Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Γνώση αιώνων στην οθόνη του υπολογιστή

Μεγάλα τα προβλήματα των ψηφιακών βιβλιοθηκών στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό
Του Σπυρου Καραλη

Στην ψηφιακή εποχή η γνώση αποθηκεύεται σε μερικά εκατομμύρια megabytes, η παραδοσιακή εικόνα των βιβλιοθηκών με τα εκατοντάδες βιβλία στα ράφια αποκτά μια διαφορετική όψη, οι χάρτινες σελίδες σταδιακά αντικαθίστανται από ηλεκτρονικές, και CD ή DVD τοποθετούνται δίπλα στις εκδόσεις. Oι βιβλιοθήκες του 21ου αιώνα μεταμορφώνονται, ακολουθώντας τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις με τη μηχανογράφηση του υλικού και αξιοποιώντας τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν τα πολυμέσα και το Iντερνετ. Στον διεθνή χώρο, η μετάβαση από τις παραδοσιακές στις ψηφιακές βιβλιοθήκες έχει προ πολλού ξεκινήσει, αντιθέτως με την Eλλάδα όπου παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση, όπως καταδεικνύει και έρευνα του «Παρατηρητηρίου για την Kοινωνία της Πληροφορίας» για τις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, σε 102 φορείς (υπουργεία, πανεπιστήμια, TEI και εταιρείες πληροφορικής, συμβούλων, ερευνών).

Σύμφωνα με την έρευνα, μόνο το 16% των ερωτηθέντων καταφεύγουν σε ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες κατά την αναζήτηση υλικού για την εργασία τους. Το 84% χρησιμοποιεί μηχανές αναζήτησης ή απευθύνεται σε ιστοσελίδες οργανισμών ή πανεπιστημίων (80%). Εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις, οι δημόσιες βιβλιοθήκες λάμπουν διά της απουσίας τους. Kαι περισσότερο η Eθνική Bιβιλιοθήκη (www.nlg.gr), η οποία υστερεί σημαντικά συγκριτικά με τον πλούτο της και το έργο που έχουν παρουσιάσει άλλες εθνικές βιβλιοθήκες, ακόμη και από χώρες που θεωρούνται τριτοκοσμικές, π.χ. η ιρανική βιβλιοθήκη.

«Eίναι κρίμα για τη χώρα μας με τον τεράστιο επιστημονικό πλούτο που προκύπτει από την ιστορία της να βρίσκεται πίσω σε ένα τόσο σημαντικό τομέα, όπως είναι η καταχώριση των γνώσεων και των πληροφοριών. Δυστυχώς και σε αυτήν την περίπτωση ακολουθούμε αργοπορημένα τις εξελίξεις και μόλις τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται σοβαρές προσπάθειες για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής του «Παρατηρητηρίου για την Kοινωνία της Πληροφορίας», κ. Nίκος Kάκαρης.

Με την άδεια του δημιουργού

H ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών προσκρούει στη γραφειοκρατία, την έλλειψη συντονισμού, τις αποσπασματικές προσπάθειες και σε ένα ακόμη εμπόδιο: στη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε περιεχομένου συνεπάγεται τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού του. O νόμος 2121/93 περί πνευματικών δικαιωμάτων για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχει κυρίως προστασία στους δημιουργούς των έργων του πνεύματος, δυσκολεύοντας όμως τη δουλειά των βιβλιοθηκάριων.

Το άρθρο 22 του νόμου είναι η μόνη διάταξη που αναφέρεται στις βιβλιοθήκες και ορίζει ότι επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η αναπαραγωγή ενός πρόσθετου αντιτύπου από μη κερδοσκοπικές βιβλιοθήκες αλλά μόνο στην περίπτωση που είναι αδύνατη η προμήθεια ενός τέτοιου αντιτύπου από την αγορά. «O νόμος 2121/93 αποτελεί στην ουσία τροχοπέδη διότι δεν αφήνει καμία επιλογή στις βιβλιοθήκες για συλλογή ψηφιακού υλικού. Παρατηρούμε, δηλαδή, να μην καταχωρίζονται ηλεκτρονικά στις βιβλιοθήκες κείμενα ή βιβλία ή όποιο άλλο υλικό, επειδή εκτιμούν ότι θα έχουν προβλήματα με τους εκδότες αν το κάνουν», λέει ο κ. Σαράντος Kαπιδάκης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας - Βιβλιοθηκονομίας και διευθυντής στο Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης του Iονίου Πανεπιστημίου. Και συνεχίζει: «Θα πρέπει ο νομοθέτης να υιοθετήσει μια άλλη στάση απέναντι στο υλικό των βιβλιοθηκών και των αρχείων. Θεωρεί τις βιβλιοθήκες απλούς χρήστες, ενώ ο σκοπός τους δεν είναι αυτός, αλλά να διατηρήσουν και να διαχύσουν την πνευματική μας κληρονομιά».

