Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

"Θεωρούμε πρόοδο για το ελληνικό Πανεπιστήμιο και τα ΤΕΙ τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας," δηλώνει ο Γ. Παπανικολάου.

Εκπομπή: "Ναι μεν Αλλά"
με την Ευαγγελία Μπαλτατζή

 

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Γιώργο Παπανικολάου, πρόεδρο ΟΝΝΕΔ:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αναδιπλώθηκε το υπουργείο;»
 
Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: « Όχι βέβαια, απολύτως καμία αναδίπλωση. Αν δούμε ότι ειδικά στο θέμα αυτό υπάρχει αναδίπλωση, η πρώτοι οι οποίοι θα αντιπαρατεθούμε είμαστε εμείς. Θεωρούμε αυτή τη ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας πρόοδο. Πρόοδο για το ελληνικό Πανεπιστήμιο, πρόοδο για τα ΤΕΙ. Δεν μπορεί να υπάρχει ένα καθεστώς όπου με 4 βαθμό στις πανελλήνιες εξετάσεις να δίνεται η δυνατότητα εισαγωγής σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Υποβαθμίζουμε τα ίδια τα πανεπιστήμια, υποβαθμίζουμε την ίδια τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τελικά δεν υπάρχει εκπαιδευτικό σύστημα. Μακάρι όλοι οι Έλληνες νέοι να έχουν την ευκαιρία να λάβουν πανεπιστημιακή μόρφωση και όσο ανεβαίνει το μορφωτικό επίπεδο των νέων της πατρίδας μας, τόσο αναβαθμίζεται και η ίδια η ποιότητα της Δημοκρατίας μας ή η Ελλάδα μας. Όμως δεν μπορεί να τα ισοπεδώνουμε όλα.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Συμφωνώ μαζί σας αλλά από την άλλη πλευρά δεν μπορείς να καλείς και τους 35.000 υποψήφιους εκ των οποίων ελάχιστοι απ’ αυτούς έχουν την ελπίδα ότι θα μπορέσουν να μπουν σε κάποια σχολή ενώ είναι βέβαιο ότι των περισσότερων απ’ αυτούς τα μόρια είναι τόσο κάτω που δεν έχουν προοπτική.»
 
Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: « Η ρύθμιση έχει την εξής λογική: καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η εγκύκλιος αυτή που εξεδόθη έρχεται να διευκρινίσει την ίδια τη νομοθεσία. Στη νομοθεσία ορίζεται με σαφήνεια ότι πρέπει ως προαπαιτούμενο ο κάθε μαθητής να έχει επιτύχει σε όλα τα μαθήματα τη βάση ή να έχει συγκεντρώσει 10.000 μόρια. Αυτό γίνεται για να συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις εκείνες όπου ένας μαθητής είναι πάρα πολύ καλός σε κάποια μαθήματα που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα σε κάποιο πεδίο και επειδή υπήρξε αμελής σε κάποια δευτερεύοντα μαθήματα να μην μείνει εκτός πανεπιστημίου. Αυτό όσον αφορά τη λογική του, μας βρίσκει όλους σύμφωνους.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν αισθάνεστε ότι στο μέτρο αυτό που αφορά τη βάση το 10 πιθανότατα να υπάρχουν κάποιες τεχνικές παραλείψεις που δημιουργούν το πρόβλημα που δημιουργούν;»
 
Γ. ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ: « Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ότι κανείς δεν θα μείνει εκτός εισαγωγής σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα ή ΤΕΙ εφόσον το δικαιούται διότι με τη ρύθμιση αυτή ειδικά όπως έχει περάσει στην αντίληψη όλων και σε μένα προσωπικά σας λέω ότι κάποιος μπορεί να έχει 9 σε κάποιο μάθημα και τελικά να εισαχθεί επειδή στα μαθήματα που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα πέτυχε πολύ καλή επίδοση. Εγώ να δεχτώ ότι δεν είχαν όλοι γνώση γι’ αυτό το πράγμα, θα μου επιτρέψετε όμως με όλο το θάρρος και τον σεβασμό που έχω σε όλους τους συναδέλφους σας να σας πω ότι αυτό είναι και ευθύνη των ΜΜΕ. Ο οιοσδήποτε μπορούσε να ανατρέξει στη νομοθεσία και αυτό που έβγαλε το Έθνος χθες να το έχει αναδείξει 1 και 2 και 3μήνες πριν. Η διάταξη για τα 10.000 μόρια δεν είναι εγκύκλιος, είναι νόμος ψηφισμένος του κράτους και υπ’ αυτή τη βάση σας λέω ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον νόμο, τον ψήφισε και είναι γνωστός πλέον σε όλους. Δεν μπορεί κάθε φορά που ψηφίζει κάτι να φωνάζει ξανά και ξανά για τα ίδια πράγματα και να λέει ενημερώστε ακόμα περισσότερο τον κόσμο. Εκεί νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας που ασχολούμαστε με τα κοινά να μπορούμε όσο το δυνατόν να παράσχουμε πληρέστερη ενημέρωση προς τους ανθρώπους που μας παρακολουθούν. Σε αυτή τη βάση σας λέω ότι το μόνο που εντάθηκα εγώ διαβάζοντας χθες το δημοσίευμα του Έθνους και αναλύοντας την όλη κατάσταση είναι ότι δεν είχε αντιληφθεί πλήρως η ελληνική μαθητική κοινότητα την ρύθμιση αυτή. Δεν υπάρχει πιο απόλυτα ανοιχτή διαδικασία και πιο επίσημο κείμενο από ένα ψηφισμένο νόμο. Είχε ανακοινωθεί, είχαν λάβει γνώση όλοι, όλα τα ΜΜΕ επειδή όμως στην προτεραιότητα της κοινής γνώμης δόθηκε έμφαση στη βάση του 10 γιατί ήταν μεγάλες οι διαφοροποιήσεις, σε αυτό ενδεχομένως δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν συνιστά πλημμέλεια. Αντίθετα, υπεύθυνα το υπουργείο Παιδείας αντιλαμβανόμενο ότι μπορεί να δημιουργηθεί σύγχυση, εξέδωσε αυτή την οδηγία για να μη δοθεί σε καμιά περίπτωση η δυνατότητα παρανόησης σε κάθε μαθητή που διεκδικεί την εισαγωγή του σε ένα ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.»



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 03.07.2006 15:20:01
 
Αναγνώσθηκε 496 φορές