Διαφόρων Φορέων

Διακοπή οικογενειακού επιδόματος σε μονογονεϊκές οικογένειες με την ενηλικίωση των παιδιών.

 

Για ποιά ενίσχυση - προστασία οικογένειας, μητρότητας, παιδιού,  μιλάνε τα μέλη του Κοινοβουλίου μας;

Στις 23.12.2003 δεν ήξεραν τι ψήφιζαν ;

 

« ....4. Σε περίπτωση θανάτου του ενός των συζύγων ο επι­ζών σύζυγος, εφόσον είναι υπάλληλος και έχει τέκνα για το οποία δικαιολογείται η καταβολή της προσαύξησης της οικογενειακής παροχής, εξακολουθεί να λαμβάνει στο ακέραιο την παροχή της παραγράφου 1 .α του άρ­θρου αυτού, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη διακοπή της προσαύξησης λόγω τέκνων. Το ίδιο ισχύει και προκειμένου περί συζύγων που τελούν σε διά­ζευξη ή διάσταση, καθώς και για άγαμους γονείς

 

Με την παράγραφο 4 του άρθρου 11  του Νόμου  3205/23.12.03

δηλαδή, οι μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, ένα κομμάτι της κοινωνίας  ιδιαίτερα ευαίσθητο απο πολλές πλευρές ,

στη καλύτερη  των περιπτώσεων, λαμβάνουν οικογενειακό επίδομα , το πολύ μέχρι την ηλικία των 18, ή των 22 ετών εφόσον σπουδάζουν στη τριτοβάθμια , ασχέτως αν έχουν τελειώσει ή όχι τις σπουδές τους & ουέ & αλλοίμονο, αν έχουν κερδίσει & χρονιά.Τότε, διακόπτονται πάλι & τα δύο επιδόματα (οικογενειακό & παιδιού), απο την ηλικία των 21 ετών (18+3).

Άντε & να σπουδάζουν & μακριά απο το σπίτι τους!!!!

......ενώ με τα επι πλέον (35 + 18 =) 53 ευρώ στο μισθό, θα σπούδαζαν!!!

Και νάταν μόνον αυτά...

 

Παραθέτω τις οδηγίες για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3205/2003:

 

 

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                    ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ   

ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΔΗΜ/ΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ               

 ΓΕΝΙΚΟ ΛΟΓΙΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ             Αθήνα, 31 Δεκεμβρίου 2003                                                           . ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΜΙΣΘΩΝ & ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ            Αρ. Πρωτ   2/72757/0022

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ     :   22η Μισθολογίου

Ταχ.Δ/νση Πανεπιστημίου 37

101 65-Αθήνα

Τηλέφωνο      :  3338401 -404

 (Υπουργεία   3338218 -422  

Περιφέρειες)     33 38 237

                         33 38 350 – 351

                         3338415

(ΝΠΔΔ, ΟΤΑ) :  3338391 -392

                         3338477 -474

                         3338351 -227

(ΙΔ.ΔΙΚΑΙΟΥ  :  3338418 -419                                      

                                                                           

ΠΡΟΣ:

1.   Όλα τα Υπουργεία α.Δ/νσεις Διοικητικού

(με την παράκληση να κοινοποιήσουν την παρούσα σε όλα τα ΝΠΔΔ που εποπτεύουν)

2.   Όλες τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις

α. κ.κ.Προέδρους

Νομαρχιακών Αυτ/σεων β.κ.κ.Νομάρχες

3.    Ελεγκτικό Συνέδριο

4.   Όλες τις Περιφέρειες α.Δ/νσεις Οικονομικού β.Δ/νσεις Διοικητικού

5.    Βουλή των Ελλήνων Λογιστήριο

6.    Συμβούλιο της Επικρατείας

7.   Άρειο Πάγο

8.    Νομικό Συμβούλιο του Κράτους

9.   Όλες τις Υ.Δ.Ε.

10.   Όλες τις Δ.Ο.Υ. και

Δ/νσεις Επιθεωρήσεως Δ.Ο.Υ.

 

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή των διατάξεων του ν. 3205/2003 (ΦΕΚ 297/Α") «Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις».

 

                                       Επί του άρθρου 11

                                    Οικογενειακή παροχή

1. Για την ενίσχυση της οικογένειας των υπαλλήλων, που εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του κοινοποιούμενου νόμου, χορηγείται μηνιαία οικογενειακή παροχή, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση τους ως εξής:

ά.- Για έγγαμο υπάλληλο, χωρίς ή με ενήλικα τέκνα, τριάντα πέντε ευρώ (35 ). β.- Για υπάλληλο με τέκνα ανήλικα ή ανίκανα σωματικά ή πνευματικά για άσκηση βιοποριστικού   επαγγέλματος  με  ποσοστό  αναπηρίας  50%  τουλάχιστον,   η ανωτέρω παροχή προσαυξάνεται κατά:

-    δεκαοκτώ ευρώ (18 ) για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα,

-    τριανταπέντε ευρώ (35 ) για το τρίτο,

-    σαράντα επτά ευρώ (47 ) για το τέταρτο και

-    εβδομήντα τρία ευρώ (73 ) για καθένα από το πέμπτο τέκνο και άνω.

Η οικογενειακή δηλαδή παροχή αποτελείται από ένα βασικό ποσό το οποίο στη συνέχεια προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών της οικογένειας.

