Βουλή των Ελλήνων

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την κ. Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

__________

 

ΘΕΜΑ: Μαθητές ενός κατώτερου Θεού στα σχολικά συγκροτήματα του κέντρου

               της Αθήνας.

 

Το μάθημα σε πολλά σχολικά κτίρια στο κέντρο της Αθήνας γίνεται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες. Δεν εaίναι άνευ αξίας τα περιπαικτικά σχόλια μαθητών και γονέων που μιλούν ότι « Καλύτερα κρυφό σχολειό με φως το φεγγαράκι, παρά να είσαι μαθητής μέσα  στο Κολωνάκι!».

 

Συγκεκριμένα:

  • Οι μαθητές του 15ου Δ.Σ. Αθήνας στεγάζονται σε παλαιό γυμναστήριο.
  • Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας στεγάζεται σε παλαιό κτίριο με σοβαρά προβλήματα από το σεισμό και οι μαθητές κάνουν μάθημα σε αίθουσες στο υπόγειο.
  • Τα μαθήματα στα 42ο και 57ο Νηπιαγωγεία της Αθήνας γίνονται σε υπόγειες αίθουσες με ελάχιστο φυσικό φωτισμό.
  • Στο 4ο Γυμνάσιο και 4ο Λύκειο Αθήνας τρεις αίθουσες 50 τ.μ. έχουν κοπεί στα δυο με χωρίσματα από γυψοσανίδες με αποτέλεσμα σε αίθουσες των 25 τ.μ. να κάνουν μάθημα 22 παιδιά.
  • Στο 2ο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο και 2ο Λύκειο Αθήνας υπάρχουν τάξεις που είναι χωρισμένες με γυψοσανίδες με μη επαρκή φυσικό φωτισμό, έλλειψη θέρμανσης και σοβαρά προβλήματα στα υδραυλικά και στο αποχετευτικό σύστημα.
  • Συνύπαρξη παιδιών ηλικίας 6 έως 20 ετών, κλεισμένη πιλοτή προκειμένου να δημιουργηθούν δυο αίθουσες 25 τ.μ. στο ισόγειο οι οποίες δεν έχουν επαρκή φυσικό φωτισμό και εξαερισμό συναντάμε  στα 54ο - 55ο – 42ο  Λύκεια, 35ο και 106ο Νηπιαγωγεία και  7ο εσπερινό Γυμνάσιο-Λύκειο Αθήνας.
  • Σοβαρό πρόβλημα έξωσης αντιμετωπίζουν το 3ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου καθώς ο ιδιοκτήτης του φροντιστηρίου στο οποίο στεγάζεται έχει να  πληρωθεί από τον Απρίλιο και το 6ο Γυμνάσιο Χαλανδρίου.

 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία δεν λύνονται με συμπτύξεις τμημάτων, συγχωνεύσεις ή καταργήσεις σχολείων, μάθημα στους διαδρόμους και στα υπόγεια.

 

Σύμφωνα με την Ανώτατη  Συνομοσπονδία Γονέων μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) στο Δήμο της Αθήνας χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον 60 σχολεία. Το πρόβλημα  αναμένεται να γίνει εντονότερο τα επόμενα χρόνια, καθώς ο κίνδυνος να οικοδομηθούν τα εναπομείναντα οικόπεδα στα οποία υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής νέων σχολείων είναι μεγάλος. Σύμφωνα με την  ΑΣΓΜΕ εκκρεμούν οι διαδικασίες χαρακτηρισμού  68 οικοπέδων.

 

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

·         Θα συνεχίσει το Υπουργείο να συναινεί σε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στα σχολικά κτίρια της Αθήνας;

·         Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει και με ποιο χρονικό ορίζοντα  υπολοίησής τους, για να αντιμετωπίσει την υπάρχουσα τριτοκοσμική κατάσταση στα σχολεία της Αθήνας;

·         Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο απώλειας των χαρακτηρισμένων οικοπέδων για ανέγερση σχολικού κτιρίου;

·         Έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο έκδοσης οικοδομικών αδειών σε χαρακτηρισμένα οικόπεδα για σχολική στέγη από του ιδιοκτήτες τους. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου η αναστολή αυτών των οικοδομικών αδειών, ώστε να εξασφαλιστεί το χρονικό περιθώριο για την ολοκλήρωση των χρονοβόρων διαδικασιών απόκτησης των οικοπέδων για ανέγερση σχολικής στέγης;

 

 

Ο ερωτών Βουλευτής

 

 

 

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 22.05.2006 22:30:01
 
Αναγνώσθηκε 519 φορές