Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩN  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Τ.Θ. 18087,  Τ.Κ.54007 Θεσσαλονίκη                                                                   

e-mail: pasipanem@yahoo.gr

τηλ.: 6947027018, 6977970198, 6944884821,

          6945349765,6932834319


 


 


 


Θέμα: «Σχετικά με το συλλαλητήριο της 14-4-06 για τους 30μηνίτες μουσικούς»


             


 


Ο λόγος της συγκεκριμένης διαμαρτυρίας αφορά το συλλαλητήριο της 14-4-06 για τους 30μηνίτες μουσικούς, το οποίο γίνεται με την πλήρη εποπτεία της Ο.Λ.Μ.Ε.


Με αυξανόμενη απορία παρακολουθούμε το επίσημο συνδικαλιστικό όργανο των λειτουργών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να παίρνει πλέον ξεκάθαρη και σαφή θέση και να παρέχει υποστήριξη σε μουσικούς που εργάζονται με όποιο τρόπο και όποια διαδικασία, διαφανή ή αδιαφανή όσον αφορά στον τρόπο πρόσληψής τους, στα μουσικά σχολεία της χώρας.


Η Ο.Λ.Μ.Ε. εδώ και χρόνια γνωρίζει πως η πλειονότητα των μουσικών στα μουσικά σχολεία είναι πτυχιούχοι αδιαβάθμητων τίτλων σπουδών, οι οποίοι κατεξοχήν παρέχονται από ιδιωτικά μουσικά ιδρύματα (ωδεία-μουσικές σχολές) και οι οποίοι δεν αποτελούν ισχυρό αλλά συμπληρωματικό προσόν για την πρόσληψη των συγκεκριμένων μουσικών στη δημόσια εκπαίδευση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα μουσικά σχολεία.(Ν.1566/85).


Παρόλ’ αυτά διαπιστώνουμε ότι η μουσική εκπαίδευση για την Ο.Λ.Μ.Ε. είναι ζήτημα άνευ σημασίας τελικά, μιας και μετά  και την οργάνωση του συλλαλητηρίου της προσεχούς Παρασκευής, ενέργεια παροχής πρωτοφανούς στήριξης σε άτομα τα οποία δεν έχουν περάσει από την τριτοβάθμια εκπαίδευση (και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε από τη δευτεροβάθμια!), η Ο.Λ.Μ.Ε. στην ουσία ξεκαθαρίζει τελικά τη θέση της όσον αφορά στον κλάδο των μουσικών και απαξιώνει τα πανεπιστήμια.


Επανειλημμένα ως επίσημος σύλλογος έχουμε ενημερώσει την Ο.Λ.Μ.Ε. σχετικά με τα θέματα των μουσικών, βασιζόμενοι πάντα σε νόμους και υπουργικές αποφάσεις και όχι με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον και την προσπάθεια ατόμων με ελλιπή ως μηδαμινά προσόντα να αποκτήσουν προνόμια που δικαιωματικά δεν τους ανήκουν, με πιο απλό παράδειγμα την διεκδίκηση διορισμού τους, παραβαίνοντας κατά συρροή κάθε νόμο, κάθε υπουργική απόφαση και κάθε κοινοτική οδηγία. Φαίνεται όμως ότι άξια προσοχής είναι τα εκάστοτε συντονιστικά των μουσικών σχολείων και όχι οι επίσημοι και νόμιμοι φορείς.


Οι κατά καιρούς γνωμοδοτήσεις δεν αποτελούν σοβαρό έναυσμα ώστε να καθιερώνεται μια πάγια τακτική στήριξης, από τη στιγμή μάλιστα που μπορούν να ερμηνευτούν ποικιλοτρόπως.


 Οι πανεπιστημιακοί μουσικοί αισθάνονται απαξιωμένοι από την τακτική της Ο.Λ.Μ.Ε., μια τακτική που δυστυχώς για όλους εμάς που φοιτήσαμε 5 έτη σε Α.Ε.Ι., φαίνεται ότι δεν αναγνωρίζει την επιστημοσύνη μας, μέσα από την οποία σαφώς προάγεται και η καλλιτεχνία, μιας και επανειλημμένα θεωρούμαστε για συγκεκριμένους πάντα λόγους, χωρίς <<ειδίκευση>>, με σκοπό να ευνοείται και να ανακυκλώνεται μια συγκεκριμένη κατάσταση υπερτίμησης των ωδειακών τίτλων, ως των πλέον <<εξειδικευμένων>> για συγκεκριμένους και γνωστούς σε όλους εμάς λόγους.


Από πότε ένα αδιαβάθμητο και κατεξοχήν ιδιωτικό ίδρυμα παρέχει και ειδίκευση;


Εμείς λοιπόν δεν θεωρούμε εαυτούς ανειδίκευτους και δεν θα μπαίνουμε στη διαδικασία να απολογούμαστε και να <<τιμωρούμαστε>> από τους επίσημους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας επειδή κάναμε το <<λάθος>> και ακολουθήσαμε ανώτατες σπουδές.


Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα χρόνια η Ο.Λ.Μ.Ε. δεν πήρε καμία επίσημη θέση στη διεξαγωγή του κοινού για πανεπιστημιακούς και ωδειακούς μουσικούς διαγωνισμού Α.Σ.Ε.Π. του 2001, επίσης δεν προώθησε, όπως κάνει τώρα, την εφαρμογή του Ν.3027/2002, για τον κλάδο των μουσικών, ο οποίος αφορούσε τελικά διορισμούς αποκλειστικά πανεπιστημιακών και ο οποίος τελικά εφαρμόστηκε με καθυστέρηση 2 χρόνων, καθυστέρηση που δεν παρατηρήθηκε σε κανέναν άλλο κλάδο και πολύ περισσότερο δεν δείχνει να προβληματίζεται για τον αυθαίρετο χαρακτηρισμό ως ΠΕ των ωδειακών με όλα τα επακόλουθα που αυτός συνεπάγεται, κατά παράβαση πάντα της παρ.5 του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελλάδος όπου και ορίζεται ότι:


«η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»


και της παρ. 8. του ίδιου άρθρου όπου ορίζεται σαφώς ότι:


« η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».


Επειδή πλέον δεν αποτελούμε αριθμητική <<μειονότητα>> μετά την ίδρυση 4 Α.Ε.Ι. και 3 Τ.Ε.Ι., όπως αρέσκονται κάποιοι να πιστεύουν για να συμβάλουν στην εξυπηρέτηση μακροχρόνιων σκοπιμοτήτων,  θα εξακολουθούμε να προασπιζόμαστε  με σθένος τη θέση μας στην εκπαιδευτική κοινότητα η οποία είναι για όλους εμάς αδιαπραγμάτευτη.


 

 


                         Για το Δ.Σ.


Η πρόεδρος                   Η  γραμματέας
 Β. Παγάνα                    Ε. Καπετανάκου



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.04.2006 23:14:08
 
Αναγνώσθηκε 865 φορές