Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Πιέζουν για το άσυλο

ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
«Διάσταση» απόψεων Εισαγγελίας - Αστυνομίας


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ - Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ


Το ενδέκατο «χτύπημα» από την επέτειο του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, προχθές βράδυ, στις 9, σε τράπεζα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, των άγνωστων κουκουλοφόρων «δοκιμάζει» τις σχέσεις εισαγγελίας - αστυνομίας.


Για αύριο έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο πλευρών, στον υψηλότερο δυνατό βαθμό, κι ενώ ενδιαφέρον για τα αλλεπάλληλα κρούσματα των... αγνώστων επιδείχτηκε και από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργο Σανιδά.

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι το ζητούμενο, καθώς οι άγνωστοι κουκουλοφόροι εμφανίζονται να εξορμούν από τον χώρο του πανεπιστημίου και να οχυρώνονται σ' αυτόν όταν η αστυνομία αποφασίζει να δράσει. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με τον προϊστάμενό της Βασίλη Φλωρίδη, τονίζει ότι «δεν υπάρχει άσυλο όταν τελούνται κακουργηματικές πράξεις και η ρίψη βομβών μολότοφ είναι κακουργηματική πράξη».

Η αστυνομία δεν θέλει αυτή την εξέλιξη, γιατί φρονεί, όπως τονίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της, ότι «θα επέλθει ρήξη με το φοιτητικό κίνημα» και ότι «τα αποτελέσματα από μια τέτοια κίνηση θα ήταν πενιχρά». Η διαφορά απόψεων, εξηγούν εισαγγελικοί κύκλοι, δεν αποκλείεται να φτάσει έως την άσκηση διώξεων κατά στρατηγών, αν και είναι ένα προχωρημένο σενάριο και πιστεύουν ότι στην αυριανή σύσκεψη θα υπάρξουν κοινά σημεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Η έξαρση των «χτυπημάτων», κατά την αστυνομία, έχει μία αφετηρία: την «απάντηση» στις καταδίκες, συλλήψεις, προφυλακίσεις και διώξεις συναγωνιστών τους, που σημειώθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα - έχει το χαρακτήρα ενός αγώνα συμπαράστασης σε όλους αυτούς, ο οποίος παίρνει διαστάσεις με τη δημοσιότητα που εξασφαλίζει.

Τα «χτυπήματα», όπως εκτιμά η αστυνομία, δεν προέρχονται από μία και μόνη συγκεκριμένη ομάδα. Οι ομάδες που δρουν είναι περισσότερες από τρεις. Πληροφορίες για όλες υπάρχουν, αλλά στοιχεία για να εδραιώσουν κατηγορίες εναντίον μελών τους δεν υπάρχουν. Το ενδεχόμενο «λευκής απεργίας» των αστυνομικών για τις ΕΔΕ που διατάχτηκαν εναντίον συναδέλφων τους, τις διώξεις που εκκρεμούν εναντίον αυτών που μετείχαν στον ξυλοδαρμό του Κύπριου σπουδαστή ή των πειθαρχικών διώξεων που ήδη έχουν ασκηθεί απορρίπτεται και από τα υψηλόβαθμα στελέχη και συνδικαλιστές της Θεσσαλονίκης.

«Μόνο στην αρρωστημένη φαντασία ορισμένων μπαίνει τέτοιο θέμα», είπε ο συνδικαλιστής Βασίλης Πουρνάρας, ο οποίος έθεσε όμως κι ένα άλλο θέμα ηθικής τάξης, υπηρεσιακό: «Πώς ο υπογράφων τα μέτρα στην επέτειο του Πολυτεχνείου (ταξίαρχος Χρήστος Νικολόπουλος), είναι αυτός που διεξάγει την ΕΔΕ;».

