Φορέων Τεχνικής & Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Στο νομοσχέδιο για την εισαγωγή σπουδαστών μέσω ειδικής ποσόστωσης

σε τεχνικές ειδικότητες των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών


Αφαίρεσαν προνόμιο για μαθητές των ΤΕΕ,

παραχωρώντας το στα Εκκλησιαστικά Λύκεια..

 


* Ανησυχία στο χώρο των εκπαιδευτικών για τη συνεχιζόμενη θεσμική υποβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης

 


Toυ Χάρη Ανδρεόπουλου *

 


teologic@sch.gr

 


Tην ώρα που το υπ. Παιδείας καταθέτει νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης, ευρίσκεται σε εξέλιξη μια κυβερνητική παλινωδία - στο χώρο της β/βάθμιας εκπ/σης - την οποία, νομίζω, αξίζει να  επισημάνουμε. Όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς, αλλά ακριβώς για το αντίθετo: για να (υπο-) στηρίξουμε την προώθηση και υλοποίηση ορισμένων σημαντικών προεκλογικών δεσμεύσεων, οι οποίες αν δεν μένουν ακόμη στο συρτάρι, υλοποιούνται είτε …στραβά, είτε ανάποδα…

Ας έλθουμε στο θέμα μας, που αφορά στη τεχνική εκπαίδευση,  για την αναβάθμιση της οποίας έχουν αφιερωθεί σελίδες επί σελίδων (και δη ιλουστρασιόν) στα προεκλογικά φυλλάδια της κυβερνώσης παρατάξεως: 


Στο άρθρο 4, παρ. 3  του αρχικού νομοσχεδίου για την «Δομή και λειτουργία της  εκκλησιαστικής εκπαιδεύσεως» και εν όψει της, ως άνω, διακηρυγμένης θέσεως περί αναβαθμίσεως της τεχνικής εκπαιδεύσεως, προεβλέπετο η εισαγωγή αποκλειστικά στις «τεχνικές ειδικότητες» (συντηρητών κειμηλίων, αγιογραφίας, οργάνωσης και διοίκησης ιδρυμάτων, κλπ.) των υπό ίδρυσιν Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών (ΑΕΑ),  αποφοίτων ΤΕΕ (Β’ κύκλου) αντιστοίχων ειδικοτήτων σε ποσοστό 15% επιπλέον του αριθμού εισακτέων.


Η ευνοϊκή, όμως, αυτή για τα ΤΕΕ διάταξη, στη πορεία …στρεβλώθηκε έως κολοβώθηκε, καθώς  στο τροποποιημένο και προσφάτως ψηφισθέν νομοσχέδιο  (ν. 3432/2006, αρθρο 4, ΦΕΚ 14, τ. Α’)  αντικαταστάθηκε από άλλη (!)  διάταξη η οποία προβλέπει την extra εισαγωγή στις ΑΕΑ, όχι αποφοίτων ΤΕΕ, όπως αρχικώς προεβλέπετο, αλλά αποφοίτων εκκλησιαστικών Λυκείων σε ποσοστό 10% επι πλέον του αριθμού εισακτέων -  με τους αποφοίτους των σημερινών ΤΕΕ (και αυριανών επαγγελματικών Λυκείων) να μένουν  «εκτός νυμφώνος»…


Γιατί αυτή η δυσμενής μεταχείριση εις βάρος των αποφοίτων των ΤΕΕ (και αυριανών «ΕΠΑ.Λ» - Επαγγελματικών Λυκείων) και ευρύτερα της τεχνικής – επαγγελματικής  εκπαίδευσης;  Και, γιατί, ξανά, προνομιακό καθεστώς – και δη «μονοπωλιακά»… - για τους αποφοίτους των «Εκκλησιαστικών Λυκείων», όπως συνέβαινε παλαιότερα και για τις Θεολογικές Σχολές, στις οποίες εισήρχοντο (σε – άκουσον, άκουσον! -  πανεπιστημιακές σχολές!..),   μέσω ειδικής ποσόστωσης η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και καταργήθηκε;


* Θα μπορούσαν, κάλλιστα, να διατηρήσουν τη διάταξη για τα ΤΕΕ (περιοριστικά για τις «τεχνικές» ειδικότητες των ΑΕΑ, όπως και προεβλέπετο στο αρχικό Ν/Σ) και να προσθέσουν (στο υπό αναμόφωση και εν τέλει ψηφισθέν νομοσχέδιο) ανάλογη διάταξη και για τα «Εκκλησιαστικά Λύκεια» με ισχύ μόνο για τα προγράμματα «Ιερατικών σπουδών», μιας και – υποτίθεται ότι – οι  σπουδαστές τους προορίζονται για την ιερωσύνη και όχι για τεχνικά επαγγέλματα.


Τι άρα γε μεσολάβησε και εξοβελίσθηκε η ευεργετική διάταξη για τους αποφοίτους των (νυν) ΤΕΕ (και αυριανών «Επαγγελματικών Λυκείων»); Αυτή είναι η μέριμνα και η φροντίδα για την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης, την οποία είχε προεκλογικά επαγγελθεί η “νέα διακυβέρνηση”;…


* Κάποιοι λένε ότι η παραπάνω αλλαγή επήλθε μετά από ισχυρές πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας εκ μέρους των καθηγητών εκκλησιαστικής εκπαίδευσης (βλ. σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου τους στην εφημ. «Ορθόδοξος Τύπος» της 18ης/11/2005, σελ. 4), οι οποίοι ζήτησαν  επιτακτικά το προνομιακό καθεστώς για τους δικούς τους αποφοίτους – αλλά ουαί και αλλοίμονο εάν, όντως, συνέβη έτσι.


Ουαί και αλλοίμονο αν η κυβέρνηση ενέδωσε σε τέτοιου είδους πιέσεις σε βάρος της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης για να ικανοποιήσει τις συνδικαλιστικές απαιτήσεις μιας ευάριθμης ομάδος εκπαιδευτικών, ακυρώνοντας τις υποσχέσεις για αναβάθμιση που έδωσε προεκλογικά στις χιλιάδες των εκπαιδευτικών λειτουργών  της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης.



* Καταθέτουμε τον παραπάνω προβληματισμό μας και την ανησυχία μας, επί τη βάσει της προαναφερθείσης γενομένης αδικίας εις βάρος των ΤΕΕ και των αποφοίτων τους (στο θέμα της προνομιακής εισαγωγής σπουδαστών στις ΑΕΑ), αδικία που είναι ενδεικτική της περαιτέρω τάσης θεσμικής απαξίωσης της τεχνικοεπαγγελματικής εκπαίδευσης.


Οι καθηγητές των ΤΕΕ άλλα πράγματα περίμεναν – και εξακολουθούν να περιμένουν - απ’ τη σημερινή κυβέρνηση, εντελώς άλλα…



(*Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος – θεολόγος ΑΠΘ. Εργάζεται και ως καθηγητής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης)



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 11.05.2006 00:44:28
 
Αναγνώσθηκε 1212 φορές