Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

                                                                                      Αθήνα 31 Ιανουαρίου 2006

 

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές στα Μ.Μ.Ε., σχετικά με το πρόγραμμα απομάκρυνσης του αμιάντου από τα σχολεία, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας τονίζονται τα εξής:

 

Παρά το γεγονός ότι η χρήση του αμιάντου στα σχολεία ήταν αποδεδειγμένα επιβλαβής και απαιτείτο η άμεση απομάκρυνσή του, το Πρόγραμμα άμεσης αντικατάστασης ξεκίνησε ουσιαστικά, για πρώτη φορά, τον Ιούνιο του 2004 μετά από  εντολή της Υπουργού Παιδείας Κας. Μαριέττας Γιαννάκου προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.).

Σε εκτέλεση της εντολής αυτής, διαπιστώθηκε από την νέα Διοίκηση της ΟΣΚ Α.Ε. ότι μέχρι τότε όχι μόνο δεν είχε εκπονηθεί σχετικό πρόγραμμα άμεσης αντικατάστασης αλλά ούτε είχαν καταγράφει επακριβώς τα σχολεία στα οποία είχε γίνει χρήση του επικίνδυνου αυτού υλικού.

Με απόφαση της Υπουργού Παιδείας διατέθηκε προς την ΟΣΚ Α.Ε. το ποσό των 25.000.000 €, προκειμένου να ξεκινήσει η αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου σε 271 σχολεία της χώρας, εκ των οποίων τα 44 ήταν κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από αμίαντο, ενώ τα 227 είχαν στοιχεία αμιάντου (δάπεδα, τοίχοι, όροφοι κ.λ.π.).

Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες στη Βουλή, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ο Υφυπουργός Παιδείας Κος. Γιώργος Καλός, η ΟΣΚ Α.Ε. έχει προχωρήσει, μέχρι σήμερα, στις εξής ενέργειες:

1. Έχει απομακρυνθεί ο αμίαντος από 58 σχολεία και αυτή τη στιγμή απομακρύνεται από άλλα 167 σχολεία με εργολαβίες που είναι σε εξέλιξη.

Για τα υπόλοιπα 46 σχολεία οι μελέτες απομάκρυνσης ολοκληρώνονται εντός των επομένων ημερών.

Τα ως άνω έργα γίνονται σε 18 Νομούς (Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ηρακλείου, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Ρεθύμνου, Σάμου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής).

Στους υπόλοιπους Νομούς από τους 27, ολοκληρώνονται οι μελέτες από τις Νομαρχίες για προκήρυξη του έργου απομάκρυνσης του αμιάντου.

2. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας ελέγχεται και κατά τη διάρκεια του έργου αλλά  και  μετά την απομάκρυνση του αμιάντου, από εξουσιοδοτημένο εργαστήριο.

3. Η απομάκρυνση γίνεται από ειδικά συνεργεία με περιβαλλοντική άδεια και μετά από  άδεια της Νομαρχίας, η δε απόθεση του υλικού πραγματοποιείται σε κατάλληλους χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων (ΧΥΤΑ), εκτός Ελλάδος.

4. Επίσης έχουν κατασκευασθεί 20 νέες μικρές σχολικές μονάδες που αντικατέστησαν ισάριθμα σχολεία από πλήρη αμίαντο.

5. Είναι σε φάση κατασκευής ακόμη 18 νέες σχολικές μονάδες που θα αντικαταστήσουν ισάριθμες με πλήρη  αμίαντο.

Πέραν τούτου η ΟΣΚ Α.Ε. ζήτησε και από τις υπόλοιπες Νομαρχίες της χώρας να υποδείξουν κάθε σχολείο για το οποίο υπήρχε έστω και υπόνοια ύπαρξης αμιάντου, πέραν βεβαίως των ήδη γνωστών 271 σχολικών μονάδων.

Μετά τις υποδείξεις των Νομαρχών τα συνεργεία του ΟΣΚ πραγματοποίησαν ελέγχους σε 37 Νομούς της χώρας, από τους οποίους προέκυψε ότι σε άλλα 470 σχολεία είχαν χρησιμοποιηθεί στοιχεία αμιάντου.

Τη στιγμή αυτή κοστολογείται το έργο απομάκρυνσης των στοιχείων αμιάντου από τα 470 αυτά σχολεία, προκειμένου να  προχωρήσει άμεσα η χρηματοδότηση του.

Σε ότι αφορά στο Νομό Θεσσαλονίκης, η ΟΣΚ Α.Ε. πραγματοποιεί πρόγραμμα απομάκρυνσης αμιάντου από τα σχολεία προϋπολογισμού 1.785.000 €.

Από τα στοιχεία που αναλυτικά αναφέρονται ανωτέρω, προκύπτει ότι οι ισχυρισμοί και οι υπαινιγμοί που διατυπώνονται σε ορισμένα δημοσιεύματα και αναφορές σε Μ.Μ.Ε. είναι τουλάχιστον αβάσιμοι, αστήριχτοι και στοχεύουν στη δημιουργία εσφαλμένων εντυπώσεων για ένα έργο που η παρούσα Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 31.01.2006 22:35:01
 
Αναγνώσθηκε 605 φορές