Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Στα σχολεία το λάπτοπ των 100 ευρώ

Τον Σεπτέμβριο προβλέπεται να μοιραστούν οι πρώτοι υπολογιστές σε 10.000 μαθητές

ΕΙΡΗΝΗ ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΕΦΑΝΗΣ

Ο υπολογιστής των 100 ευρώ θα γίνει σύντομα, όπως φαίνεται, κτήμα των Ελλήνων μαθητών. Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου που ανακοίνωσε ότι το ΠΑΣΟΚ σκοπεύει να μοιράσει 1.000.000 τέτοια κομπιούτερ στα σχολεία, η σχετική ιδέα έχει κερδίσει και την κυβέρνηση.

 
 
Από ένα μαθητικό υπολογιστή των 100 ευρώ φιλοδοξεί η κυβέρνηση να μοιράσει σε 10.000 Ελληνόπουλα, πειραματικά από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο υπεύθυνος για το εγχείρημα, ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού καθηγητής Βασίλης Ασημακόπουλος, μιλώντας στα «ΝΕΑ» είπε ότι ήδη έχει αρχίσει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και ότι φυσικά απώτερος στόχος είναι να αποκτήσει κάθε μαθητής τον υπολογιστή του.

«Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία "ελληνοποίησης"» του υπολογιστή, λέει ο κ. Ασημακόπουλος και εξηγεί ότι μια ομάδα 300 ειδικών προσαρμόζουν το λογισμικό του στην ελληνική γλώσσα.

Ο κ. Ασημακόπουλος που συναντήθηκε προχθές στην Αθήνα με τον καθηγητή Μ. Μπλέτσα, έναν από τους επικεφαλής του προγράμματος «Ένα λάπτοπ για κάθε παιδί», λέει πως ο υπολογιστής αναμένεται να είναι έτοιμος σύντομα, συγκεκριμένα τους πρώτους μήνες του 2007.

Ο ίδιος όμως δίνει ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο με τον οποίο θα εισαχθεί ο υπολογιστής στην παιδαγωγική διαδικασία, έτσι ώστε να ενσωματωθεί σε αυτή και να την υποστηρίξει, βοηθώντας τα παιδιά στην τάξη και στη μελέτη των μαθημάτων τους. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει προσαρμογή και των εκπαιδευτικών, πιθανώς και του ίδιου του εκπαιδευτικού προγράμματος. «Είμαστε σε καλή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», υποστηρίζει ο κ. Ασημακόπουλος, αποδίδοντας σε παρεξήγηση την εντύπωση που είχε δημιουργήσει το καλοκαίρι με δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τον υπολογιστή.


Μικρό, φθηνό αλλά θαυματουργό!
ΚΟΣΤΙΖΕΙ το ένα δέκατο της τιμής ενός φορητού υπολογιστή, έχει όμως το 90% των δυνατοτήτων του. Ο φορητός υπολογιστής των 100 ευρώ, που παρουσίασε τον Ιανουάριο του 2005 στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο Νίκολας Νεγκροπόντε, δεν θα πουληθεί όμως ποτέ από τα καταστήματα.

Στόχος είναι να μπει κατευθείαν στις αίθουσες διδασκαλίας, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών, αλλάζοντας μια για πάντα τη μαθησιακή διαδικασία. Εξάλλου, το όνομα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού στον οποίο προεδρεύει ο κ. Νεγκροπόντε είναι «Ένας Φορητός Υπολογιστής για Κάθε Παιδί» (One Laptop Per Child), «φωτογραφίζοντας» τις προθέσεις των δημιουργών του. Το χαμηλό του κόστος δεν σημαίνει όμως πως είναι ένα «παιδικό» μηχάνημα, αντίστοιχο με τους ψευτο-υπολογιστές που πωλούνται από τα καταστήματα παιχνιδιών. Αντίθετα, μπορεί να φέρει εις πέρας τις περισσότερες λειτουργίες που πραγματοποιεί ένας μέσος χρήστης υπολογιστή, όπως να επεξεργαστεί ένα κείμενο, να δει φωτογραφίες ή να «σερφάρει» στο Ίντερνετ.

Επιπλέον, οι υπολογιστές αυτοί θα μπορούν να επικοινωνούν ασύρματα με τα «αδέρφια» τους σε απόσταση έως 700 μέτρων, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι μαθητές ενός σχολείου ή ενός χωριού μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα, να λύνουν μαζί ασκήσεις ή να παρακολουθούν το ίδιο μάθημα που θα παραδίδει - πάντα ψηφιακά - ο δάσκαλος.

Η δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης τους επιτρέπει να συνδέονται με το Διαδίκτυο, αρκεί να βρίσκονται κοντά σε κάποιο σημείο πρόσβασης.

Το μεγάλο του μειονέκτημα σε σχέση με τους τυπικούς φορητούς υπολογιστές είναι η απουσία ενσωματωμένου σκληρού δίσκου, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοχός του θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα φειδωλός στα δεδομένα που αποθηκεύει, ενώ η υπολογιστική του ισχύς δεν είναι αρκετή για απαιτητικές εφαρμογές (π.χ. η επεξεργασία βίντεο). Παράλληλα, η οθόνη του δεν μπορεί να αναπαράγει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, οι επιδόσεις του στον τομέα του ήχου είναι χαμηλές, ενώ δεν διαθέτει ενσωματωμένο DVD ούτε CD.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.12.2006 15:20:01
 
Αναγνώσθηκε 1649 φορές