Ειδήσεις & ’ρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

35.000 Mηχανογραφικά στο... καλάθι!

Kαψώνι σε όσους έγραψαν κάτω από τη βάση αφού καλούνται να συμπληρώσουν το έντυπο

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Άγριο καψώνι στους περίπου 39.000 υποψηφίους που έγραψαν κάτω από τη βάση και μένουν έτσι εκτός AEI κάνει το υπουργείο Παιδείας. Τους καλεί να συμπληρώσουν όλοι τα Μηχανογραφικά τους Δελτία επειδή περίπου 3.500-4.000 από αυτούς ενδεχομένως να πιάνουν πάνω από 10.000 μόρια.

 
Επειδή όμως το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να ξέρει ποιοι και πόσοι κατορθώνουν να πιάσουν τα μόρια - παρ' ότι έχουν Βαθμό Πρόσβασης κάτω από τη βάση - καθώς αυτό θα προκύψει μόνο μετά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, καλεί τώρα τους πάντες να υποβάλουν δελτία, παρ' ότι «κομμένοι»!

H απίστευτη σύγχυση σε δεκάδες χιλιάδες υποψηφίους αλλά και στις Λυκειακές Επιτροπές που έχουν την ευθύνη συγκέντρωσης και ελέγχου των Μηχανογραφικών Δελτίων, προέκυψε έπειτα από εγκύκλιο που το υπουργείο Παιδείας έστειλε στα σχολεία στις 26 Ιουνίου, αλλά ανακοίνωσε στον Τύπο μόλις το περασμένο Σάββατο.


Οι «παρενέργειες»
Όμως, διαπιστώνεται ότι το υπουργείο Παιδείας, όταν προωθούσε τη ρύθμιση για τη βαθμολογική βάση, δεν υπολόγισε ορισμένες παρενέργειες. Για παράδειγμα δεν σκέφτηκε ότι τα μόρια που συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος δεν είναι σταθερά αλλά εξαρτώνται από τα Επιστημονικά Πεδία τα οποία επιλέγει στο Μηχανογραφικό του. Μπορεί κάποιος να έχει 9.700 μόρια για το 3ο Πεδίο αλλά 10.010 για το 1ο. Ο υποψήφιος αυτός αποκλείεται μεν από την επιλογή του 3ου, όχι όμως και από την επιλογή Τμημάτων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου. H Λυκειακή Επιτροπή συγκέντρωσης Μηχανογραφικών μπορεί να το καταλάβει αυτό μόνο όταν ο υποψήφιος καταθέσει το Μηχανογραφικό. Το υπουργείο Παιδείας με τη σειρά του το αντιλήφθηκε εξίσου αργά περνώντας τους υποψηφίους για άλλη μια φορά από τον «φούρνο» στην «κατάψυξη». Όπως λέει ο Χρήστος Κάτσικας, πέρσι, με την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη B' Λυκείου τούς «έκλεινε το μάτι» με υποσχετικές χαλάρωσης. Φέτος στους ίδιους, με όχημα τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, τους έδωσε και κατάλαβαν: 39.000 κάτω από τη βάση και από αυτούς οι 35.000 έξω από τα AEI-TEI. Τώρα σε έναν τρίτο γύρο «καλής συμπεριφοράς» τούς υποβάλλει στο μαρτύριο του Μηχανογραφικού της απόρριψής τους: το Μηχανογραφικό που καλούνται να συμπληρώσουν, μετά την ολιγόλεπτη επεξεργασία από τον υπολογιστή, θα πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων. Λόγω της σύγχυσης που προκλήθηκε το υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι δεν αλλάζει η ισχύουσα νομοθεσία και συμπληρώνει ότι «θεωρεί σκόπιμο να υποβάλουν Μηχανογραφικά Δελτία όλοι οι υποψήφιοι, αφού κατά την επεξεργασία των στοιχείων θα απορριφθούν αυτόματα όσοι δεν πληρούν καμία από τις τεθείσες προϋποθέσεις».


