Διαφόρων Φορέων

Η ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ!

Να την ανατρέψουμε!


Στις 10 Γενάρη ξεκινά με τη συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 που απαγορεύει τα ιδιωτικά ΑΕΙ, η προώθηση από την κυβέρνηση της ΝΔ μιας αντιδραστικής αναδιάρθρωσης σε παιδεία και εργασία που ενθαρρύνεται από την απλόχερη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

«Αιχμή του δόρατος» η αναθεώρηση του άρθρου 16: στόχος να κατοχυρωθεί συνταγματικά η συνολική σκοταδιστική αντιμεταρρύθμιση που οδηγεί σε μια παιδεία της αγοράς και των επιχειρήσεων. Η σκοταδιστική αντιμεταρρύθμιση στην παιδεία είναι η άλλη όψη της αντιδραστικής απορύθμισης στο χώρο της εργασίας. Ο «καταρτίσιμος» είναι ο αυριανός «απασχολήσιμος», η εισβολή της αγοράς στην παιδεία είναι πλευρά της γενικότερης ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας στο δημόσιο τομέα, η διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση είναι το βάθρο της εργασιακής περιπλάνησης και ανασφάλειας, η επίθεση στο άσυλο είναι μέρος του συνολικότερου μηχανισμού πειθάρχησης και καταστολής των «επικίνδυνων τάξεων».

Σε αυτό το πλαίσιο επιχειρείται και η κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων που κατοχυρώνει το άρθρο 103, για να γενικευτεί το ρουσφέτι και φυσικά η εργασιακή ανασφάλεια και τρομοκρατία που βασιλεύει στον ιδιωτικό τομέα.

Επιχειρείται ακόμη η διαμόρφωση μιας δικαστικής εξουσίας (άρθρο 100 κ.ά.) που θα στρέφεται ενάντια στις κοινωνικές διεκδικήσεις και αγώνες, ενώ με το θεσμό του Συνταγματικού Δικαστηρίου επιχειρείται να διασφαλιστεί ότι κανένας νόμος, καμία αυθαίρετη απόφαση δεν πρόκειται να βρεθεί αντισυνταγματική.

Την ίδια ώρα κάθε δάσος, κάθε γωνιά όπου διασώθηκε το φυσικό περιβάλλον, κάθε ελεύθερος χώρος, κάθε χώρος πρασίνου στις πόλεις που ασφυκτιούν παραδίνεται στις ορέξεις των εργολάβων και του κέρδους (άρθρο 24, 102).

Με την αναθέωρηση του άρθρου 28 ενισχύεται η σχέση με ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς το δίκαιο της ΕΕ υιοθετείται πολύ πιο εύκολα.

Ταυτόχρονα όμως παραμένει σταθερή η σχέση διαπλοκής κράτους-εκκλησίας, της οποίας η περιουσία και η εξουσία μένουν ανέπαφες.

Αυτή η αναθεώρηση είναι κομμάτι της αντιδραστικής πολιτικής που σε όλη την ΕΕ επιχειρεί να επιβάλλει τη δικτατορία του κεφαλαίου όπως περιγράφεται στο περίφημο ευρωσύνταγμα. Χρειάζεται μια στρατηγική αντεπίθεση των εργαζομένων και της νεολαίας που θα συνδεθεί με τη νικηφόρα κινητοποίηση σε Γαλλία και Ολλανδία ενάντια στο ευρωσύνταγμα, με το μαχητικό αγώνα των φοιτητών και των δασκάλων στην Ελλάδα.

Οι πρόσφατοι αγώνες, όσο ηρωικοί και μαχητικοί κι αν είναι, πολύ γρήγορα προσκρούουν στο τοίχος της συνολικής συντηρητικής πολιτικής, του αντιδραστικού πλαισίου της Ε.Ε., του συνασπισμού των καθεστωτικών δυνάμεων. Για να ραγίσει αυτό το τοίχος, και πολύ περισσότερο για να γκρεμιστεί, χρειάζεται πανεργατικός πολιτικός αγώνας, συνένωση σε μια μαχητική εργατική αντιπολίτευση όλων των μαχόμενων δυνάμεων της εργασίας και της νεολαίας, με κοινά αιτήματα και κοινές μάχες αντιπαράθεσης με τα κεντρικά στοιχεία της συντηρητικής πολιτικής.

Η μάχη για την παιδεία και την εργασία και γενικά ενάντια στην αναθεώρηση του Συντάγματος δεν μπορεί να δοθεί από θέσεις υπεράσπισης της προηγούμενης κατάστασης, δίνοντας έτσι άλλοθι στην ψευδεπίγραφη «δημοκρατία» του προηγούμενου Συντάγματος. Τώρα πρέπει να αντιπαρατεθεί στο παλιό και νέο Σύνταγμα ένα εργατικό και λαϊκό «Σύνταγμα» όλων όσα θα έπρεπε να μας ανήκουν, όλων όσα μας χρειάζονται για μια αξιοπρεπή ζωή:

«      Να σπάσει η πολιτική της ευρωλιτότητας. Η σημαία του αγώνα των δασκάλων για 1400 ευρώ για όλο το λαό να γίνει σημαία όλου του εργατικού κινήματος. Ανατροπή τώρα της απαράδεκτης σύμβασης της ΓΣΕΕ.

«      Όχι στην παιδεία της αγοράς, στις ιδιωτικοποιήσεις, στην εμπορευματοποίηση. Έξω οι επιχειρήσεις από παιδεία, υγεία, ασφάλιση, πολιτισμό. Να αποσυρθεί οριστικά ο νόμος πλαίσιο για την παιδεία. Να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Να καταργηθεί κάθε μορφή ιδιωτικής εκπαίδευσης.

«      Όχι  στην εργασίαλάστιχο και στην παιδεία του «καταρτίσιμου-απασχολήσιμου». Μείωση των ωρών εργασίας, σταθερές και μόνιμες εργασιακές σχέσεις, εξασφάλιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο χωρίς διαρκείς εξετάσεις και πιστοποιήσεις.

«      Πάλη ενάντια στον αυταρχισμό, στην ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τα  ΜΑΤ και την καταστολή. Απαγόρευση των απολύσεων, της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών, υπεράσπιση και διεύρυνση του ασύλου.

Αυτό το κοινό πλαίσιο δεν χωράει στη συντηρητική πολιτική. Μπορεί να επιβληθεί και να νικήσει μόνο με ανυποχώρητο πανεργατικό αγώνα που τελικά θα θέτει το ζήτημα της ανατροπής της κυβερνητικής επίθεσης και της ίδιας της κυβέρνησης. Σε έναν τέτοιο προσανατολισμό των συνδικάτων και των φοιτητικών συλλόγων το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα συμβάλουν με όλες τις δυνάμεις τους μέσα από την ελπιδοφόρα «Αγωνιστική Πρωτοβουλία ενάντια στην Αντιδραστική Αναθεώρηση του Συντάγματος» που συγκρτότησαν σχήματα και κινήσεις φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζόμενων γενικότερα.

ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑ!

Νέο Αριστερό Ρεύμα νεολαία Κομμουνιστική ΑπελευθέρωσηΑποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2018, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 08.01.2007 21:05:01
 
Αναγνώσθηκε 330 φορές