Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ανώτατη εξέγερση

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΝΑΝΟΥΡΗ


 
Με κατειλημμένες τουλάχιστον 150 σχολές σ' όλη τη χώρα από τους φοιτητές και απεργία διαρκείας των πανεπιστημιακών θα αρχίσει η εξεταστική περίοδος στα ΑΕΙ την ερχόμενη εβδομάδα. Στην πραγματικότητα οι φοιτητές... δίνουν εξετάσεις στη δημιουργία ενός νέου κινήματος που ξεπερνά σε μέγεθος και αγωνιστικότητα τις μεγάλες κινητοποιήσεις επί υπουργίας Αρσένη.

Μόνο που τώρα έχει διαμορφωθεί ένα αρραγές μέτωπο με τους καθηγητές τους, η ομοσπονδία των οποίων (ΠΟΣΔΕΠ), σε μαραθώνια συνεδρίαση το βράδυ της Πέμπτης αποφάσισε απεργία διαρκείας. Αύριο και μεθαύριο θα συγκληθούν γενικές συνελεύσεις των σχολών σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να επικυρώσουν την απόφαση της ΠΟΣΔΕΠ και απ' την Τετάρτη τα πανεπιστήμια βάζουν λουκέτο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι τόσο οι φοιτητές όσο και οι καθηγητές δεν προτάσσουν συντεχνιακά αιτήματα, αλλά αντιδρούν στις θεσμικές αλλαγές που δρομολογούνται στα πανεπιστήμια. Σημείο αιχμής η αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος που ανοίγει το δρόμο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και οι αλλαγές που έχουν ήδη εξαγγελθεί στο νόμο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ο περιορισμός του φοιτητικού ασύλου, η διαγραφή των «αιώνιων φοιτητών», η κατάργηση του ενός δωρεάν συγγράμματος, η εισαγωγή μάνατζερ στη διοίκηση των ιδρυμάτων και ο περιορισμός της φοιτητικής ψήφου στις πρυτανικές εκλογές που προτάθηκαν από την επιτροπή «σοφών» του ΕΣΥΠ αλλά και την επιτροπή πρυτάνεων, αποτελούν κόκκινο πανί για τους φοιτητές, που ζητούν επίσης την απόσυρση των νόμων για την αξιολόγηση και τη διά βίου εκπαίδευση.

* «Αυτή δεν είναι "άλλη μια απεργία". Ανάστατη όλη η πανεπιστημιακή κοινότητα απαιτεί να σταματήσει η εκποίηση της ανώτατης δημόσιας εκπαίδευσης, η πειθάρχηση των διδασκόντων και η τιμωρία των φοιτητών», διακηρύσσει ο γραμματέας της ΠΟΣΔΕΠ, Γιώργος Μαΐστρος. Το ογκώδες συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο πλαισίωσαν καταληψίες φοιτητές και από επαρχιακές πόλεις ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνιση του νέου κινήματος. «Οσοι δεν μας σεβάστηκαν ήρθε η ώρα να μας φοβηθούν. Δεν αποχωρούμε - θα νικήσουμε», έγραφε το κεντρικό πανό.

* «Οι πρώτες καταλήψεις πριν το Πάσχα που προσπαθούσαν να φέρουν τη Γαλλία των φοιτητικών και εργατικών εκρήξεων στην ελληνική πραγματικότητα, έδωσαν μόνο ένα δείγμα γραφής γι' αυτό που θα ακολουθούσε από το φοιτητικό κίνημα. Η διαδήλωση της Πέμπτης συγκέντρωσε πάνω από 10.000 φοιτητές και ήταν η μεγαλύτερη κινητοποίηση των τελευταίων ετών», μας λέει ο καταληψίας, Δημήτρης Γράψας, από το Φυσικό Αθήνας. «Η προσπάθεια της Μαριέττας Γιαννάκου να καταθέσει και τρίτο νομοσχέδιο, μετά από αυτά της αξιολόγησης και της διά βίου εκπαίδευσης στο θερινό τμήμα της Βουλής -τι άραγε φοβάται;- τούτη τη φορά θα πέσει στο κενό».

* Το υπουργείο Παιδείας είχε ανακοινώσει ότι το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο νόμο πλαίσιο θα είναι έτοιμο στις αρχές του καλοκαιριού. Αλλωστε οι προτάσεις της «επιτροπής σοφών» και των πρυτάνεων έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και μήνες. Επιτελείς του υπουργείου δηλώνουν ότι η σύνταξη του επίμαχου νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ωστόσο διαρροές στον τύπο προοιωνίζονται την κατάργηση των ελεύθερων μεταφορών μαθημάτων από εξάμηνο σε εξάμηνο, θεσμός που θεωρείται κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος από τη δεκαετία του '70. Το συγκεκριμένο μέτρο ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» της φοιτητικής έκρηξης.




Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 28.05.2006 20:40:01
 
Αναγνώσθηκε 815 φορές