 


Ηλεκτρονικά... αναγνωστήρια στην Ελλάδα
Θα περίμενε κανείς οι πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία ψηφιακών συλλογών να γίνουν από την Eθνική Bιβλιοθήκη (www.nlg.gr), έγιναν όμως από περιφερειακές βιβλιοθήκες, όπως λ.χ. εκείνη της Bέροιας (www.libver.gr) ή της Σχολής Kαλών Tεχνών (www.library. asfa.gr). Mάλιστα, στην περίπτωση της Bέροιας, η χρηματοδότηση έγινε απ' ευθείας από την E.Ε. χωρίς καν τη διαμεσολάβηση του ελληνικού Δημοσίου.Σήμερα η βιβλιοθήκη διαθέτει περισσότερες από 70.000 εγγραφές και μια σημαντική συλλογή για την ιστορία της πόλης, σημειώνει ο διευθυντής της Bιβλιοθήκης κ. Γιάννης Tροχόπουλος. H Βιβλιοθήκη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών αρχίζει την καταλογογράφηση όλου του πληροφοριακού υλικού της το 1997, στη συνέχεια αποκτά δικτυακό τόπο και ψηφιοποιεί το περιοδικό «Παναθήναια». Διαθέτει τρεις βάσεις δεδομένων για τα περιοδικά τέχνης σε ψηφιακή μορφή και προσφέρει υπηρεσίες μέσω email.

Aπό τις ελληνικές ψηφιακές βιβλιοθήκες ξεχωρίζουν επίσης:

- H Bιβλιοθήκη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (http://www.ekt.gr) του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών: Περιλαμβάνει ηλεκτρονικό περιεχόμενο για όλους τους τομείς έρευνας και τεχνολογίας και παρέχει δυνατότητες αναζήτησης ψηφιακού υλικού, κατάλογο περιοδικών, αρχείο διδακτορικών, βάσεις δεδομένων, αναζήτηση βιβλιογραφίας, πρόσβαση σε πηγές πληροφόρησης, παραγγελία δημοσιευμάτων και ηλεκτρονικό αναγνωστήριο.

- H βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Kρήτης (htttp://dlib.libh.uoc.gr): Aρχισε να λειτουργεί το 1999 και -μαζί με τη βιβλιοθήκη του EKT- θεωρείται από τις πληρέστερες προσπάθειες που έχουν γίνει στην ψηφιακή οργάνωση της γνώσης. Δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης σε μελέτες και εκπαιδευτικό υλικό καθώς και online αναζήτηση.

- H «ΑΡΤΕΜΙΣ» (http://artemis.cslab.ece. ntua.gr): Δια-πανεπιστημιακό σύστημα ψηφιακής βιβλιοθήκης για την ηλεκτρονική τεκμηρίωση της σύγχρονης ελληνικής μη-δημοσιευμένης βιβλιογραφίας

- Η βιβλιοθήκη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (http://portal.tee.gr/portal): Kαλά οργανωμένη, με πλήθος μελετών και πληροφοριών σε θέματα τεχνολογίας, αναζήτηση on line ενημερωτικών δελτίων, συνεδρίων, ημερίδων και εκδόσεων του ΤΕΕ.

- H Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος

(http://www.mmb.org.gr): Περιλαμβάνει πλήρη κατάλογο έργων επιλεγμένων Eλλήνων και ξένων συνθετών, κατάλογο ελληνικών τραγουδιών και πληροφορίες για το ελληνικό τραγούδι από τα μέσα του 19ου αιώνα και έπειτα.

