Διαφόρων Φορέων

Εκλογές αιρετών, Κατάκτηση ή κατάντια;


Πριν από λίγα χρόνια οι εκλογές για τους αιρετούς γίνονταν κάθε Σάββατο. Οι περισσότεροι των συναδέλφων συνειδητοποιώντας τον πραγματικό ρόλο των αιρετών(συνδιοίκηση, ρουσφέτια για αποσπάσεις, ρουσφέτια για τις κρίσεις στελεχών, συλλογή μορίων για τις κρίσεις στελεχών από τους συνδικαλιστές κ.τ.λ.) έφερε το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές πολύ κοντά στο 50% δείχνοντας με τον καλύτερο τρόπο την αποστροφή του στο θεσμό αυτό. Τότε ως δια μαγείας Υπουργείο Παιδείας και συνδικαλιστές καθιέρωσαν ως αργία τη μέρα των εκλογών για τους αιρετούς παραχωρώντας άδεια μιας(1) ημέρας σε όσους πάνε να ψηφίσουν, εξαγοράζοντας στην ουσία τη συμμετοχή τους ώστε να καταστήσουν δυνατή τη συγκρότηση Υπηρεσιακών Συμβουλίων αφού κινδύνευε η ίδια η ύπαρξή τους με δεδομένη τη μικρή συμμετοχή των εκπαιδευτικών.
Ταυτόχρονα δεν απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς αίτηση για χορήγηση άδειας ώστε όσοι δεν τη ζητήσουν να εργαστούν κανονικά γιατί κι αυτό θα έκανε κάποιους να προβληματιστούν. Έτσι η πρώτη Τετάρτη του Νοεμβρίου κάθε δυο χρόνια έγινε η εθνική αργία των αιρετών. Αυτά για την ιστορία και για να γνωρίζουν οι νέοι συνάδελφοι για ποιο λόγο δε θα εργαστούν (αν θέλουν βέβαια, γιατί όποιος θέλει μπορεί να εργαστεί και να μην πάει να ψηφίσει, πράγμα που πολλοί συνάδελφοι -όπως κι εγώ- έχουν κάνει σε προηγούμενες εκλογές).
Όλες οι κυβερνήσεις -όπως είναι φυσικό για κάθε εξουσία που σέβεται τον εαυτό της- αξιοποίησαν με τον καλύτερο τρόπο το γραφειοκρατικό τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων με στόχο τη διαφθορά συνειδήσεων. Τα μετέτρεψαν λοιπόν σε μηχανισμούς πελατειακών σχέσεων του κρατικοδίαιτου συνδικαλισμού.
Αυτά γίνονται ανταλλάξιμα γραμμάτια στις εκλογικές διαδικασίες των κομματικών αιρετών χρόνια τώρα. Γι’ αυτό και έχει εκφυλιστεί εντελώς ο θεσμός αφού οι περισσότεροι των αιρετών έχουν γίνει το δεξί χέρι της διοίκησης ενώ θα έπρεπε να είναι αυτοί που θα ελέγχουν τη διοίκηση κυρίως όταν αυθαιρετεί και αδικεί. Ποιος όμως να ελέγξει ποιον αφού μιλάμε για συνδιοίκηση;
Τα Υπηρεσιακά Συμβούλια θα αναλάβουν το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο μερίδιο της «βρώμικης δουλειάς» για να στηθεί το αυταρχικό σχολείο της αγοράς, των χορηγών και μακροπρόθεσμα το αποκεντρωμένο σχολείο των δήμων που θα σημάνει και την πλήρη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης;

Με βάση τα παραπάνω ένα βασανιστικό ερώτημα ορθώνεται μπροστά μας και περιμένει απάντηση:

Γιατί ψηφίζουμε την Τετάρτη;

ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 01.11.2006 00:00:00
 
Αναγνώσθηκε 475 φορές