Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Μάιος 2006


ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ Γ΄ΛΥΚΕΙΟΥ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ


 


Ε. Παπανούτσου. «Η ανεξάντλητη δημιουργικότητα και η απεριόριστη ψυχική δύναμη των πνευματικών ανθρώπων». Φιλοσοφικό δοκίμιο.


 


ΠΕΡΙΛΗΨΗ


Νοηματική δομή


 


          Θεματικό κέντρο: ( το είδος του κειμένου – η πρόθεση του συγγραφέα – το θέμα). Στο σύντομο αυτό δοκίμιο ο κ. Ε. Παπανούτσος αναφέρεται και ερμηνεύει το φαινόμενο της ανεξάντλητης δημιουργικότητας, που χαρακτηρίζει τους πνευματικούς ανθρώπους.


          Ανάπτυξη: ( Τεκμηρίωση της αρχικής θέσης του συγγραφέα. Επιχειρήματα – παραδείγματα). Ερμηνεύοντας τις «υπεράνθρωπες» αυτές ικανότητές τους τις αποδίδει στη ψυχική τους δύναμη, που απορρέει από τη θετική τους στάση απέναντι στο έργο που επιτελούν. Η στάση τους αυτή ενισχύεται από μια ιδιαίτερη πνευματική τοποθέτηση σύμφωνα με την οποία συνδέουν τις πνευματικές τους ενασχολήσεις με την αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου νοήματος ζωής. Η φιλοσοφική αυτή διάθεση τους χαρίζει ψυχική και πνευματική ανωτερότητα και τους εφοδιάζει με δύναμη, για να αντιμετωπίζουν με θάρρος και εγκαρτέρηση τις ποικίλες αντιξοότητες της ζωής ( αρρώστιες, γηρατειά, ατυχήματα κ.λ.π.) -  αντίθετα με ό,τι συμβαίνει  στους απλούς και συνηθισμένους ανθρώπους, που πολλές φορές καταρρέουν - και να φτάνουν στο τέρμα του βίου τους με μια αίσθηση θριάμβου απέναντι στη ζωή.


          Πρόταση κατακλείδα: ( Τελικό συμπέρασμα, ανακεφαλαίωση). Σε τελική ανάλυση πρόκειται για το ψυχικό σθένος που χαρίζει στον πνευματικό άνθρωπο η γνήσια φιλοσοφική ενατένιση των προβλημάτων της ζωής.


 


Ενδεικτική ΠΕΡΙΛΗΨΗ σε συνεχή λόγο:


          Στο σύντομο αυτό δοκίμιο ο κ. Παπανούτσος αναφέρεται στην ανεξάντλητη δημιουργικότητα των πνευματικών ανθρώπων. Ερμηνεύοντας τις «υπεράνθρωπες» ικανότητές τους τις αποδίδει στο ψυχικό σθένος που απορρέει από τη θετική τους στάση απέναντι στη ζωή και στο έργο τους, καθώς μάλιστα συνδέουν τις πνευματικές τους δραστηριότητες με την αναζήτηση ενός ολοκληρωμένου νοήματος ζωής. Η φιλοσοφική αυτή διάθεση τους εφοδιάζει με ψυχική και πνευματική δύναμη, ώστε με εγκαρτέρηση και θάρρος να αντεπεξέρχονται στις αντιξοότητες της ζωής και να μην καταρρέουν - όπως αντίθετα συμβαίνει με τους απλούς ανθρώπους - και τους βοηθά μάλιστα να φτάνουν στο τέλος του βίου τους με μια αίσθηση θριάμβου. Σε τελική ανάλυση πρόκειται για το ψυχικό σθένος που χαρίζει στον πνευματικό άνθρωπο η φιλοσοφική ενατένιση των προβλημάτων της ζωής. (Μπορεί να αποδοθεί και πιο σύντομα).


 


ΣΗΜ: Με την ταπεινή πρόθεση για μια θετική συμβολή στο σχετικό προβληματισμό.


 


Κρίσιλας Παύλος - Φιλόλογος



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 24.05.2006 15:07:59
 
Αναγνώσθηκε 1087 φορές