Διαφόρων Φορέων

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΥ.ΚΑ.Γ.Ε – DLV

www.dlv.gr

Αριθμ. Ιδρ. Απόφασης Πρωτοδ. Αθηνών 16040?1988

Πατησίων 180Α – ΤΚ 11255 ΑΘΗΝΑ – Τηλ. / Fax: 210 22 31 579

Πληροφορίες – e mail: dlv@hol.gr




Ενημέρωση συναδέλφων

 


Επιτέλους, ο κλάδος μας θα έχει σχολικούς συμβούλους! Η πρώτη προκήρυξη των θέσεων στη ιστορία του κλάδου!


 


Σύμφωνα με την Υ.61/92314/Δ2/13-9-06 προκηρύσσονται για τον κλάδο και την ειδικότητά μας τρεις (3) θέσεις σχολικών συμβούλων (ΑΤΤΙΚΗΣ-Α’ ΑΘΗΝΑΣ,  ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ).


Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Ν.3467/2006 (ΦΕΚ 128 τ.Α΄) υποψήφιοι για θέσεις σχολικών συμβούλων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μπορεί να είναι εκπαιδευτικοί:
α) των κλάδων ΠΕ1 μέχρι ΠΕ 18 του άρθρου 14 του Ν.1566/1985 (ΦΕΚ 167 τ.Α΄) ή των κλάδων ΠΕ19 του άρθρου 30 του Ν.2009/1992 ή εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ6, ΠΕ8, ΠΕ11 και ΠΕ16, που ανήκουν οργανικά σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
β) που έχουν βαθμό Α΄, δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία και δεκαετή τουλάχιστον άσκηση διδακτικών καθηκόντων σε σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (άρθρο 7 παρ. γ).
Οι εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ7 και ΠΕ19 μπορεί να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις Σχολικών Συμβούλων Δ.Ε. εφόσον έχουν βαθμό Α΄, δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ τουλάχιστον έτη (άρθρο 9 παρ. γ).


 


Πώς φτάσαμε στον Σχολικό Σύμβουλο


Ο κλάδος ΠΕ7 Γερμανικών δεν έχει μέχρι σήμερα σχολικό σύμβουλο, και, στο σχέδιο νόμου της κυβέρνησης «Επιλογή στελεχών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ρύθμιση θεμάτων διοίκησης της εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις», ρυθμίζονταν και το θέμα των σχολικών συμβούλων.


Προβλεπόταν δε για τις υποψηφιότητες η δεκαεξαετής συνολική εκπαιδευτική προϋπηρεσία και η επί δέκα χρόνια άσκηση διδακτικών καθηκόντων, με παρέκκλιση μόνο για τους κλάδους ΠΕ 19 και 20 (Πληροφορικής) , πράγμα το οποίο οδηγούσε τους ενδιαφερόμενους συναδέλφους του κλάδου και της ειδικότητάς μας σε αποκλεισμό, αφού η εισαγωγή της γερμανικής στη δημόσια εκπαίδευση ξεκίνησε το 1993. Δεν θα ήταν, λοιπόν, δυνατόν να βρεθούν υποψήφιοι για την ειδικότητά μας.



Παραθέτουμε το απόσπασμα του σχεδίου νόμου: «Υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συµβούλων δευτεροβάθµιας εκπαίδευση ςµπορεί να είναι εκπαιδευτικοί αντίστοιχων κλάδων ΠΕ 01 µέχρι ΠΕ 18 του άρθρου 14 του Ν. 1566/1985, ΦΕΚ 167 Α΄ ή των κλάδων ΠΕ 19 και ΠΕ 20 του άρθρου 30 του Ν. 2009/1992 ή εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 06, ΠΕ 08, ΠΕ 11 και ΠΕ 16 που ανήκουν οργανικά σε σχολικές µονάδες της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης. Οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν βαθµό Α΄, δεκαεξαετή συνολική εκπαιδευτική υπηρεσία και επί δέκα τουλάχιστον έτη να έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα σε σχολεία πρωτοβάθµιας ή δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης» (σ/ν, Α. 7γ), ενώ για τον κλάδο της Πληροφορικής προβλεπόταν ότι  «κατά την πρώτη εφαρµογή του νόµου αυτού, ισχύουν οι ακόλουθες αποκλίσεις από τις προϋποθέσεις και τα προσόντα που προβλέπονται για την επιλογή των στελεχών εκπαίδευσης:… γ) Εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 19 και ΠΕ 20 µπορεί να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συµβούλων εφ΄ όσον έχουν βαθµό Α΄, δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ τουλάχιστον έτη» (Άρθρο 9).


Συν τοις άλλοις, επρόκειτο και για μια διακριτική μεταχείριση.


