Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

Η Μαριέτα Γιαννάκου τιμάται στη Ουάσιγκτον

Γιώργος Μπίστης

Ουάσιγκτον
 
Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας κ. Μαριέτα Γιαννάκου τιμήθηκε με το φετινό μεγάλο βραβείο του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς, σε ειδική τελετή που έγινε στη Ουάσιγκτον στα πλαίσια του 5ου Ετήσιου Επιχειρηματικού Συνεδρίου Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών.
Στην απονομή του βραβείου παρέστησαν ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Charles Ries, ο Πρέσβης της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μέλη του Κογκρέσου, αξιωματούχοι της Αμερικανικής εκτελεστικής εξουσίας, εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και ηγετικά στελέχη της ομογένειας.

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Ανδρέας Άθενς, μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης, είπε ότι η κ. Γιαννάκου είναι μια «πολύ δυναμική φυσιογνωμία» που στηρίζει την εκπαίδευση των Ελλήνων του εξωτερικού και προωθεί την Ελληνική γλώσσα και κουλτούρα διεθνώς.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Αμερικής», αμέσως μετά την αποδοχή του βραβείου, η κ. Γιαννάκου, έκδηλα συγκινημένη από την αναγνώριση που της έκανε το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Κληρονομιάς και ιδιαίτερα χαρούμενη που τιμήθηκε από τους «συμπατριώτες» της στις Ηνωμένες Πολιτείες, μίλησε για την εμπειρία της αυτή αλλά και για τις άλλες πτυχές της επίσκεψής της στη Ουάσιγκτον.


Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης, όπως την μετέδωσε η Ελληνική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής.


ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Γ. Μπίστης: Κυρία Υπουργέ, είχατε ένα γεμάτο πρόγραμμα επαφών αυτές τις μέρες στη Ουάσιγκτον και αναπτύξατε πολλές δραστηριότητες. Μιλήστε μας γι αυτές.

Υπουργός κ. Γιαννάκου: Είναι πράγματι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον ταξίδι. Αφορά κατ' αρχήν στο συνέδριο το Ελληνοαμερικανικό που έχει και ως επίκεντρο την εκπαίδευση, με συμμετοχή του Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα και του Πρέσβη της Ελλάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, του Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, ΣΑΕ, κυρίου Άθενς, καθηγητών πανεπιστημίου και άλλων προσωπικοτήτων. Νομίζω ότι το συνέδριο αυτό είναι ένας εξαιρετικός θεσμός που δίνει την ευκαιρία να συζητηθούν διάφορα προβλήματα και να βρεθούν μαζί άνθρωποι που ανήκουν γενικότερα είτε στη διανόηση είτε στο οικονομικό κατεστημένο των Ηνωμένων Πολιτειών και παράγοντες βέβαια που προέρχονται από την Ελλάδα, αντιπρόσωποι των Επιμελητηρίων, επιχειρηματίες και άνθρωποι της Παιδείας.

Γ. Μπίστης: Παράλληλα όμως κυρία Υπουργέ, είχατε και μία επίσκεψη στο Μουσείο Ολοκαυτώματος εδώ στη Ουάσιγκτον. Τι θα μπορούσατε να μας πείτε γι αυτήν;

Υπουργός κ. Γιαννάκου: Η Ελλάδα έγινε μέλος της International Task Force για το Ολοκαύτωμα. Με ενέργειες που έγιναν τον τελευταίο χρόνο το Ολοκαύτωμα μπήκε στα σχολεία μας. Έχουμε δώσει την δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να εκπαιδευτούν και σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο και την Εβραϊκή κοινότητα εκδώσαμε ένα εκπληκτικό βιβλίο το οποίο δωρίσαμε και στο Μουσείο. Το βιβλίο μας παρουσιάζει με στοιχεία, ντοκουμέντα και φωτογραφίες τη ζωή των εβραϊκών κοινοτήτων σε 25 πόλεις της χώρας καθώς και τα μνημεία των Εβραίων στις ίδιες πόλεις, που δείχνουν και τον σεβασμό της Ελληνικής πολιτείας προς αυτά αλλά και τις προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα. Είναι λοιπόν το επιστέγασμα μέσα σε ένα γενικό προγραμματισμό για τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, που έχουμε ως υπουργείο, και σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των εκπαιδευτικών και διδασκαλίας των παιδιών που το Ολοκαύτωμα αποτελεί κεντρική υπόθεση για να κατανοήσουν τα παιδιά γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξανασυμβεί αυτό και ότι πρέπει να αγωνιζόμαστε συνεχώς για την Δημοκρατία. Στο ίδιο πλαίσιο συναντήθηκα με την Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Paula Dobriansky, η οποία έχει τις διεθνείς υποθέσεις και φυσικά όλα τα ζητήματα διαπολιτισμικού διαλόγου, τρομοκρατίας, προβλημάτων με τους θρησκευτικούς φανατισμούς και που θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα εξαιρετικά σημαντικό ρόλο γιατί έχει ενσωματώσει ενάμιση εκατομμύριο ξένους, μεταξύ των οποίων 130 χιλιάδες μαθητές στα Ελληνικά σχολεία.

Γ. Μπίστης: Κατά την παραμονή σας στη Ουάσιγκτον, όπου κάνατε αυτές και άλλες χρήσιμες επαφές, η Ελληνοαμερικανική κοινότατα σας τίμησε στα πλαίσια συνεδρίου για τη σύσφιξη των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα αισθήματά σας για την αναγνώριση που σας έγινε.

Υπουργός κ. Γιαννάκου: Κατ αρχήν είναι σημαντικό ότι τιμάται κανείς από συμπατριώτες του οι οποίοι ζουν σε μια μεγάλη χώρα όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και έχουν προσφέρει πολλά. Το δεύτερο είναι ότι ο ρόλος των Ελλήνων που πάντοτε έδειχναν ενδιαφέρον για την Ελλάδα παραμένει πολύ ισχυρός. Επίσης πρέπει να πω ότι αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα γενιά προσωπικοτήτων που είναι καθηγητές πανεπιστημίου, σπουδαίοι άνθρωποι, διανοούμενοι. Σε αυτό το πλαίσιο συνάντησα τον Κοσμήτορα του Πανεπιστημίου Georgetown και είμαστε έτοιμοι με την αλλαγή του Νόμου για τα πανεπιστήμια να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας, να κάνουμε ανταλλαγές φοιτητών και καθηγητών, να αξιοποιήσουμε Έλληνες, προσωπικότητες, καθηγητές ως visiting professors στην Ελλάδα και αντιστρόφως, σε μια εποχή που η επένδυση σε ανθρώπινο δυναμικό και η παιδεία είναι το καλύτερο μέσον για την καλύτερη διπλωματία.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.04.2006 21:55:01
 
Αναγνώσθηκε 678 φορές