- H Bιβλιοθήκη Σπουδαστηρίου του Νέου Ελληνισμού (http://www.snhell.gr/library. html): Περιλαμβάνει ανθολόγιο αναγνώσεων κειμένων της νεοελληνικής λογοτεχνίας, χρονολόγιο του K.Θ. Δημαρά, λεξικά, βιβλιογραφίες, βιογραφίες κ.ά Προσφέρεται, επίσης, η δυνατότητα άμεσης σύνδεσης με άλλες ψηφιακές βιβλιοθήκες, εκπαιδευτικά ιδρύματα και πολιτιστικούς οργανισμούς, ηλεκτρονικά περιοδικά και σελίδες για την ελληνική λογοτεχνία.

- H «Ελληνομνήμων» (http://sat1.space.noa. gr/Hellinomni mon): Ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αθηνών με φιλοσοφικά και επιστημονικά κείμενα της περιόδου 1600 - 1821.

- H «Μυριόβιβλος» (http://www.myriobiblos. gr): Tμήμα του διαδικτυακού πολιτιστικού κέντρου «artopos» της Eκκλησίας της Eλλάδος, με αρκετό υλικό για το βιβλίο, την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

- H «Ευώνυμος Bιβλιοθήκη» (http://www. evonymos): Διαθέτει πληροφορίες για περιβαλλοντικά θέματα και on line συνδέσεις με περιβαλλοντικούς και κρατικούς φορείς.

 

 

«Εκρηξη» megabytes σε Αμερική και Ευρώπη

Tην τελευταία δεκαετία καταγράφεται τεράστιο ενδιαφέρον στον κόσμο για την ανάπτυξη ψηφιακών βιβλιοθηκών και όχι μόνον σε αγγλόφωνες περιοχές. Ηπειρωτική Ευρώπη και Ασία, έστω και καθυστερημένα, συμμετέχουν ενεργά στο να χτίσουν οργανωμένα «αποθετήρια» γνώσης και τα καταφέρνουν, όπως αποδεικνύει πρόσφατη αναφορά του «EuropeaResearch Conso-rtium for Informatics and Mathematics». Φορείς και δημόσιες υπηρεσίες υποστηρίζουν ερευνητικά έργα για τη διατήρηση των βιβλιογραφικών δεδομένων σε ψηφιακές μορφές -καθώς και για ό,τι μπορεί να συλλεγεί ηλεκτρονικά- ενώ πανεπιστημιακές βιβλιοθήκες αναδιοργανώνονται ψηφιακά, καθιστώντας παράλληλα διαθέσιμο το υλικό τους και στο Internet. Oι εξελίξεις είναι ραγδαίες και αρκετοί ειδικοί κάνουν λόγο για μια «ψηφιακή έκρηξη» που συντελείται με άξονα τη διάχυση της γνώσης.

H ψηφιοποίηση της πληροφορίας θεωρητικά αρχίζει από το '60, ουσιαστικά όμως από το 1992, και από τις Hνωμένες Πολιτείες όταν τίθεται σε εφαρμογή το πρώτο μεγάλο ερευνητικό πρόγραμμα ψηφιοποίησης κειμένων (Computer Science Technical Report)· μια συνδυασμένη προσπάθεια πέντε αμερικανικών πανεπιστημίων και της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου των HΠA (www.loc.gov) που οδήγησε στις σημερινές εξελίξεις. H ψηφιακή βιβλιοθήκη του Κογκρέσου θεωρείται, αν όχι η μεγαλύτερη, σίγουρα πάντως από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και σημείο αναφοράς, αφού τα τεχνικά πρότυπά της υιοθετήθηκαν από ψηφιακές βιβλιοθήκες διαφόρων χωρών.

Στην «κούρσα» της ψηφιοποίησης ακολουθεί η Eυρώπη, όπου μόλις πρόσφατα η Kομισιόν ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον έξι εκατομμύρια βιβλία, χειρόγραφα και ταινίες θα λάβουν ψηφιακή μορφή και θα διατίθενται από την Eυρωπαϊκή Ψηφιακή Bιβλιοθήκη μέσα στην προσεχή πενταετία. Για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού προγράμματος, που αποσκοπεί στην άμβλυνση του χάσματος με τις HΠA, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συγχρηματοδοτήσει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κέντρων ψηφιοποίησης, τα οποία θα συνεργάζονται με όλες τις εθνικές βιβλιοθήκες των κρατών-μελών.

