Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Κρίση... διαρκείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου

Τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του φαίνεται να διέρχεται το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Οι διδάσκοντες ξεκίνησαν χθες αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους, μετά την άρνηση της Διοικούσας Επιτροπής να ικανοποιήσει αιτήματα του συλλόγου τους, που συνδέονται με τη δημοκρατική λειτουργία του πανεπιστημίου, τη διαφάνεια και τον τρόπο διοίκησης του Ιδρύματος.


Τα αιτήματα του Συλλόγου Διδασκόντων, που έχουν κοινοποιηθεί από τον περασμένο Μάιο στη Διοικούσα Επιτροπή και επανέρχονται στο προσκήνιο με την αποχή των διδασκόντων, είναι τα εξής:

* Να ορίσει η Διοικούσα Επιτροπή ως προέδρους των προσωρινών Γ.Σ. μέλη ΔΕΠ στη βαθμίδα του καθηγητή ή του αναπληρωτή καθηγητή των οικείων τμημάτων .

* Να μετέχει στις συνεδριάσεις της Διοικούσας, ως παρατηρητής, ο πρόεδρος του μοναδικού αυτοδύναμου τμήματος του πανεπιστημίου, του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

* Να μετέχουν στις συνεδριάσεις της Διοικούσας Επιτροπής ως παρατηρητές εκπρόσωποι του Συλλόγου Διδασκόντων και των φοιτητών.

Ακόμη, ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει θέσει υπ' όψιν της Διοικούσας Επιτροπής από τον περασμένο Μάιο τα εξής θέματα:

* Την επίσπευση και ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής και διορισμού των νέων μελών ΔΕΠ σε όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου.

* Την έγκριση των προτάσεων για τη διάθεση νέων θέσεων ΔΕΠ και την έγκριση πλήρωσης νέων θέσεων ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ.

* Εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων και επίσπευση του προγράμματος ανέγερσης των μόνιμων εγκαταστάσεων του πανεπιστημίου σε όλες τις πόλεις.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του Ιδρύματος δηλώνει αποφασισμένος να αγωνιστεί εναντίον της υποβάθμισης των σπουδών και των πτυχίων του πανεπιστημίου και καταθέτει στη Διοικούσα τις διαπιστώσεις του, όπως αυτές κατεγράφησαν έπειτα από επισκέψεις στα τμήματα του πανεπιστημίου και συναντήσεις που είχε με όλους τους διδάσκοντες.

Σε αυτές, αναφέρεται ότι ύστερα από 3 χρόνια λειτουργίας υπάρχουν τμήματα στο Ιδρυμα που δεν έχουν ολοκληρωμένο πρόγραμμα σπουδών. Για τις βιβλιοθήκες καταγράφεται ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το διδακτικό και ερευνητικό έργο. Για τους φοιτητές των τμημάτων σημειώνεται ότι νιώθουν απομονωμένοι, ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους, ότι αυτές δεν τους κοινοποιούνται και οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ούτε τα θέματα που συζητά η Διοικούσα.

Ανάμεσα στα αιτήματα των φοιτητών, τέλος, αναφέρονται θέματα σίτισης, στέγασης και επαγγελματικών δικαιωμάτων, καθώς υπάρχουν τμήματα που δεν έχουν λύσει ακόμη το ζήτημα της αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.12.2006 12:15:01
 
Αναγνώσθηκε 583 φορές