Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ

 

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Ι. ΤΟ ΘΕΜΑ

Με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ε.Μ.Ε. (27/2/2005) συγκροτήθηκε Επιτροπή με στόχο την μελέτη της τροποποίησης άρθρων του καταστατικού της Εταιρείας. Στο χρονικό διάστημα που πέρασε η οχταμελής επιτροπή (της οποίας μέλος είναι ο γράφων), συνεδρίασε ορισμένες φορές, αποκλειστικά με δύο θέματα: α) πως, με νόμιμο τρόπο, θα ξεπεραστούν οι προβλέψεις του φασιστικής έμπνευσης καταστατικού, για πραγματοποίηση απαρτίας και β) ποια άρθρα θα έπρεπε να τροποποιηθούν για να μπορέσει η ΕΜΕ να βγει από το παρακμιακό τέλμα που, ήδη από χρόνια, βρίσκεται.

Παρά το γεγονός ότι οι δυνάμεις της συντήρησης απέρριψαν ολοκληρωμένο σχέδιο αλλαγής του καταστατικού που ο γράφων τους υπέβαλε (το οποίο είχε την ενυπόγραφη έγκριση 800 και πλέον συναδέλφων από όλη την Ελλάδα, σε "προσωπικό" δημοψήφισμα που πραγματοποίησε ο γράφων πριν τρία χρόνια), η επιτροπή κατέληξε να αλλάξουν σε πρώτη φάση δύο σημεία: α) το εκλογικό σύστημα και β) η δυνατότητα μελλοντικής αναθεώρησης του καταστατικού.

 

ΙΙ. ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Παραθέτουμε ένα σύντομο ιστορικό, μέσα από το οποίο φαίνονται καθαρά: α) πόσος χρόνος χρειάστηκε για να φτάσουμε ως εδώ και β) τη διγλωσσία ορισμένων….

 

● Στην Καταστατική Συνέλευση του 1976 [Θέατρο "ΔΙΑΝΑ", 29/2/1976] άλλαξε το καταστατικό της ΕΜΕ. Άλλαξαν αρκετά, σύμφωνα με τις επιταγές των καιρών, πλην ενός του πιο σημαντικού, δηλ., του εκλογικού συστήματος. Παρέμεινε ένα από τα πιο σκληρά πλειοψηφικά.

Ένα εκλογικό σύστημα που δημιουργεί σκληρές μονοπαραταξιακές πλειοψηφίες, κάθε φορά ανάλογα με την...κίνηση των καιρών.

Ήμουν από τους ελάχιστους, σε κείνη τη Συνέλευση, που πολέμησαν για να αποφευχθεί αυτό το ανοσιούργημα. Και δεν σταμάτησα από τότε (δείτε τα πρακτικά εκείνων των Συνελεύσεων)

● Χρειάστηκαν αγώνες πέντε χρόνων [1977-1982] έως ότου στη Γενική Συνέλευση του 1983 [20-2-1983], εκλέχτηκε επιτροπή για να προετοιμάσει την αναθεώρηση του Καταστατικού προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής σαν πάγιου εκλογικού συστήματος. Στην επιτροπή αυτή μετείχα και εγώ.

Σε κείνη τη Συνέλευση, υπέρ της απλής αναλογικής , τάχθηκαν: α) τα παραρτήματα Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Εύβοιας, Άρτας, Ηρακλείου, Λέσβου και, εννοείται η Κεντρική Διοίκηση της ΕΜΕ, β) οι παρατάξεις  "Πανεπιστημονική Μαθηματικών" και ΠΑΣΚ.

Μετά από ενάμιση χρόνο [και πολλές περιπέτειες] ορίστηκε Καταστατική Συνέλευση για τις 4/11/1984. Δεν υπήρξε απαρτία κι η Συνέλευση ματαιώθηκε.

● Ήδη από τις 20/1/1987 η "ΔΑΚΕ Μαθηματικών" τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Το ίδιο επαναλαμβάνεται και από τις κινήσεις "Δημοκρατική Αλλαγή Μαθηματικών" και "Ενωτική Κίνηση Δημοκρατικών Μαθηματικών". Η "Πανεπιστημονική Μαθηματικών", ήδη από την καταστατική συνέλευση του 1976, ήταν ανέκαθεν υπέρ της απλής αναλογικής.

