Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΝΩΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Α΄ ΕΛΜΕ ΑΧΑΪΑΣ
ΜΑΝΙΑΚΙΟΥ 6 & ΚΟΡΙΝΘΟΥ, ΠΑΤΡΑ
ΤΗΛ. / FAX : 2610 278776 Πάτρα, 29– 08 – 2006.


Ανακοίνωση για ΤΕΕ


Συναδέλφισσες, -οι

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς το ΥΠΕΠΘ ξεκίνησε την εφαρμογή της περιβόητης «μεταρρύθμισης» στο χώρο της ΤΕΕ. Ξεκίνησε με τις δυο πρώτες αρνητικές αποφάσεις του:

1). Ανακοίνωσε τις ειδικότητες που παραμένουν εντός του ΕΠΑΛ (Β΄ και Γ΄ τάξη), αφήνοντας στο κενό και στο επέκεινα τις περισσότερες ειδικότητες, με το πρόσχημα ότι γι’ αυτές «δεν χρειάζονται στέρεες γενικές γνώσεις». Η απόφαση αυτή δημιουργεί πολλά προβλήματα στους μαθητές που κατευθύνονται προς την ΤΕΕ, οι οποίοι μάλιστα προέρχονται κυρίως από τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα. Επιπλέον δημιουργεί τεράστια ζητήματα εργασιακής ανασφάλειας στην πλειοψηφία των συναδέλφων και κυρίως αυτών των ειδικοτήτων, οι οποίοι έχουν και λίγα χρόνια υπηρεσίας στο χώρο.

2). Προχώρησε στην κατάργηση 61 ΤΕΕ στη χώρα, ανάμεσά τους το 8ο και 10ο ΤΕΕ της Πάτρας. Το Γραφείο μάλιστα της εδώ τεχνικής εκπαίδευσης την είχε «εξαγγείλει» γι’ αυτά δημόσια από τον Ιούνιο, πολύ πριν την ψήφιση του νόμου, μη εγγράφοντας μαθητές. Χρησιμοποιούνται προσχηματικά επιχειρήματα, όπως «έλλειψη μαθητών», «χωροταξικός ανασχεδιασμός», «κατάργηση της βάρδιας» για να επιχειρήσουν να υλοποιήσουν ένα νόμο, ο οποίος διαλύει ακόμη περισσότερο την τεχνική εκπαίδευση. Επί πλέον, όπως έχει διαφανεί, έχει στόχο να στείλει 16-χρονα παιδιά στην κατάρτιση. Είναι γνωστό ότι η ΤΕΕ πολυδιασπάται πλέον, αφού δημιουργούνται 2 τύποι σχολείων, το ΕΠΑΛ και το ΕΠΑΣ, πέρα από τη λειτουργία σχολών εκτός του ΥΠΕΠΘ.

Τα 2 προαναφερόμενα σχολεία της πόλης μας καταργούνται ουσιαστικά, αφού δεν θα εγγράψουν μαθητές στην Α΄ τάξη τους. Και είναι σαφές ότι από του χρόνου πιθανά θα λειτουργήσουν ως ΕΠΑΣ, δηλ. ως σχολεία θα προσφέρουν μόνο μεταγυμνασιακού επιπέδου κατάρτιση, χωρίς καθόλου γενική παιδεία. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι στόχος είναι η μείωση των επενδύσεων στη δωρεάν δημόσια τεχνική εκπαίδευση και η εξώθηση των μαθητών στην κάθε είδους ιδιωτική. Ειδικότερα στην περίπτωση του 8ου ΤΕΕ κάτι τέτοιο είναι βέβαιο, αφού λειτουργούσε σε απογευματινή βάρδια και κάλυπτε κοινωνικές ανάγκες - λόγω του ωραρίου του – εργαζόμενων μαθητών, όχι μόνο της πόλης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και επαρχίας. Η κατάργηση δε του 10ου ΤΕΕ είναι και παράνομη, αφού ο νόμος δεν προέβλεπε κατάργηση πρωινού σχολείου!

Συνέπεια όλων των παραπάνω θα είναι η αβεβαιότητα στην εκπαιδευτική διαδικασία με παράλληλη την εργασιακή ανασφάλεια των εκπαιδευτικών. Τόσο η ΟΛΜΕ, όσο η Α΄ ΕΛΜΕ Αχαΐας από την πρώτη στιγμή είχαν καταθέσει την έντονη διαφωνία τους στους επιχειρούμενους σχεδιασμούς του Υπουργείου και της τοπικής Διοίκησης. Γι’ αυτό ζητά επίμονα από το ΥΠΕΠΘ να αναθεωρήσει αυτούς τους σχεδιασμούς και να προχωρήσει άμεσα σε αναστολή του νόμου, και να προχωρήσει σε νέο νόμο, σύμφωνα με το πνεύμα των προτάσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και στενή επαφή με το σωματείο, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που άρχισαν να προκύπτουν, ήδη πριν μπούμε στον Σεπτέμβρη… Καλούμε επί πλέον την τοπική αυτοδιοίκηση της Αχαΐας. Α΄ και Β΄ βαθμού, τα όργανα των γονέων και τους υπόλοιπους κοινωνικούς φορείς να πάρουν άμεσα θέση.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                         Ο Γραμματέας
Παναγιώτης Σταυρόπουλος     Παναγιώτης Γκόβας

Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 31.08.2006 23:15:34
 
Αναγνώσθηκε 757 φορές