Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

                  Ασυμβίβαστη Κίνηση Εκπαιδευτικών*

                         ΑΣ.Κ.Ε.                          7-12-2006     

                                                               

            Σπάσε τα δεσμά του κομματικού «συνδικαλισμού»

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ

ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ (διορισμένα ή αιρετά)

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ !

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ :  ΟΛΜΕ , ΕΛΜΕ και σχολεία όλης της χώρας

 

 

  Στο προσεχές χρονικό διάστημα θα λάβουν χώρα αρχαιρεσίες σε πολλές ΕΛΜΕ της χώρας  για την ανάδειξη  των διοικητικών συμβουλίων (Δ.Σ.) των τοπικών ενώσεων .

  Επειδή σε προηγούμενες συνδικαλιστικές εκλογές παρατηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις συμμετοχή μελών Υπηρεσιακών Συμβουλίων δηλ. μελών της διοίκησης , η παράταξή μας νοιώθει την ανάγκη να τοποθετηθεί δημόσια επί του θέματος αυτού γιατί πιστεύει ότι κάτι τέτοιο ζημιώνει το συνδικαλισμό . 

  Εμείς θεωρούμε ότι η συμμετοχή μελών Υπηρεσιακών Συμβουλίων στις εκλογές των ΕΛΜΕ αλλά και στις επικείμενες εκλογές για το 13ο Συνέδριο της ΟΛΜΕ θα πρέπει να αποφευχθεί επειδή :

 

 

1ον   Μπορεί να προκαλέσει άνισο ανταγωνισμό επειδή δύναται να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου των συναδέλφων-ψηφοφόρων αφού οι υποψήφιοι αυτοί βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας .

Άνισο ανταγωνισμό :

  • τόσο ανάμεσα σ’ αυτούς και τους συνυποψήφιούς τους στην ίδια παράταξη .
  • όσο και ανάμεσα στην παράταξή τους και σε άλλες παρατάξεις που δε συμβαίνει να έχουν κάποιον προϊστάμενο ή αιρετό στα ψηφοδέλτιά τους.

 

Ξέρουμε ότι κάποιοι θα αντιδράσουν έντονα όσον αφορά τους αιρετούς και θα «διαρρήξουν τα ιμάτιά» τους λέγοντας ότι «οι αιρετοί είναι εκλεγμένοι και όχι διορισμένοι , αυτά που λέτε είναι απαράδεκτα , θίγουν το θεσμό των αιρετών που αποτελεί μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση κ.λ.π… ».

Απαντούμε εκ των προτέρων : το γεγονός ότι είναι εκλεγμένοι και ότι (θεωρητικά τουλάχιστον) είναι ηθικά επιφορτισμένοι να ελέγχουν για λογαριασμό των συναδέλφων την νομιμότητα των αποφάσεων των Συμβουλίων , δεν αλλάζει την ουσία : από τη στιγμή που θα εκλεγούν γίνονται ισότιμα μέλη της διοίκησης , έχουν δικαίωμα ψήφου ισοδύναμης με τους τρεις διορισμένους , βρίσκονται επομένως σε θέση εξουσίας . Τελεία και παύλα ! ( Γι’ αυτό και τις εκλογές που πρόσφατα έγιναν δεν τις διοργάνωσε η ΟΛΜΕ αλλά η Υπηρεσία δηλ. το κράτος . ) . Αυτή είναι η πραγματικότητα και δεν αποτελεί διόλου «ασέβεια» απέναντι στην αποστολή και το θεσμό των αιρετών τον οποίο τιμούμε .  Έτερον εκάτερον .

 

 

 

2ον  Αποδυναμώνει τον “ελεγκτικό” ρόλο της ΕΛΜΕ απέναντι στη διοίκηση .