● Στις 20/3/1988 άλλη μια απόπειρα Καταστατικής Συνέλευσης απότυχε. Αιτία η έλλειψη απαρτίας

● Διαβάστε από την "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ", τα τεύχη: 21(1983), 22-23(1984), 26(1985), 27(1986), 30 & 32 (1987), 45(1991), 53(1992&1993), 63&64(1996), 66(1997), όπου το ΔΣ της ΕΜΕ κι από κοντά οι δορυφόροι του κι οι εκπρόσωποι παρατάξεων  πλειοδοτούν σε ζήλο για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Έλεγαν αλήθεια; Όχι. Οι καιροί και τα αδιέξοδα επέβαλαν να το λένε.

● Το 1998 δραστηριοποιήθηκε μια άτυπη διακομματική επιτροπή, (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΚΚΕ-ΣΥΝ-ΔΗΚΚΙ) που σε επανειλημμένες συνεδριάσεις της δεν κατέληξε σε κανένα συμπέρασμα σχετικά με το εκλογικό σύστημα.

● Μετά ακολούθησε ο…μεσαίωνας

● Κατά την ετήσια απολογιστική συνέλευση (14/3/2004), μετά από γραπτή πρόταση του γράφοντος λήφθηκε απόφαση για συγκρότηση επιτροπής με ευθύνη του ΔΣ της ΕΜΕ που θα "μελετούσε" για πολλοστή φορά «τρόπους αναθεώρησης του καταστατικού». Το ΔΣ ποτέ δεν συγκρότησε τέτοια επιτροπή, κι όχι μόνο αυτό, αλλά άρχισε να διαρρέει προς τα έξω πως ποτέ δεν λήφθηκε τέτοια απόφαση (!!!….)

● Εντωμεταξύ, α) είχε μεσολαβήσει το "προσωπικό" δημοψήφισμα του γράφοντος σε όλα τα παραρτήματα της χώρας, με αίτημα την τροποποίηση του καταστατικού, όπου η ανταπόκριση των συναδέλφων ήταν και μεγάλη και συγκινητική. Κοντά στις 800 υπογραφές μαζεύτηκαν, β) άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά οι διασπαστικές κινήσεις, γιατί… «όπου δεν πείθει λόγος, πίπτει ράβδος»….

● Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση (27/2/2005), μετά από επίμονες πιέσεις και μια στάση των διοικούντων (η οποία στάση δικαιούται…κεντρική θέση σε εγχειρίδια Κοινωνιολογίας και αντίστοιχα Ψυχολογίας), λήφθηκε, ξανά, απόφαση για σύσταση επιτροπής που θα «μελετήσει το θέμα τροποποίησης του καταστατικού της ΕΜΕ».  Αυτή η επιτροπή (στην οποία μετείχε και ο γράφων), μετά από ολιγάριθμες συνεδριάσεις κατέληξε να ορισθεί καταστατική συνέλευση για τις 12/2/2006.

 

ΙΙΙ. ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

 

Εκτιμήσεις

1. Πριν απ’ όλα θα πρέπει να σημειώσουμε πως η απόφαση της επιτροπής, αποτελεί μια μίζερη τροποποίηση που ανταποκρίνεται ελάχιστα στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών της ΕΜΕ. Αυτό το ισχυριζόμαστε γιατί, παρότι θα αλλάξει το εκλογικό σύστημα (αν αλλάξει) και, άρα θα δοθεί ευκαιρία και σε "διαφορετικές" φωνές να ακουστούν, εντούτοις παραμένει ακόμα η Αθήνα ως κέντρο αποφάσεων και οι συνάδελφοι της επαρχίας εξακολουθούν να έχουν μόνο δοτά δικαιώματα. Όπως όλοι γνωρίζουν ο,τιδήποτε είναι δοτό, «σήμερα ισχύει, αύριο δεν ισχύει»˙ όλα εξαρτώνται από την εύνοια των «από πάνω».

2. Εμείς δώσαμε μια μάχη «με νύχια και με δόντια», όμως ο συσχετισμός δυνάμεων στην επιτροπή, ήταν απαγορευτικός για τις απόψεις μας. Το μόνο που πέρασε είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, περνώντας στο σύστημα της «απλής αναλογικής σε ενιαίο ψηφοδέλτιο»˙ ήταν μια δική μας πρόταση για την οποία αγωνιζόμασταν χρόνια ολόκληρα. Για το σημείο αυτό συνυπογράψαμε ένα πρακτικό. Ο γράφων συνυπέγραψε αυτό το πρακτικό με τη δήλωση πως αν αποδειχθεί κακοβουλία των διοικούντων, αυτομάτως θα θεωρηθεί ως μηδέποτε υπογράψας.

