Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας
Γραφείο Τύπου


Κοζάνη 18.2.1006

Προς ΜΜΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κ. Ανδρέα Λεούδη στον ετήσιο χορό της ΕΛΜΕ του Νομού Κοζάνης

Παρασκευή 17-2-2006

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα να βρίσκομαι σήμερα ανάμεσά σας, ανάμεσα στους επιστήμονες που έχουν μία επιπρόσθετη ιδιότητα, αυτή του εκπαιδευτικού και υπηρετούν με συνέπεια τον θεσμό της Παιδείας.

Είναι γνωστό, ότι ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων σε όλα τα πεδία: της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης, της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αλλά και στο έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον που δημιουργείται από το μη αναστρέψιμο κύμα της παγκοσμιοποίησης.

Ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουν ο κοινωνίες απέναντι στις συνθήκες της πολυπλοκότητας και της μη προβλεψιμότητας είναι να βασιστούν στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πολιτών τους.

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα καλείται πλέον να προσαρμοστεί στις τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στις κοινές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μπροστά στις συνεχείς προκλήσεις του μέλλοντος για να επιτευχθεί η υλοποίηση των ιδανικών της ειρήνης, της ελευθερίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, υπάρχει ένας μόνο δρόμος και μία μόνο κατεύθυνση: η επένδυση στη νέα γενιά, την παιδεία και τον ελληνικό πολιτισμό, που είναι και το μεγάλο μας όπλο ως κοινωνία.

Σήμερα, που η Παιδεία κι ο Πολιτισμός αποτελούν το μεγάλο εθνικό κεφάλαιο της χώρα μας, η Κυβέρνηση αποδεικνύει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει τα συγκεκριμένα θέματα χωρίς δογματισμούς, μακριά από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, απέχοντας από την αβεβαιότητα και τη ρευστότητα που κυριάρχησαν επί θητείας των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Προτεραιότητα και στόχος τόσο της Νέας Διακυβέρνησης, όσο και της ελληνικής κοινωνίας, είναι να εξοπλιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα της Πατρίδας μας, με όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η διάρκεια, η σταθερότητα, αλλά και η δυνατότητα προσαρμογής στην ταχύτατα αναπτυσσόμενη Γνώση.

Η γνώση είναι το μεγάλο ατού που έχουμε ως χώρα, Άλλωστε πρωτοπόρες είναι οι κοινωνίες που επένδυσαν στη γνώση και κυρίως στα σύγχρονα εργαλεία της γνώσης.

Ως χώρα μπορεί να αντιμετωπίζουμε προβλήματα, σε διάφορα επίπεδα οργάνωσης, όμως το ανθρώπινο δυναμικό της και ειδικότερα οι νέοι μας είναι ξεχωριστοί και σ’αυτούς μπορούμε να επενδύσουμε.

Γι αυτό και η προσπάθεια να εξοικειωθεί η νέα γενιά με τις σύγχρονες τεχνολογίες, πρέπει να διαρκής χωρίς εκπτώσεις στον κόπο, στο χρήμα, μέχρι να επιτευχθεί η πλήρης εφαρμογή και διάδοση.

Αυτή η εξοικείωση της νέας γενιάς με την τεχνολογία, θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, στην πρόοδο και ευημερία του τόπου.

Ο εκπαιδευτικός επιστήμονας, καλείται σήμερα να επιτελέσει το έργο του σε ένα περιβάλλον διαρκώς μεταβαλλόμενο, πολυπολιτισμικό και ενταγμένο σε ένα παγκοσμιοποιημένο οικονομικό πλαίσιο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, αναπτύσσονται οι συνθήκες που προσδίδουν μια νέα ερμηνεία στο ρόλο του και απαιτούν ένα νέο προφίλ εκπαιδευτικού.

Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, είναι μεγαλύτερη η ανάγκη για ένα εκπαιδευτικό περιβάλλον το οποίο θα επιτρέπει στους νέους να αναπτύσσουν μέσα στους κόλπους του ολοκληρωμένες προσωπικότητες, οπλισμένες με εκείνα τα απαραίτητα εφόδια που θα τους καταστήσουν ικανούς, να μην αντιστέκονται άκριτα στην πολυπλοκότητα του περιβάλλοντος που τους παραδίδουμε και για να καταφέρουν να επιβιώσουν στη μεταλλαγμένη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα.

Η προσφορά των εκπαιδευτικών είναι σημαντική γιατί εσείς προετοιμάζετε τους οικουμενικούς πολίτες του μέλλοντος κι επειδή από το δικό σας έργο εξαρτάται η ποιότητα των ανθρώπων οι οποίοι, όχι μόνο, θα καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική πραγματικότητα στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, αλλά και θα μετατρέψουν την Πατρίδα μας σε κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού.

Και όπως είναι γνωστό, η Παιδεία και ο Πολιτισμός, εδραιώνουν την ειρήνη στο σύγχρονο κόσμο και βοηθούν στη δημιουργία μιας κοινωνίας ανεκτικότητας κι αγάπης.

Σας ευχαριστώ».



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 18.02.2006 21:05:01
 
Αναγνώσθηκε 955 φορές