Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Απόφοιτοι του τμήματος Διακοσμητικής  Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας
 
 
 
Πάτρα, 25.08.2006
 
ΠΡΟΣ:
 
Την Υπουργό Ε.Π.Θ
κα Μαριέττα Γιαννάκου
 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ:
 
Τον Υφυπουργό κο Γεώργιο Καλό
Τον Υφυπουργό κο Ταλιαδούρο
Τον γενικό Γραμματέα του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κο. Ανδρέα Καραμάνο
Τον ειδικό γραμματέα επιμορφωτικών
υποθέσεων του ΥΠ.Ε.Π.Θ. κο Κωνσταντίνο Ράμμα
 
       
           
ΥΠΟΜΝΗΜΑ
              
 
 
Με το παρόν υπόμνημα θέλουμε να αναφερθούμε στο καυτό ζήτημα της μη κατοχύρωσης –ουσιαστικά ανυπαρξίας- του τμήματος Διακοσμητικής, της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι Αθήνας, που λειτουργεί από το 1979. 27 χρόνια λειτουργίας δεν είναι αρκετά, ώστε να έχει λυθεί το ζήτημα που καίει τόσους απόφοιτους της σχολής; Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι δεν έχουν αναγνωριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων διακοσμητών, με αποτέλεσμα να μην προκυρήσσονται θέσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα ή στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πολλές φορές τη θέση με το γνωστικό αντικείμενο  των διακοσμητών, αναπληρώνουν απόφοιτοι των υπόλοιπων σχολών της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι Αθήνας, όπως π.χ. Γραφιστών, Συντηρητών έργων τέχνης, Γραφικών τεχνών, οι οποίες έχουν ήδη αναγνωρισμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
Σας στέλνουμε με αφορμή το γεγονός της ανακοίνωσης των βάσεων 2006, όπου η συγκεκριμένη σχολή – και μοναδική δημόσια στην Ελλάδα - έχει την υψηλότερη βάση από τις σχολές των Τ.Ε.Ι (17091 μόρια). Αυτό σημαίνει ότι για άλλη μια χρονιά, αρκετοί μαθητές έχουν στις πρώτες τους προτιμήσεις το συγκεκριμένο τμήμα, ίσως και σαν  πρώτη τους επιλογή. Δυστυχώς, κανείς δεν έχει ενημερώσει αυτά τα παιδιά για την επιλογή τους αυτή και την ανευθυνότητα κάποιων, που ίδρυσαν μια σχολή που δεν έχει ουσιαστικά αντίκρισμα στην αγορά εργασίας και οδηγεί στον κοινωνικό αποκλεισμό. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε από δεκαεφτάχρονα παιδιά να γνωρίζουν αυτές τις λεπτομέρειες σχετικά με τις μελλοντικές σπουδές τους και με το δεδομένο ότι επιλέγουν με βάση το τι ¨θέλουν¨ να  κάνουν, τις ιδιαίτερες κλίσεις τους και όχι με το κριτήριο εισαγωγής απαραίτητα σε σχολή ΑΕΙ μεγάλου κύρους. Το βέβαιο είναι ότι την ευθύνη έχει το Υπουργείο Παιδείας, που αντί να δίνει λύση, διαιωνίζει το πρόβλημα. Είναι δε γνωστό ότι το Υπουργείο δέχεται πιέσεις από το Τεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν θέλει να εντάξει στον κλάδο του την ειδικότητα αυτή, τη στιγμή που αυτό ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – με τα δεδομένα της οποίας θέλουμε  να εξομοιωθούμε.
Με τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες να επικρατούν στον κλάδο των Με τις παραπάνω δυσμενείς συνθήκες να επικρατούν στον κλάδο των αποφοίτων διακοσμητών, όσον αφορά  στην επαγγελματική μας αποκατάσταση, οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες αρνούνται συστηματικά να  δώσουν λύση στο αυτονόητο, λειτουργώντας συντεχνιακά, με στόχο την εξυπηρέτηση και τη στήριξη συγκεκριμένων κλάδων του τεχνικού τομέα. Αν δε μπορούν να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των διακοσμητών, το καλύτερο θα ήταν να κλείσει η σχολή, ούτως ώστε οι υποψήφιοι φοιτητές να αναζητούν άλλες επαγγελματικές διεξόδους.
Η ανυπαρξία των επαγγελματικών δικαιωμάτων πρακτικά οδηγεί στην ύπαρξη ανειδίκευτων επαγγελματιών, οι οποίοι χωρίς σπουδές λειτουργούν ανεξέλεγκτα στον ιδιωτικό τομέα, με υπέρογκες αμοιβές και χωρίς κανένα έλεγχο από κάποιο φορέα.
Ο αποκλεισμός μας, δεν αφορά μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά και στη συμμετοχή σε μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που βοηθούν στη διεύρυνση του γνωστικού πεδίου.
Αναφέρουμε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα αποκλεισμού: πριν 5 μήνες το ΚΕΚ του ΟΑΕΔ της Πάτρας ζήταγε ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς για να διδάξουν το σχεδιαστικό πρόγραμμα AutoCAD, συγκεκριμένα σχεδιασμό αρχιτεκτονικού έργου μέσω Η/Υ. Ποιες ειδικότητες ΤΕΙ ζήταγε η προκήρυξη; Γραφίστες, Συντηρητές έργων τέχνης και Γραφικών τεχνών. Ουδεμία σχέση με το  σχεδιαστικό πρόγραμμα AutoCAD, όπως φαίνεται και από το πρόγραμμα σπουδών τους. Ο Διευθυντής του ΚΕΚ απάντησε ότι οι προκηρυσσόμενες  ειδικότητες ανακοινώνονται από το Υπουργείο Παιδείας. Δεν θέτουμε το πρόβλημα προσωπικά, ούτε έχουμε κάτι με τους συνάδελφους γραφίστες κτλ αλλά πιστεύουμε ότι είναι πρόβλημα που έχουν αντιμετωπίσει και άλλοι συνάδελφοί μας. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην απογοήτευσή μας από το γεγονός της απόρριψης.
Το δεύτερο πρόβλημα, εστιάζεται στο γνωστικό αντικείμενο – Ιστορία της τέχνης – στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών ΤΕΕ του κλάδου ΠΕ18.10. Στον προηγούμενο διαγωνισμό, τα θέματα περισσότερο απευθύνονταν σε απόφοιτους της Σχολής Καλών Τεχνών και όχι σε τεχνολόγους ΤΕΙ. Διαπιστώνουμε πόσο πρόχειρα έχουν καταταχθεί οι ειδικότητες της Σχολής Γραφικών Τεχνών & Καλλιτεχνικών Σπουδών σε μία κατηγορία, με κοινό γνωστικό αντικείμενο την Ιστορία της τέχνης. Η ειρωνεία είναι ότι στο πρόγραμμα σπουδών του  τμήματος Γραφικών Τεχνών, δεν περιλαμβάνεται σαν μάθημα η Ιστορία της Τέχνης.
Ελπίζουμε στην άμεση προσωπική σας παρέμβαση, έτσι ώστε να τερματιστεί οριστικά η επαγγελματική, ψυχική και ηθική καταρράκωση όλων των αποφοίτων του τμήματος Διακοσμητικής.
 
 
Μετά τιμής,
 
Απόφοιτοι του Τμήματος Διακοσμητικης,
(Έλενα Κωνσταντινοπούλου, interni5@yahoo.gr, Ειρήνης & Φιλίας 155, Τ.Κ 26500 Πάτρα)


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.08.2006 21:55:01
 
Αναγνώσθηκε 596 φορές