Βουλή των Ελλήνων

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

___________

 

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα υποδομής αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες. 

 

Οι σχολικές μονάδες της χώρας σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας (ΚΕΕ) βρίσκονται  αντιμέτωπες με σοβαρά προβλήματα υποδομής και δείχνουν τις ελλείψεις και τα κενά στην άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής των τελευταίων χρόνων από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις.

 

Συγκεκριμένα στα όρια των γηρατειών βρίσκονται περίπου τέσσερα στα δέκα σχολικά κτίρια της Ελλάδας, αφού το 40,9% έχει ηλικία από 30 ετών και πάνω και μόνο το 20,9% στεγάζεται σε κτίρια που χτίστηκαν πριν από 1-10 χρόνια. Το 4,4% των σχολικών μονάδων Πανελληνίως λειτουργεί σε διπλοβάρδια, επειδή δεν επαρκεί η διαθέσιμη σχολική στέγη, ενώ το φαινόμενο είναι εντονότερο στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (γυμνάσια-λύκεια-ΤΕΕ) και στις περιφέρειες Αττικής-Πειραιά-Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας. Επίσης το 7,2% κυρίως νηπιαγωγεία στεγάζεται σε μισθωμένα κτίρια και το 11% σε κτίρια, που ο αρχικός τους προορισμός ήταν καταστήματα, κατοικίες ή άλλη χρήση.

 

Εκτός της γήρανσης τα σχολικά κτίρια έχουν καταπονηθεί και λόγω των σεισμών. Ιδιαίτερα στην Αττική, Δυτ. Ελλάδα και Ιόνια νησιά. Σε πολλά έγιναν πρόχειρες μελέτες καταλληλότητας με αποτέλεσμα παρ’ όλες τις παρεμβάσεις να εμφανίζουν προβλήματα στατικότητας και σε ένα νέο επικείμενο σεισμό να κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα μαθητών και εκπαιδευτικών.

 

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό (εποπτικά μέσα και μέσα διδασκαλίας) ελλείψεις έχουν το 50% των σχολικών μονάδων, ενώ υπάρχουν γυμνάσια και ΤΕΕ, που οι μαθητές δεν παρακολούθησαν καμιά ξένη γλώσσα.  Κεντρική θέρμανση δεν έχουν το 17,9% των σχολείων τα οποία χρησιμοποιούν σόμπες διαφόρων τύπων.

 

Η εξοικείωση αλλά και η ουσιαστική εκμάθηση της χρήσης Η/Υ από τους μαθητές είναι δύσκολη, γιατί αντιστοιχεί 1 Η/Υ σε 23 μαθητές στο δημοτικό και σε 11 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τα σχολικά κτίρια που έχουν ηλικία 30 ετών και άνω και δεν πληρούν τις στοιχειώδεις ανάγκες για την εκπαίδευση των μαθητών;
  • Ποιο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής νέων διδακτηρίων, ώστε να καταργηθεί η διπλοβάρδια , η στέγαση σε λυόμενα και σε ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια;
  • Θα υπάρξουν σχολεία που τη νέα χρονιά οι μαθητές θα κάνουν μάθημα χωρίς κεντρική θέρμανση;
  • Στη σύγχρονη εποχή της κοινωνίας των πληροφοριών, τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε ο κάθε μαθητής να έχει τη δυνατότητα πλήρους εκμάθησης της χρήσης των Η/Υ και της  πρόσβασης στις αναγκαίες πληροφορίες;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.05.2006 22:45:01
 
Αναγνώσθηκε 495 φορές