«Σφαγή»
Καταγγελία για απίστευτα χαμηλές βαθμολογίες των υποψηφίων μαθητών του Νομού τους στο μάθημα της Έκθεσης κάνουν 50 φιλόλογοι από την Ημαθία, που με έκπληξή τους είδαν τους μαθητές τους να «σφαγιάζονται», όπως υποστηρίζουν. Όλες οι βαθμολογήσεις έγιναν στα Τρίκαλα, με αποτέλεσμα οι καθηγητές από την Ημαθία να τονίζουν ότι με τον τρόπο αυτόν τίθεται επιτακτικά το ζήτημα του τρόπου εξέτασης αλλά και αξιολόγησης-βαθμολόγησης των γραπτών του μαθήματος αυτού.

Ενδεικτικά οι 50 καθηγητές αναφέρουν:

* Στα 1.135 γραπτά μαθητών του Νομού μας υπάρχει μόνο ένα γραπτό με βαθμό πάνω από δεκαοκτώ! Κι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά στον Νομό.

* Πληθώρα αριστούχων μαθητών όλων των Κατευθύνσεων με μέσο όρο στα 5 μαθήματα από 18 έως 19,9 έχουν στην Έκθεση από 12 μέχρι 14,5! Κι αυτό συμβαίνει πρώτη φορά επίσης.

* Τέλος το ποσοστό των αναβαθμολογήσεων στη Γλώσσα, ενώ πανελλαδικά είναι 21,08%, στα γραπτά του Νομού είναι μόλις 9,2%. Πρόκειται για ένα εξωπραγματικά χαμηλό ποσοστό, μοναδικό στην ιστορία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα του μαθήματος!


Στο πανεπιστήμιο με βαθμό 7,5!
ΣΥΜΦΩΝΑ με υπολογισμούς του καθηγητή κ. Εμ. Αμαργιανάκη, υπάρχει περίπτωση κάποιος υποψήφιος να περάσει στο πανεπιστήμιο με βαθμό πρόσβασης 7,5, παρά τη βάση του δέκα! Ιδού πώς: Ας πάρουμε για παράδειγμα ένα υποψήφιο Τεχνολογικής Κατεύθυνσης ο οποίος έγραψε 20 στα δύο βασικά μαθήματα (Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) και στα άλλα 4 έγραψε λιγότερο από μονάδα. Ο συγκεκριμένος υποψήφιος εισάγεται σε σχολές του 2ου και 4ου Πεδίου με 10.000 μόρια επειδή οι συντελεστές βαρύτητας στα δύο μαθήματα όπου έγραψε άριστα είναι μεγάλοι, ενώ ο Βαθμός Πρόσβασής του είναι μόλις 7,50. Αντίστοιχα, υπάρχει ενδεχόμενο κάποιος με λίγα περισσότερα από 8.000 μόρια να περάσει επειδή πιάνει 10 στο Βαθμό Πρόσβασης: εάν ο ίδιος υποψήφιος Τεχνολογικής Κατεύθυνσης γράψει 0 στα δύο βασικά μαθήματα (Μαθηματικά και Φυσική Κατεύθυνσης) και στα άλλα τέσσερα 14,1 συγκεντρώνει Γενικό Βαθμό Πρόσβασης 10 και συνεπώς εισάγεται σε σχολές (TEI) του 2ου και 4ου Πεδίου με 8.120 μόρια. Άρα τα ελάχιστα μόρια δεν είναι 10.000 αλλά 8.120. Αυτό, τονίζει ο κ. Αμαργιανάκης, σημαίνει ότι εάν ένας υποψήφιος για κάποιο λόγο δεν πάει καλά στα μαθήματα Κατεύθυνσης δεν πρέπει να εγκαταλείπει την προσπάθειά του, νομίζοντας ότι δεν έχει ελπίδες να εισαχθεί. Ειδικά για τις σχολές με ειδικό μάθημα, Ξένες Φιλολογίες, ΤΕΦΦΑ, Μουσικές Σχολές, κ.ά., ο υποψήφιος εισάγεται με γενικό Βαθμό Πρόσβασης 8,8 ή 8.160 μόρια στα έξι μαθήματα.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 03.07.2006 13:40:01
 
Αναγνώσθηκε 787 φορές