 Ο ΣΥ.ΚΑ.ΓΕ  με ΥΠΟΜΝΗΜΑ προς το ΥΠΕΠΘ (ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ 3185/23-05-2006, ΥΠΕΠΘ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ) , τασσόταν υπέρ μιας ειδικής ρύθμισης ανάλογη με αυτή που θα ίσχυε για τους κλάδους ΠΕ19 και 20 (Πληροφορικής), στην περίπτωση ψήφισης του νόμου, αφού  «Η γερµανική γλώσσα εισήχθη στη Βθµια Εκπση ως β΄ ξένη γλώσσα επιλογής το 1993, οπότε το πλαφόν της 16ετούς εκπαιδευτικής υπηρεσίας ακυρώνει στην πράξη τόσο τη δυνατότητα υποψηφιοτήτων από συναδέλφους ΠΕ7 όσο και αυτή της επιλογής, τοποθέτησης σχολικών συµβούλων ΠΕ7», αναφέρεται στο Υπόμνημα του Συλλόγου, και κλείνει:


«Φρονούµε ότι η πρόνοια των «παρεκκλίσεων», όπως αυτή διατυπώνεται στο σ/ν, Α. 9, και αφορά στις ειδικότητες ΠΕ19 και 20, θα πρέπει στα πλαίσια της ισοτιµίας, της ισονοµίας και της ίσης µεταχείρισης, να ισχύσει και για την ειδικότητα ΠΕ7 Γερµανικών».


Επιπλέον, ο Σύλλογος ανέλαβε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί προς τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου για την προώθηση και στήριξη  του αιτήματός του. Πράγματι, στις 24-05-2006 κατετέθη από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κατσιφάρα ερώτηση στη Βουλή.


Παρατίθεται  η ερώτηση του βουλευτή (Aρ. Ερώτησης 11081/24.5.2006):


Απόστολος Κατσιφάρας

Κοιν. Ομάδα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Περιφέρεια Αχαΐας


Αθήνα 24 Μαΐου 2006

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

 


Προς:  Την Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων,

                   κυρία Μαριέττα Γιαννάκου


Θέμα:    Σχολικοί Σύμβουλοι ΠΕ7 Γερμανικών



Ο Σύλλογος Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας στην Ελλάδα έχει ήδη θέσει, προς το Υπουργείο Παιδείας, το θέμα της τοποθέτησης Σχολικών Συμβούλων ΠΕ7 Γερμανικών.


Η αναγκαιότητα πλέον κρίνεται επιτακτική επειδή:


Ø       Έχει αυξηθεί ο αριθμός διορισμών και τοποθετήσεων καθηγητών Γερμανικής στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Ø       Οι καθηγητές Γερμανικής σήμερα επιμορφώνονται ακόμα και από Σχολικούς Συμβούλους ΠΕ6, παρ’ ότι για τη συγκεκριμένη ειδικότητα και για τη συγκεκριμένη δράση ΔΕΠΠΣ και ΑΠΣ υπάρχουν επιμορφωτές.  Τη νέα σχολική χρονιά θα εισαχθεί νέα διδακτική σειρά και καθηγητές άλλης ειδικότητας κλήθηκαν να επιμορφώσουν καθηγητές γερμανικών σε διακριτό διδακτικό αντικείμενο.


Ø       Ο κλάδος ΠΕ7 είναι ο μόνος κλάδος ξενόγλωσσων που δεν έχει Σχολικό Σύμβουλο.


 Αντίστοιχο πρόβλημα είχε προκύψει και με τις ειδικότητες ΠΕ19 και 20, για το οποίο προβλέπεται ειδική ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου για τις επιλογές Στελεχών Εκπαίδευσης.


 


Σε συνέχεια των ανωτέρω,


Ερωτάται η κυρία Υπουργός:



  1. Πρόκειται το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει στην τοποθέτηση Σχολικών.Συμβούλων
    ΠΕ 7 Γερμανικής; Και αν ναι, πότε;

  2. Στο πλαίσιο ίσης μεταχείρισης, πρόκειται το Υπουργείο να επιλύσει το συγκεκριμένο πρόβλημα με τον ίδιο τρόπο που επιλύει και αυτό των καθηγητών ΠΕ 19 και 20;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Απόστολος Κατσιφάρας


Με αυτό τον τρόπο επήλθε  η ειδική ρύθμιση όσον αφορά τη δυνατότητα υποψηφιότητας εκπαιδευτικών ΠΕ7 για θέσεις σχολικών συμβούλων. (βλέπε το νόμο 3467 - ΦΕΚ Αρ. φύλλου 128/21-06-2006):


  Παρατίθεται το απόσπασμα του νόμου: (Α9.γ, σελ. 1395, Παρεκκλίσεις): "Εκπαιδευτικοί των κλάδων ΠΕ 7, ΠΕ 19 και ΠΕ 20 μπορεί να είναι υποψήφιοι για τις θέσεις σχολικών συμβούλων εφόσον έχουν βαθμό Α΄, δωδεκαετή εκπαιδευτική υπηρεσία και έχουν ασκήσει διδακτικά καθήκοντα για οκτώ τουλάχιστον έτη".



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 14.09.2006 00:07:36
 
Αναγνώσθηκε 679 φορές