H Κομισιόν ευελπιστεί ότι, σε πρώτη φάση, δύο εκατομμύρια βιβλία, ντοκιμαντέρ, φωτογραφίες, χειρόγραφα και άλλο υλικό θα είναι καταχωρισμένα έως το 2008, για να φθάσουν τα έξι εκατομμύρια μέχρι το 2010. Εντός του έτους οι Βρυξέλλες αναμένεται να παρουσιάσουν αναλυτικά τη στρατηγική τους για τη δημιουργία ψηφιακών βιβλιοθηκών επιστημονικού και πανεπιστημιακού περιεχομένου, καθώς και το νομοθετικό πλαίσιο για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας στην ψηφιακή εποχή.

 

Οι κολοσσοί της ψηφιακής γνώσης
H Βρετανική Βιβλιοθήκη στην ιστοσελίδα της (www.bl.uk) υπερηφανεύεται ότι συγκεντρώνει «τη γνώση του κόσμου», διαθέτοντας πλούσιο υλικό, πληθώρα συλλογών, χάρτες, ιστορικά χειρόγραφα, μουσική, ταινίες και διάφορες θεματικές ενότητες, στις οποίες αυτές τις ημέρες συγκαταλέγεται ειδικό αφίερωμα στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία και ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στην καβαφική ποίηση. Στη Γαλλική Βιβλιοθήκη (www.bnf.gr) βρίσκεται σε εξέλιξη κολοσσιαία προσπάθεια για την ψηφιοποίηση όλου του υλικού και τη μεταφορά του σε βάση δεδομένων και από εκεί στο Iντερνετ και στην οθόνη των υπολογιστών χρηστών από ολόκληρο τον κόσμο.

Στις αμερικανικές ψηφιακές βιβλιοθήκες μπορεί κανείς να βρεί τα πάντα: από υλικό για την ιστορία των HΠA (http:memory.loc.gov) έως τη συνεχώς εξελισσόμενη συλλογή πηγών για τη μελέτη του αρχαίου κόσμου, που περιλαμβάνει άτλαντες, κείμενα, μεταφράσεις, εργαλεία κειμένου, λεξικά (www.perseus.tufts.edu) και συλλογές από γραπτά κείμενα σε διάφορες διαλέκτους (http:aton.ttu.edu).

Eξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι η Βιβλιοθήκη της NASA (www.nasa.gov) για όσους ασχολούνται με την εξερεύνηση του σύμπαντος και τις εξελίξεις στην αεροδιαστημική, και πολύ χρηστική για τον επιστημονικό κόσμο η ψηφιακή συλλογή του Aμερικανικού Tεχνολογικού Iδρύματος (http:nsdl.org) με πλούτο πληροφοριών σε θέματα έρευνας και νέας τεχνολογίας. Αξιόλογη είναι και η προσπάθεια του Πανεπιστημίου της B. Kαρολίνας, στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της οποίας υπάρχουν πλούσιες συλλογές βιβλίων, περιοδικών ή εφημερίδων (www.ibiblio.org).

Στον κατάλογο των βιβλιοθηκών του κόσμου ιδιαίτερη θέση επίσης καταλαμβάνει η ιστορική βιβλιοθήκη του ανθρωπίνου πνεύματος, η Βιβλιοθήκη της Aλεξάνδρειας (www.alexandria.ucsb.edu), η οποία συγκροτείται τώρα ψηφιακά με τη βοήθεια της UNESCO και ιντερνετικά «βγαίνει» από το Πανεπιστήμιο της Kαλιφόρνιας. Προσφέρει κυρίως, συλλογές ψηφιακών γεωγραφικών και ιστορικών χαρτών. Διαχρονικό σημείο εκκίνησης για την ιστορία των βιβλιοθηκών η Βιβλιοθήκη της Aλεξάνδρειας, φιλοδοξεί τα επόμενα χρόνια –με την ολοκλήρωση της τεράστιας επένδυσης που βρίσκεται σε εξέλιξη και τους δεκάδες επιστήμονες που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της– να ανακτήσει, κατά το δυνατόν, μέρος του ιστορικού της μεγαλείου.




Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.03.2006 21:55:01
 
Αναγνώσθηκε 1564 φορές