Όπως ξέρουμε βασική αποστολή του συνδικαλισμού είναι το να ασκεί κριτική στη διοίκηση

(Βέβαια αυτό σήμερα ακούγεται λίγο παράξενα γιατί στην Ελλάδα μάλλον τείνει να … εξαφανιστεί !     Και είναι φυσικό : ο ρόλος αυτός είναι «δύσκολος» γιατί απαιτεί ανιδιοτέλεια  , θάρρος , τόλμη , ηθικό ανάστημα και ψυχικό σθένος. Είναι πιο βολικό και «επωφελές» το να τα ‘χει κανείς καλά με τη διοίκηση!)

Έτσι ,λοιπόν, αν το συνδικάτο διαπιστώσει ότι η διοίκηση αυθαιρετεί έχει ηθική υποχρέωση να την καταγγείλει δημόσια . Επίσης και τους αιρετούς μπορεί να “ελέγχει” δεοντολογικά η ΕΛΜΕ . Και σε περίπτωση που δεν επιτελούν σωστά την αποστολή τους να ζητήσει ακόμα και την παραίτησή τους .   Το γεγονός ότι είναι εκλεγμένοι δε σημαίνει ότι θα πρέπει να μείνουν στο απυρόβλητο .

Στη Δημοκρατία ελέγχονται και κρίνονται οι πάντες .

    Ρωτούμε λοιπόν :

  • Το να είναι ένας προϊστάμενος μέλος μιας συνδικαλιστικής παράταξης και –πολύ περισσότερο- το να δοθεί ευκαιρία σε κάποια μέλη της διοίκησης (διορισμένα ή αιρετά) να εκλεγούν σε συνδικαλιστικές εκλογές δεν οδηγεί σε αποδυνάμωση το συνδικαλισμό ;   Δεν υπονομεύει τον “ελεγκτικό” του ρόλο ;

 

Όταν ο «ελέγχων» και ο «ελεγχόμενος» συμπίπτουν , όταν ταυτίζεται ο «κρίνων» με τον «κρινόμενο» τότε η διαδικασία του “ελέγχου” , δηλ. της άσκησης κριτικής , στην καλύτερη περίπτωση δύναται να ατονήσει , στη δε χειρότερη να καταντήσει παρωδία . 

 

  • ( Αντιστρόφως :)   Συμφέρει ή όχι στα μέλη μιας κακής διοίκησης να παρεισφρείσουν σε συνδικαλιστικές παρατάξεις και συνδικάτα για να μπορέσουν ευκολότερα να τα χειραγωγήσουν και να τα μετατρέψουν σε «γλάστρες» και εξαρτήματά τους αφενός , και αφετέρου να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους «ασυλία» , ασφάλεια και το ακαταδίωκτο σε περίπτωση που παρανομούν ;
  • Αποκλείεται το ενδεχόμενο να αυθαιρετούν και οι αιρετοί ;  Όταν εκλέγονται παίρνουν ταυτόχρονα και πιστοποιητικό ηθικοφροσύνης ; 

Φυσικά και υπάρχει και τέτοιο ενδεχόμενο : στην πορεία κάποιοι απ’ αυτούς να διαφθαρούν και να συνυπογράφουν παρανομίες μιας λ.χ. διεφθαρμένης διοίκησης˙ «να τα κάνουν πλακάκια» μαζί της με αντάλλαγμα το να μπορούν να κάνουν ρουσφέτια μέσω των οποίων θα μεγαλώσουν την εκλογική τους «πελατεία» και έτσι στις επόμενες εκλογές να ενισχύσουν τη θέση τους  , να επανεκλεγούν και τελικά να μετατραπούν σε καθεστώς και παραεξουσία .

    Αυτό μάλιστα είναι πολύ χειρότερο από το να αποδειχθεί διεφθαρμένος ο ίδιος ο προϊστάμενος : όχι μόνο γιατί θα αποτελεί ύβρη προς το συνδικαλισμό και το θεσμό των αιρετών που κατακτήθηκε με αγώνες , αλλά και γιατί θα αποτελεί έσχατο εξευτελισμό για ένα κλάδο εργαζομένων που θέλουν να λέγονται «λειτουργοί» αφού αποστολή τους είναι το να διαπαιδαγωγούν τη νέα γενιά .  