3. Δεν καταφέραμε να περάσουμε απολύτως τίποτε άλλο. Ήταν τέτοια η στάση των ανθρώπων του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας, ώστε, χωρίς πολύ προσπάθεια, μπορούσε οποιοσδήποτε να συμπεράνει πως οι άνθρωποι αυτοί τρέμουν στην ιδέα πως κάποιος "ανεπιθύμητος" θα τους τάραζε τη μακαριότητα του τέλματός τους………….

4. Τους επισημάναμε πως ο χρόνος από την απόφαση μέχρι τη σύγκληση της καταστατικής συνέλευσης είναι σχεδόν απαγορευτικός για προετοιμασία απαρτίας. Προσπάθησαν να μας καταστήσουν συνυπεύθυνους, σε μια τέτοια περίπτωση. Εμείς τους υπενθυμίσαμε πως αυτό είναι ευθύνη του Δ.Σ. και όχι δικό μας. Σε κάθε περίπτωση, όμως, προθυμοποιηθήκαμε να βοηθήσουμε στην ενημέρωση των συναδέλφων, ειδοποιώντας τους τηλεφωνικά. Για το λόγο αυτό τους ζητήσαμε ονόματα και τηλέφωνα μελών. Αρνήθηκαν, επικαλούμενοι το «προσωπικό απόρρητο» (!!!!…) και μας κάλεσαν να πηγαίνουμε στα γραφεία της ΕΜΕ να τηλεφωνούμε από κει. Όταν τους υπενθυμίσαμε το…«προσωπικό απόρρητο»……… γέλασε και το «παρδαλό κατσίκι»

5. …………………………..

   

Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι:

1. Το ότι «η απόφαση της επιτροπής, αποτελεί μια μίζερη τροποποίηση», δεν είναι τυχαίο. Οφείλεται στο γεγονός ότι το κυρίαρχο μπλοκ εξουσίας δεν θέλει με τίποτε να χάσει τον έλεγχο της ΕΜΕ, έστω κι αν κάτι τέτοιο υποσκάπτει την ίδια την ύπαρξη της ΕΜΕ.

2. Είναι γνωστό πως το υπάρχον καταστατικό μπορεί να εξέφραζε κατά κάποιο τρόπο την πραγματικότητα της εποχής εκείνης, από τινος και μετά, όμως, όχι απλά δεν την εξέφραζε αλλά έγινε τροχοπέδη στην φυσιολογική εξέλιξη της ΕΜΕ. Έστω και μ’ αυτή τη μίζερη τροποποίηση, αν την πετύχουμε, θα μπουν στο ΔΣ ορισμένα πρόσωπα που θα είναι φορείς των νέων ιδεών κι αυτά τα πρόσωπα θα είναι το εφαλτήριο για μια νέα τροποποίηση που θα δώσει στην ΕΜΕ δυνάμεις για ένα νέο "πέταγμα" και στην επαρχία πρωταγωνιστικό ρόλο.

3. Και μόνο το γεγονός πως για ένα τέτοιο εγχείρημα, το ΔΣ της ΕΜΕ κυκλοφόρησε την πρόσκληση σύγκλισης συνέλευσης στις 31/1/2006, δηλ. μόνο 12 ημέρες πριν την ημερομηνία σύγκλισης της συνέλευσης, αυτό κατά τη γνώμη μας…λέει πολλά, για τις διαθέσεις του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας.

Για το λόγο αυτό, συνάδελφοι, κάνω έκκληση:

 

 

για να γίνουν όλα τα παραπάνω πραγματικότητα,

είναι ζωτικής σημασίας ανάγκη να παραστείτε

οπωσδήποτε όλοι

στην καταστατική συνέλευση που θα γίνει την

Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2006, ώρα 10.00 το πρωί,

στην αίθουσα Παπαρηγοπούλου στο κτίριο

της Νομικής Σχολής

του πανεπιστημίου Αθηνών (Σόλωνος 57)

 

με εκτίμηση

Γιάννης Κερασαρίδης

e-mail: kerasaridis@yahoo.gr

Άλιμος 6/2/2006



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.02.2006 10:40:01
 
Αναγνώσθηκε 1198 φορές