Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΙΑΚΩΒΟΣ

ΑΙΡΕΤΟ ΜΕΛΟΣ ΑΠΥΣΔΕ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΠΥΣΔΕ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΞΙΜΟ ΧΡΟΝΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΤΡΙΕΤΙΑΣ

 

Μετά από πρότασή μου, στη συνεδρίαση του ΑΠΥΣΔΕ Δυτ. Ελλάδας που έγινε στις  17/05/2006, συζητήθηκαν, εκτός ημερησίας διάταξης, θέματα που αφορούσαν τις άδειες υπηρεσιακής εκπαίδευσης και απασχολούν πολλούς Δημοσίους Υπαλλήλους και Συναδέλφους. Τα θέματα αυτά είχαν σχέση:

α. με την απαραίτητη αύξηση των χορηγουμένων πιστώσεων για την κάλυψη όλων των αιτήσεων,

β. την έκδοση του προβλεπόμενου Π.Δ. και της  αντίστοιχης Υ.Α. για τα όργανα, τη διαδικασία και κυρίως, τα κριτήρια επιλογής,

γ. τις άδειες των μεταπτυχιακών σπουδαστών του Ε.Α.Π. και

δ. το θεωρούμενο σαν συντάξιμο χρόνο πραγματικής  υπηρεσίας μόνο μέχρι μία τριετία.

 Μετά από συζήτηση αποφασίστηκε τελικά, να σταλεί προς το ΥΠΕΠΘ, το ΥΠΕΣΔΔΑ και το Υπουργείο Οικονομικών η παρακάτω πρόταση, που ψηφίστηκε ομόφωνα αλλά,  που ωστόσο, αφορά μονάχα το τελευταίο θέμα:

 

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

 

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα (ν. 2683/99, άρθρο 58, παρ. 4) όλοι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι που φοιτούν σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών, δικαιούνται να ζητήσουν άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, που καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του υπαλλήλου μπορεί να φθάσει τα 5 έτη.

Ωστόσο, με το Π.Δ.166/2000, άρθρο 11, παρ. 6, που αναφέρεται στη συνταξιοδότηση των πολιτικών υπαλλήλων, «κατ’ εξαίρεση θεωρείται σαν συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας … ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας μέχρι μία τριετία …».

Άρα, οι Δημόσιοι Υπάλληλοι στους οποίους χορηγείται εκπαιδευτική άδεια πέραν της τριετίας ( που είναι, συνήθως, όσοι εκπονούν διδακτορική διατριβή και την οποία, σημειωτέον, δε μπορούν να καταθέσουν πριν περάσει χρονικό διάστημα 3 χρόνων από την ανάθεσή της, σύμφωνα με τα ισχύοντα ) θα έχουν πρόβλημα στο μέλλον με τη συνταξιοδότησή τους, αν και καταβάλλουν κανονικά όλες τις προβλεπόμενες εισφορές στα ασφαλιστικά τους ταμεία καθ’ όλη μάλιστα τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους αδείας.

Μετά τα παραπάνω, προτείνουμε να μην ισχύει η εξαίρεση αυτή και να θεωρείται ο πέραν της τριετίας χρόνος πραγματικός και συντάξιμος και για τους Υπαλλήλους εκείνους που έχουν αποκτήσει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό και μπορούν να το προσκομίσουν, ό,τι δηλαδή ισχύει, σύμφωνα με το ίδιο Διάταγμα (Π.Δ. 166/2000, άρθρο 36, παρ. 3, εδ. α΄), για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων («κατ’ εξαίρεση θεωρείται σαν συντάξιμος χρόνος πραγματικής υπηρεσίας α) ο χρόνος κάθε κανονικής εκπαιδευτικής ή αναρρωτικής άδειας. β) …»).

           

                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                           ΤΑ ΜΕΛΗ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.06.2006 22:25:01
 
Αναγνώσθηκε 486 φορές