπλήρωση.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω τι πληροφορίες έχετε εσείς, γιατί εγώ είδα κάποιους συνδικαλιστές οι οποίοι είπαν ότι θεωρούν υποχρέωσή τους να αναπληρώσουν τις ώρες και όλα αυτά και ήταν πάρα πολύ θετικοί. Δεύτερον…

Α. ΣΤΑΘΑΤΟΥ («ALTER»): Ναι, αυτό…

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας παρακαλώ, εγώ θα απαντήσω. Εγώ, όχι εσείς. Λοιπόν, σας λέω ξεκάθαρα ότι εμείς κάναμε ένα συνολικό πρόγραμμα. Ασφαλώς δεν είναι 27 ημέρες που είναι το μάξιμουμ. Δεύτερον, γνωρίζετε πολύ καλά ότι ελάχιστο ποσοστό απήργησε 27 ημέρες και επομένως η αναπλήρωση χρειάζεται σε έναν μικρό αριθμό μαθητών. Δεν χρειάζεται στο σύνολο των μαθητών.

                        Η πρόταση που κάναμε και το πρόγραμμα που βγάλαμε είναι πάρα πολύ λογικό και σωστό και δώσαμε και την ευκαιρία σε όλους τους εκπαιδευτικούς αν δεν θέλει κάποιος να κάνει την αναπλήρωση αυτή που είναι με τις πρόσθετες ημέρες, για τις οποίες θα αμειφθούν πολύ καλά οι εκπαιδευτικοί, να το κάνει κάποιος άλλος, ειδικά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

                        Εγώ προσωπικά δεν θεωρώ ότι υπάρχει πρόβλημα και θεωρώ και κάτι άλλο. Είναι κι ένα στοίχημα ηθικής. Οι ίδιοι οι Δάσκαλοι δεν είπαν ότι θέλουν να το αναπληρώσουν και ότι αισθάνονται υπεύθυνοι έναντι των παιδιών; Θα το δούμε. 

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA») : (Αρχικά μιλάει εκτός μικροφώνου) …ήταν ευθύς εξ αρχής κομβική. Σας είχαν προτείνει ευέλικτη ζώνη, σας είχαν προτείνει συγκεκριμένα πράγματα. Είπατε κάτι άλλο εσείς. Θεωρούν, έχουν μια άλλη αντίληψη. Δεν υπερασπίζομαι κανέναν αυτή τη στιγμή. 

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κυρία Παπουτσάκη, ακούστε.

Μ. ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ («MEGA»): Δεν είναι θέμα ότι δεν θέλουν.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σας υπενθυμίζω κάτι. Εμείς συνεργαστήκαμε μαζί τους και ειδικά ο Υφυπουργός τρεις φορές. Σας υπενθυμίζω βεβαίως και τη δήλωσή τους ότι είχαν πρόταση γενική και ότι η συνολική ευθύνη φυσικά ανήκει στο Υπουργείο. Δεν αποφασίζουν οι Ομοσπονδίες.

                        Εμείς δείξαμε την καλύτερη διάθεση για την υπόθεση αυτή. Κάναμε μια λογικότατη και σοβαρότατη πρόταση, διότι δεν επαρκούν η ευέλικτη ζώνη και όλα αυτά και η πρότασή μας, έχω την εντύπωση, να μην πω τη βεβαιότητα ότι είναι αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών. Μένει να δούμε τι θα γίνει στο τέλος, αλλά τώρα σύγκρουση για το θέμα της αναπλήρωσης δε νομίζω ότι έχει νόημα.

Χ. ΚΑΛΟΥΔΗΣ : Σας ευχαριστούμε πολύ. Να σας θυμίσω το γεύμα της Δευτέρας της κας Υπουργού που θα πραγματοποιηθεί στο «ΜEET GRILL STREET», Ανδριανείου 46. Το θυμίζω, έχετε πάρει όλοι προσκλήσεις και μήνυμα στα κινητά σας.
Καλό Σαββατοκύριακο.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 04.01.2007 21:25:01
 
Αναγνώσθηκε 359 φορές