Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

INOC: Φροντίστε τα ασυνόδευτα παιδιά!

Έκκληση προς τις κυβερνήσεις για νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που θα λαμβάνουν υπόψη τους την ιδιότητα των παιδιών ως ανηλίκων και θα επενδύσουν πόρους για την υιοθέτηση μέτρων φροντίδας των ασυνόδευτων παιδιών απηύθυναν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Συνηγόρων του Παιδιού, (INOC) στο πλαίσιο της φετινής τριήμερης διάσκεψής τους στην Αθήνα.

Με βασική θεματική την «Καταπολέμηση των διακρίσεων στην Εκπαίδευση», η 10η Διάσκεψη των συνηγόρων του παιδιού από τα 27 κράτη μέλη, που διεξάγεται υπό την προεδρία της Ελλάδας στο Ζάππειο Μέγαρο, στοχεύει, εκτός από την εξέταση του κυρίως θέματος, στην υιοθέτηση Διακήρυξης του INOC για τις υποχρεώσεις των κυβερνήσεων απέναντι στα ασυνόδευτα παιδιά που έχουν αποκοπεί από τις οικογένειές τους και βρίσκονται μακριά από την πατρίδα τους.

Αυτό αποτέλεσε το βασικό θέμα της συνέντευξης τύπου προς τους δημοσιογράφους, που παρέθεσε σήμερα ο πρόεδρος του INOC ο Ελληνας βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού, Γιώργος Μόσχος στο περιθώριο της δεύτερης μέρας της Διάσκεψης.

Με τη Διακήρυξη αυτή, όπως είπε, τα μέλη του INOC καλούν τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο το κείμενό της για μία πολιτική που θα προσεγγίζει τα ασυνόδευτα παιδιά μέσα από νέα κριτήρια τα οποία θα αποκλείουν την κράτηση και την απέλαση, μια κατάσταση που ισχύει δυστυχώς και στην Ελλάδα.

Το πρόβλημα των ασυνόδευτων παιδιών, όπως εξήγησε ο κ. Μόσχος, είναι τεράστιο καθώς μόνο καταγεγραμμένα σήμερα στην ΕΕ βρίσκονται περίπου 120.000 ανήλικα, ενώ ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος και τα οποία είναι εκτεθειμένα στη βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση συμμοριών. Περίπου 20.000 είναι οι αιτήσεις ασύλου που κατατίθενται ετησίως από ασυνόδευτους ανηλίκους στις χώρες μέλη της ΕΕ.

Στην Ελλάδα οι σχετικές αιτήσεις ασύλου φθάνουν τις 300 περίπου κάθε χρόνο, ενώ με «μπούσουλα» ανεπαρκή στοιχεία που κατάγραφονται από την αστυνομία μπορεί να υπολογιστεί ο αριθμός των ασυνόδευτων σε τουλάχιστον 1.000 παιδιά που είτε συλλαμβάνονται, είτε απελαύνονται, είτε αφήνονται ελεύθερα με σημείωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα εντός μηνός διότι η απέλασή τους είναι ανέφικτη (σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, ή την Σομαλία και την Παλαιστίνη). Μια άλλη κατηγορία παιδιών που αφορά τη χώρα μας, όπως εξήγησε ο κ. Μόσχος, είναι τα παιδιά που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως χώρα διέλευσης, ενώ ως θύματα της εγχώριας εκμετάλλευσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις ΜΚΟ, φέρονται ότι υπάρχουν μερικές εκατοντάδες αλλοδαπών ανηλίκων.

"Είμαστε παρά πολύ πίσω στην Ελλάδα ως προς την προνοιακή φροντίδα των ασυνόδευτων παιδιών» είπε ο κ. Μόσχος τονίζοντας ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να δημιουργήσει παροχές γι αυτά τα παιδιά ως φροντίδα αλλά και ως μελέτη των προβλημάτων που ανακύπτουν, ώστε να μην συνιστά λύση η απέλαση και κυρίως η αστυνομική κράτηση σε συνθήκες που δεν πληρούν ούτε στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής.

Σχετικά με το θέμα των διακρίσεων και της βίας κατά των παιδιών ή μεταξύ παιδιών, ο κ. Μόσχος τόνισε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να καταλάβουν ότι απαιτείται συμμετοχική εκπαίδευση και προσεγγίσεις που να μην είναι «διωκτικές» των ανηλίκων.

Το INOC όπως σημείωσε ο κ. Μόσχος ασκεί σήμερα μία σημαντική πίεση στις εφαρμοζόμενες πολιτικές για την βελτίωση της προάσπισης όλων των δικαιωμάτων του παιδιού με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Συνεργασίας γιατί τα παιδιά πρέπει να έχουν λόγο και δυνατότητα έκφρασης των απόψεών τους αλλά και την φροντίδα που χρειάζονται με ευαισθησία από τους ενηλίκους.




Πηγή: Α.Π.Ε.
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 29.09.2006 18:50:01
 
Αναγνώσθηκε 532 φορές