Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Θέματα για όλους

Τα θέματα στις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ' λυκείου, μέχρι τώρα τουλάχιστον, κρίνονται κατά κοινή ομολογία «εύκολα». Η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων φαίνεται πως στοχεύει στη συσσώρευση βαθμολογιών στην κλίμακα 10 έως 15, ούτως ώστε να μειωθεί δραστικά ο αριθμός των γραπτών κάτω απ' τη βάση και κατ' επέκταση των υποψηφίων που θα μείνουν «εκτός νυμφώνος», καθώς από φέτος εφαρμόζεται το μέτρο του βαθμολογικού πλαφόν: Οποιος ή όποια δεν συγκεντρώσει γενικό βαθμό πρόσβασης 10 ή το ήμισυ από τον ανώτατο αριθμό μορίων κάθε σχολής, δεν περνά τις πύλες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

* Η αρχή έγινε την Τρίτη 23 Μαΐου με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας Γενικής Παιδείας, στο οποίο διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι όλων των κατευθύνσεων. Τα θέματα ήταν βατά. Η Πανελλήνια Ενωση Φιλολόγων θεωρεί ότι «ανταποκρίνονται μεν στις δυνατότητες των μαθητών, κρίνονται όμως κοινότοπα και τυποποιημένα όπως και τις προηγούμενες χρονιές». Τα παιδιά της θεωρητικής κατεύθυνσης δεν αντιμετώπισαν δυσκολίες. Πολλοί συνάδελφοί τους της θεωρητικής και τεχνολογικής, όμως, δήλωσαν ότι συνάντησαν εμπόδια τα οποία κατόρθωσαν να ξεπεράσουν. Σημαντικό ποσοστό των διαγωνισθέντων αναμένεται να ξεπεράσει τον σκόπελο του 10.

* Την Πέμπτη 25 Μαΐου οι υποψήφιοι διαγωνίστηκαν στη Φυσική, τη Βιολογία, τα Μαθηματικά και την Ιστορία Γενικής Παιδείας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, Παναγιώτης Φιλντίσης, χαρακτηρίζει τα θέματα της Φυσικής «στρωτά» χωρίς να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα στους μαθητές. «Το τέταρτο θέμα δεν είχε καν μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας όπως συνηθίζεται. Οι μέτριοι μαθητές πρέπει να έγραψαν από 12 έως 15, οι καλοί από 15 έως 17 και οι άριστοι να "πιάσουν" ανέτως το 20».

Σημειώνουμε ότι στις περσινές εξετάσεις τα θέματα της Φυσικής ήταν δυσανάλογα δύσκολα σε σχέση με τα άλλα μαθήματα και «καταπόντισαν» πολλούς υποψήφιους.

* Ευκολότατα χαρακτηρίζει ο Π. Φιλντίσης και τα θέματα της Βιολογίας. «Υπήρξε μόνο μία δύσκολη ερώτηση που πιθανόν να "στρίμωξε" αρκετούς μαθητές, αλλά στο τέλος απάντησαν όλοι», μας είπε. Βατά ήταν και τα θέματα στην Ιστορία. Η πλειονότητα των υποψηφίων έβγαινε από τα εξεταστικά κέντρα με χαμόγελα.

* Η διευκρίνιση που δόθηκε σε ένα από τα θέματα των Μαθηματικών αναστάτωσε τους υποψήφιους, ιδίως της θεωρητικής κατεύθυνσης καθώς αφορούσε ύλη που δεν είχαν διδαχθεί. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία προτείνει «να δοθούν σχετικές οδηγίες στους βαθμολογητές ούτως ώστε να μην αδικηθούν υποψήφιοι». Κατά τα λοιπά, τα θέματα ήταν και εδώ «στρωτά» και προβλέπεται να αυξηθεί το ποσοστό των γραπτών πάνω απ' τη βάση.

Δ. Ε. Ν.




Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2006 17:35:01
 
Αναγνώσθηκε 1131 φορές