 

     Να λοιπόν που οι προτάσεις μας όχι μόνο δε θίγουν αλλά απεναντίας θα ενισχύσουν το κύρος του θεσμού των αιρετών γιατί θα γίνει πιο ουσιαστική η λογοδοσία τους σε ένα ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο συνδικάτο . Και ο πλέον δημοκρατικός θεσμός αποθρασύνεται όταν δεν λογοδοτεί πραγματικά κάπου .

 

 

 

3ον  κατά συνέπεια μειώνει το κύρος του συνδικαλισμού απέναντι στο εργασιακό σώμα και ιδιαίτερα απέναντι στους νεοδιόριστους συναδέλφους .

Σήμερα που το συνδικαλιστικό κίνημα στην χώρα μας διέρχεται σοβαρή κρίση αξιοπιστίας και μέρα με τη μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην απαξίωση και την ανυποληψία , είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν κάποιες αποφασιστικές κινήσεις που θα αναστρέψουν αυτό το κλίμα . Η πρότασή μας πιστεύουμε ότι συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση .

 

         Γι’ όλους αυτούς τους λόγους πιστεύουμε ότι όχι μόνο θα είναι καλό να μη συμμετέχουν μέλη της διοίκησης σε συνδικαλιστικές εκλογές αλλά και ότι θα πρέπει να υπάρξει και σχετική νομοθετική ρύθμιση: Να απαγορεύεται δηλαδή δια νόμου . Και όχι μόνο αυτό : να απαγορευτεί  και η απλή συμμετοχή προϊστάμενων σε συνδικαλιστικές οργανώσεις . Και αυτό το φαινόμενο δεν είναι σπάνιο : προϊστάμενοι όχι μόνο να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές παρατάξεις αλλά μερικές φορές να γίνονται και … πρόεδροι αυτών των παρατάξεων !!    Πλήρης άμβλυνση του συνδικαλιστικού «αισθητηρίου» !

 

Οι δύο ιδιότητες είναι «αντίπαλες» και θα πρέπει να υπάρξει νομικό ασυμβίβαστο .

 

 

Εν’ όψει , λοιπόν, των επερχόμενων εκλογών για τις ΕΛΜΕ και το Συνέδριο καλούμε :

 

 

v      τους αιρετούς και τους προϊστάμενους να μην συμμετάσχουν στις εκλογές για το καλό του συνδικαλισμού. Έχουν ήδη μια σημαντικότατη αποστολή να φέρουν εις πέρας και πρέπει αναπόσπαστα να αφιερωθούν σ’ αυτήν , δίνοντας έδαφος και ευκαιρία σε νέα και άξια πρόσωπα να ασχοληθούν με τα κοινά και να προσφέρουν στους συναδέλφους . Ουδείς αναντικατάστατος .

v      τις παρατάξεις να μην τους βάλουν στα ψηφοδέλτια .

v      τους/τις συναδέλφους να μην τους ψηφίσουν .

 

Θέτουμε , λοιπόν, ταπεινά στην κρίση της ΟΛΜΕ , των τοπικών ΕΛΜΕ ,  των παρατάξεων και των συναδέλφων όλης της χώρας τις προτάσεις μας και θα είμαστε ευτυχείς αν λάβουμε κάποια απάντηση .

_______________________________________________________________________________________________________________________________

* Η «Ασυμβίβαστη Κίνηση Εκπαιδευτικών» (ΑΣ.Κ.Ε.) δραστηριοποιείται  στην επαρχία Εορδαίας του Ν. Κοζάνης  και διαθέτει μία έδρα στην τοπική ΕΛΜΕ .   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : aske_2005a@yahoo.gr , 6973256113 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.12.2006 12:20:01
 
Αναγνώσθηκε 405 φορές