Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

2/11/2006

Καταγγελία

Στο νομό Ηλείας έχει γενικευτεί φέτος η ανάθεση του μαθήματος της Ιστορίας σε καθηγητές ξένων γλωσσών και θεολόγους, αντί για φιλολόγους. Πρόκειται για φαινόμενο πανελλαδικής κλίμακας και είναι προφανώς αποτέλεσμα εντολών του ΥΠΕΠΘ. Οι αναθέσεις μαθημάτων τροποποιήθηκαν πρόσφατα για να εφαρμοστεί αυτό το τέχνασμα όχι μόνο στα Γυμνάσια αλλά και σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, ακόμη και στην περίπτωση του πανελλαδικά εξεταζόμενου μαθήματος της Ιστορίας. Στην Ηλεία και στην υπόλοιπη επικράτεια, υπάρχουν Λύκεια στα οποία το πανελλαδικά εξεταζόμενο μάθημα της Ιστορίας διδάσκεται από καθηγητές που δεν είναι φιλόλογοι. Με αυτή την πρακτική, το ΥΠΕΠΘ αποσκοπεί στην τεχνητή μείωση των κενών σε ότι αφορά τα φιλολογικά μαθήματα και στη συγκάλυψη όσων προβλημάτων δημιουργήθηκαν από το όργιο των ρουσφετολογικών αποσπάσεων που προηγήθηκε.

Παρά τις διακηρύξεις για «ποιότητα στην εκπαίδευση», παρά τις προσπάθειες των συναδέλφων στους οποίους ανατίθεται η διδασκαλία ενός μαθήματος εκτός της κύριας ειδικότητάς τους, η εκπαιδευτική διαδικασία υποβαθμίζεται. Αναδεικνύονται όμως οι πραγματικές προτεραιότητες του υπουργείου: Να δουλεύει καλά ο πελατειακός μηχανισμός, να ελαχιστοποιηθεί η μισθολογική δαπάνη, να παραμένουν εφησυχασμένοι μαθητές και γονείς μπροστά στη συνεχή μείωση των κονδυλίων για την παιδεία. Ο εκπαιδευτικός αντιμετωπίζεται με τον πιο απαξιωτικό τρόπο, σαν ένα κόστος που πρέπει να μειωθεί, ένας ευέλικτος εργαζόμενος που «μπαλώνει» τρύπες.

Οι πρακτικές του ΥΠΕΠΘ συνδυάζονται με την αμφισβήτηση της οργανικής θέσης συναδέλφων. Δύο φιλόλογοι με οργανικές θέσεις στο Γυμνάσιο Ανδραβίδας και στο 4ο Γυμνάσιο Πύργου, ενώ συμπλήρωναν το υποχρεωτικό ωράριο στα σχολεία τους, εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το μάθημα της Ιστορίας και στη συνέχεια διατέθηκαν στο Γυμνάσιο Καβασίλων και στο Γυμνάσιο Μυρτιάς αντίστοιχα, προκειμένου να καλύψουν ώρες άλλων φιλολογικών μαθημάτων. Πρόκειται για παρανομία και καταγγέλλουμε το Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης του νομού Ηλείας και τις Διευθύντριες των δύο γραφείων που υπερψήφισαν αυτή την απόφαση. Τέτοιες αποφάσεις, που καταργούν εργασιακά δικαιώματα, δεν μπορεί να δικαιολογούνται με το επιχείρημα ότι «προέχει η ομαλή λειτουργία των σχολείων». Που ήταν η μέριμνα για την ομαλή λειτουργία των σχολείων όταν αυτά διαλύονταν από τις αποσπάσεις;

Εξίσου δυσοίωνη για τα εργασιακά μας δικαιώματα ήταν η απόφαση του Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης να προσλάβει ωρομίσθιο στο Γυμνάσιο Λαμπείας. Πρέπει να σημειωθεί ότι την ίδια περίοδο έγινε πρόσληψη αναπληρώτριας φιλολόγου στη Γ' Ηλείας, η οποία όμως τοποθετήθηκε σε σχολείο της Β' Ηλείας, αφού το κενό στη Λαμπεία καλύφθηκε με την πρόσληψη ωρομισθίου. Η πρόταση για τοποθέτηση αναπληρωτή στη Λαμπεία και τοποθέτηση του ωρομίσθιου συναδέλφου στην ΠΔΣ απορρίφθηκε, με το αιτιολογικό ότι προέχει η στελέχωση του ΚΔΑΥ, προκειμένου να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης σε σχολεία του νομού. Για τα τμήματα ένταξης έχουν προσληφθεί άλλοι 2 ωρομίσθιοι συνάδελφοι.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις προσλήψεις ωρομισθίων παρά τις δεσμεύσεις του Δ/ντη Β/θμιας Εκπ/σης του νομού και να θυμίσουμε ότι ο σημερινός προϊστάμενος, όταν ήταν αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ, είχε υλοποιήσει τη θέση της ΕΛΜΕ για μη πρόσληψη ωρομισθίων στο νομό.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 03.11.2006 01:40:01
 
Αναγνώσθηκε 599 φορές