Η κατά το ανωτέρω προσαύξηση δικαιολογείται μόνο για τέκνα προερχόμενα από γάμο, φυσικά, θετά ή αναγνωρισθέντα, εφόσον είναι άγαμα και δεν υπερβαίνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

 

Το βασικό ποσό της οικογενειακής παροχής των τριάντα πέντε ευρώ (35 ) χορηγείται και στους γονείς που τελούν σε διάζευξη ή διάσταση, στους άγαμους γονείς, καθώς και στον επιζώντα σύζυγο, σε περίπτωση θανάτου του ενός των συζύγων - υπαλλήλων, εφόσον έχουν παιδιά για τα οποία δικαιολογείται η καταβολή των προσαυξήσεων του βασικού ποσού της οικογενειακής παροχής.

 

Η διαπίστωση των προϋποθέσεων χορήγησης της οικογενειακής παροχής καθώς και οποιαδήποτε μεταβολή στον αριθμό των τέκνων που προσαυξάνουν την παροχή αυτή γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του υπάλληλου που υποβάλλεται στον εκκαθαριστή των αποδοχών του. Εξυπακούεται ότι όσα από τα ανωτέρω

στοιχεία έχουν ήδη προσκομιστεί κατά καιρούς από τους υπαλλήλους, δεν χρειάζεται να ζητηθούν εκ νέου.

Για την πληρέστερη ενημέρωση σας, διευκρινίζονται και τα εξής:

 

>   Σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλονται μόνο οι προσαυξήσεις, λόγω τέκνων, χωρίς τη σύγχρονη καταβολή και του βασικού ποσού.

>   Οι   προσαυξήσεις   που   αντιστοιχούν   σε   κάθε   παιδί,   ορίζονται   με διαφορετικό τρόπο και είναι ανάλογες με τη σειρά γέννησης τους (1ο, 2ο, 3ο, 4ο κ.λ.π.). Επομένως, σε περίπτωση ενηλικίωσης ενός εκ των παιδιών το ποσό που αφαιρείται θα πρέπει να είναι αυτό της προσαύξησης που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο παιδί που ενηλικιώνεται.

 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Έστω υπάλληλος με τρία παιδιά εκ των οποίων το πρώτο κατά σειρά γέννησης έχει ενηλικιωθεί και δεν δικαιούται ο υπάλληλος προσαύξησης οικογενειακής παροχής για το τέκνο αυτό. Ο υπάλληλος θα λάβει οικογενειακή παροχή το βασικό ποσό (35) και τις προσαυξήσεις του δεύτερου (18) και του τρίτου (35) παιδιού, ήτοι σύνολο 88.

 

Για συνέχιση καταβολής της προσαύξησης για τα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους θα πρέπει επιπλέον να συντρέχουν οι εξής κατά περίπτωση προϋποθέσεις:

α.- Να συνεχίζουν τη φοίτηση τους στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και μέχρι τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους.

β.- Να φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.) δημόσια ή ιδιωτικά. Στην περίπτωση αυτή, η διάρκεια καταβολής της προσαύξησης είναι περιορισμένη, συναρτάται με το χρόνο της κανονικής φοίτησης, όπως αυτός προβλέπεται από τον οργανισμό της κάθε σχολής, και σε καμία περίπτωση δεν καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του 24ου έτους της ηλικίας του.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΉΣ

Έτσι, για παιδί που γεννήθηκε το 1984 και από 1.9.2004 αρχίζει την κανονική φοίτηση του π.χ. σε Πανεπιστήμιο ή Τ. Ε. Ι. διάρκειας τεσσάρων ετών σπουδών ή οκτώ εξαμήνων, η προσαύξηση, που εν τω μεταξύ είχε διακοπεί από 1.1.2003, επαναχορηγείται από 1.9.2004 μέχρι το πέρας της κανονικής του φοίτησης, δηλαδή μέχρι 31.8.2008 οπότε και διακόπτεται, ανεξάρτητα αν δεν περάτωσε τις σπουδές του. Εάν το ίδιο παιδί μετά τη λήψη του πτυχίου συνεχίσει από 1.9.2004 τις σπουδές του σε άλλο τμήμα ή προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές, τότε από την ημερομηνία της νέας κανονικής του φοίτησης και μέχρι 31.12.2008 που συμπληρώνει το 24ο έτος της ηλικίας του, επαναχορηγείται η αναλογούσα προσαύξηση.

 

Το ίδιο ισχύει και για παιδιά που φοιτούν σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές του εξωτερικού, με την επισήμανση ότι κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο εκμάθησης της ξένης γλώσσας δεν καταβάλλεται η προσαύξηση.

Στις περιπτώσεις που συμπίπτει ο χρόνος της κανονικής φοίτησης σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές ή σε Ι.Ε.Κ., με τη στρατιωτική θητεία του παιδιού, η προσαύξηση δεν διακόπτεται.

γ.- Τα παιδιά να έχουν αναπηρία (σωματική ή πνευματική) για άσκηση βιοποριστικού επαγγέλματος σε ποσοστό τουλάχιστον 50% και άνω. Στην περίπτωση αυτή, η προσαύξηση καταβάλλεται έπ' αόριστον, ανεξάρτητα αν στην οικογένεια ή στο παιδί χορηγείται παροχή ή βοήθημα από οποιοδήποτε Δημόσιο Οργανισμό, όπως Πρόνοια κ.λ.π. »

 

 

10.4.06

Π. Λιντζέρη



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.04.2006 16:00:01
 
Αναγνώσθηκε 913 φορές