Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Πραγματικότητα η σύσταση του Βαλκανικού Δικτύου Παν/μίων

Τις βάσεις για τη δημιουργία του Δικτύου Βαλκανικών Πανεπιστημίων έβαλαν σήμερα οι πρυτάνεις 11 πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της Βαλκανικής χερσονήσου, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Στο δίκτυο κλήθηκαν να συμμετάσχουν, αρχικά, 10 πανεπιστήμια από αντίστοιχες βαλκανικές χώρες (πανεπιστήμια Τιράνων και Αργυροκάστρου από την Αλβανία, Σόφιας από την Βουλγαρία, «Κυρίλου και Μεθοδίου» των Σκοπίων από την ΠΓΔΜ, Ιασίου από τη Ρουμανία, Βελιγραδίου και Νόβι Σαντ από την Σερβία - Μαυροβούνιο και Τσανάκαλε από την Τουρκία), και από ελληνικής πλευράς συμμετέχουν το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο Mακεδονίας, ωστόσο, υπάρχει προοπτική διεύρυνσης του δικτύου και προς άλλα πανεπιστήμια.

Οι πρυτάνεις των πανεπιστήμιων θα υπογράψουν σήμερα το απόγευμα το πρωτόκολλο του Βαλκανικού Δικτύου Πανεπιστημίων, σκοπός του οποίου είναι να αναλάβει δράσεις για τη διευκόλυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας, και την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας τους. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται συναντήσεις των μερών, ετήσια συνέδρια, σύσταση ομάδων εργασίας, αλλά και διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Αντωνόπουλος, μίλησε για μία κοινή στρατηγική πολιτική της παιδείας στο χώρο των Βαλκανίων. «Το πανεπιστήμιο βάζει ένα λιθαράκι στην έννοια 'Θεσσαλονίκη μητρόπολης των Βαλκανίων'. Σε πρώτη φάση θα χρησιμοποιηθεί αυτό το δίκτυο για τα κοινά μας, για μία συνεργασία στον τομέα των ανθρωπιστικών επιστημών (ιστορία, θρησκεία, καλές τέχνες κ.α.) και στη συνέχεια θα εξεταστεί η διεύρυνση της συνεργασίας και στον τομέα των επιστημών και της έρευνας. Είναι σημαντικό να αρχίσουμε να μιλάμε για το ίδιο θέμα» είπε.

Η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων, Αικατερίνη Δούκα - Καμπίτογλου, υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία θα δώσει άλλη διάσταση στις ήδη υπάρχουσες διμερείς σχέσεις του ΑΠΘ με τα βαλκανικά πανεπιστήμια, ενώ θα ενισχύσει τις ανταλλαγές μεταξύ των φοιτητών.

«Αποφασίσαμε τη δημιουργία του δικτύου για να προωθήσουμε τις σπουδές στο χώρο των Βαλκανίων και να μπορέσουμε δυναμικά ως βαλκανικός χώρος να μπούμε στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Θα διευρυνθούν οι συνεργασίες των πανεπιστημίων για κοινά προγράμματα σπουδών, μεταπτυχιακά, ανταλλαγή φοιτητών, ερευνητικά προγράμματα» είπε.

Στη συνεδρίαση του Βαλκανικού Δικτύου Πανεπιστημίων παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Χάρης Αηδονόπουλος, ως εντεταλμένος σύμβουλος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων, που συστάθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης πριν περίπου μία πενταετία, και ο οποίος μετέφερε την υποστήριξη και την ετοιμότητα του δήμου να προσφέρει την τεχνογνωσία του στο Δίκτυο.




Πηγή: Μ.Π.Ε.
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 10.02.2006 18:35:01
 
Αναγνώσθηκε 475 φορές