Σε σχέση με την «επίθεση» στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Ολυμπιάδος 98, η εκδοχή της Αστυνομίας είναι ότι άγνωστοι έσπασαν υαλοπίνακα, πέταξαν γκαζάκια, έχυσαν βενζίνη στο εσωτερικό και πέταξαν δύο μολότοφ. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδηλωθεί πυρκαγιά και από το ωστικό κύμα προκλήθηκαν ζημιές στην τζαμαρία και στο εσωτερικό των γραφείων. Δεν προκύπτει αποκλεισμός της οδού Ολυμπιάδος με κάδους απορριμμάτων, ούτε ειδοποίηση των ενοίκων της οικοδομής πάνω από το υποκατάστημα της τράπεζας, αν και κάτοικοι της γειτονιάς επιμένουν ότι ειδοποιήθηκαν.




11 επιθέσεις σε ένα μήνα

Οι δράσεις των άγνωστων κουκουλοφόρων τον τελευταίο μήνα:

1 Το μεσημέρι της 16ης Νοεμβρίου, ομάδα 25 άγνωστων κουκουλοφόρων «χτύπησε» το Μουσείο Αθλητισμού.

2 Μετά τη λήξη της πορείας για την 33η επέτειο του Πολυτεχνείου, άγνωστοι προκάλεσαν επεισόδια μπροστά στην πλατεία Χημείου.

3 Τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου, άγνωστοι κατέστρεψαν ολοσχερώς με μολότοφ το υποκατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς, στην οδό Αγγελάκη, κι έσπασαν τζάμια στο φυλάκιο της πύλης εμπορευμάτων της ΔΕΘ.

4 Αιφνιδιαστική επίθεση με βόμβες μολότοφ και πέτρες εξαπέλυσε ομάδα άγνωστων νεαρών, τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου, σε κλούβα της αστυνομίας που ήταν σταθμευμένη έξω από το Μουσείο Αθλητισμού. Οι δράστες επέστρεψαν στην Πανεπιστημιούπολη.

5 Στις 28 Νοεμβρίου έγινε η επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου. Αγνωστοι πέταξαν πέτρες, έσπασαν υαλοπίνακες του φυλακίου του τμήματος και προκάλεσαν φθορές στη φωτεινή επιγραφή του. Τραυματίστηκε ένας αστυνομικός και συνελήφθησαν δύο άτομα, που αθωώθηκαν στη δίκη η οποία ακολούθησε.

6 Αγνωστοι επιτέθηκαν με μολότοφ κατά του φυλακίου της ΔΕΘ, στις 3 Δεκεμβρίου.

7 Στις 5 Δεκεμβρίου, άγνωστοι βγήκαν από τον χώρο του πανεπιστημίου, στην οδό Αγίου Δημητρίου, και πέταξαν μολότοφ.

8 Στις 7 Δεκεμβρίου, δύο άτομα, προερχόμενα από τον χώρο του ΑΠΘ, πέταξαν βόμβες μολότοφ σε κλούβα των ΜΑΤ που ήταν σταθμευμένη μπροστά στο Μουσείο Αθλητισμού, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου. Συνελήφθη ο ένας από τους δύο φερόμενους ως δράστες.

9 Στις 9 Δεκεμβρίου, ομάδα κουκουλοφόρων βγήκε από το πανεπιστήμιο και άρχισε να πετάει πέτρες και μολότοφ στις δυνάμεις της αστυνομίας που βρίσκονταν μπροστά στην εμπορική πύλη της ΔΕΘ, στην οδό Εγνατία. Ανάμεσά τους ήταν και ένα ανήλικο παιδί. Προκλήθηκαν ζημιές σε τρία Ι.Χ. αυτοκίνητα και στο κατάστημα των ΕΛΤΑ, μέσα στον χώρο του ΑΠΘ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, αλλά δεν προχώρησαν σε συλλήψεις.

10 Τα ξημερώματα της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου, άγνωστοι προκάλεσαν φθορές με πέτρες και μολότοφ στα φυλάκια της πύλης της ΔΕΘ, στην οδό Εγνατία.

11 Στις 9 το βράδυ της 17ης Δεκεμβρίου, άγνωστοι, με τη χρήση αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών και μολότοφ, έβαλαν φωτιά στο υποκατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στην οδό Ολυμπιάδος 98, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Προκλήθηκαν ζημιές στα τζάμια και σε εξοπλισμό γραφείου.




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.12.2006 12:40:01
 
Αναγνώσθηκε 337 φορές