Φορέων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Του Βασίλη Κερμενιώτη,    μέλους του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας.

 

Συνδικαλιστικά απαράδεκτη

η συμμετοχή αιρετών στις εκλογές των ΕΛΜΕ

      Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.   και  ΕΛΤΕΕ  

 

       Με αφορμή το ότι στις πρόσφατες εκλογές τοπικών ΕΛΜΕ παρατηρήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις συμμετοχή αιρετών Υπηρεσιακών Συμβουλίων, νιώθω την ανάγκη να εκφράσω την εντονότατη διαμαρτυρία μου και να διατυπώσω τα εξής :

       Θεωρώ ότι η συμμετοχή συναδέλφων που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας σε συνδικαλιστικές εκλογές δύναται να επηρεάσει την πρόθεση ψήφου των συναδέλφων και κατά συνέπεια να προκαλέσει αθέμιτο ανταγωνισμό τόσο ανάμεσα σ’ αυτούς και τους συνυποψηφίους τους στην ίδια παράταξη, όσο και ανάμεσα στην παράταξή τους και σε άλλες παρατάξεις που δε συμβαίνει να έχουν κάποιον προϊστάμενο ή αιρετό στα ψηφοδέλτιά τους.

      Εφ’ όσον εν’ έτει 2006 είναι ευρέως αποδεκτό το ότι ο συνδικαλισμός διέρχεται κρίση και χρόνο με το χρόνο βυθίζεται στην απαξίωση και την ανυποληψία, νομίζω ότι οι πρώτοι που θα’ πρεπε να ενδιαφερθούμε για να αναστραφεί αυτή η αρνητική πορεία είμαστε εμείς οι συνδικαλιστές. Κι αυτό δε μπορεί να γίνει με (τα γνωστά) ευχολόγια και με «λόγια του αέρα», αλλά με συγκεκριμένες πράξεις.     Η παράταξη στην οποία ανήκω (ΑΣ.Κ.Ε.) έχει ήδη προτείνει μια σειρά θεσμικών (και μη) μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση :

 

 «Διαχωρισμό» συνδικαλισμού και εξουσίας με τη θεσμοθέτηση :

    απαγόρευσης του «συνδικαλίζεσθαι» σε προϊσταμένους

    απαγόρευσης της προϊσταμενοποίησης συνδικαλιστών παρά μόνο μετά την πάροδο εύλογου χρονικού διαστήματος, που προτείναμε να είναι :

    τρία (3) χρόνια για όσους έχουν,απλά και μόνο, συμμετάσχει σε συνδικαλιστικές εκλογές

   δέκα (10) χρόνια για όσους είχαν εκλεγεί και - για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα - υπηρέτησαν σε ΕΛΜΕ, Συλ. Εκπ. Π.Ε, Ε.Λ.Τ.Ε.Ε.  ή Υπηρεσιακό Συμβούλιο.

 Αυτό το μέτρο θα εξυγιάνει το συνδικαλισμό και θα τον απαλλάξει από το «σύνδρομο του καρεκλοκενταυρισμού». Όσο καλός κι αν είναι ένας συνδικαλιστής και μόνο η προσδοκία ότι θα μπορέσει σύντομα να ανέλθει ψηλά, δύναται να «δηλητηριάσει» τη συνδικαλιστική του πρακτική.

 

  Ανώτατο όριο θητείας σε θέση αιρετού Υπηρεσιακού Συμβουλίου τα τέσσερα (4) χρόνια. Συνεχόμενα ή διακοπτόμενα. Χρονικό διάστημα που θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε περίπτωση που ο συνάδελφος υπηρέτησε σε υψηλή υπηρεσιακή θέση (προϊσταμένου).

Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος. Η εξουσία συχνά «διαφθείρει».  

   Να ορίζονται οι αιρετοί των Υπηρεσιακών Συμβουλίων απ’ ευθείας από τις τοπικές ΕΛΜΕ ( ή  Συλ. Εκπ. Π.Ε ή Ε.Λ.Τ.Ε.Ε. ) και να εναλλάσσονται ανά οχτώ (8) μήνες (κάθε φορά από διαφορετική παράταξη).   Ως γνωστόν οι αιρετοί έχουν καθήκον να διαπιστώνουν αν οι αποφάσεις των συμβουλίων βρίσκονται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.Το έργο αυτό είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτό και πιστεύω ότι είναι καλύτερο την ευθύνη να την επωμίζεται το συνδικάτο.  Ο  αιρετός να λογοδοτεί απ’ ευθείας σ’ αυτό ώστε να μην απομείνει καμία πιθανότητα να μετατραπεί ένα πρόσωπο σε ένα δεύτερο πόλο εξουσίας.

   Κατάργηση των κομματικών συνδικαλιστικών παρατάξεων.

   Αν βέβαια το επιτρέψουν κάποτε τα κόμματα (που δεν το βλέπω). 

Δυστυχώς η ιστορία έχει δείξει ότι τα κόμματα πάντα ήθελαν χειραγωγημένο το συνδικαλισμό ώστε όταν είναι στην εξουσία να τον «στοπάρουν» ενώ όταν έλθουν στην αντιπολίτευση να τον χρησιμοποιούν ως μια από τις αντιπολιτευτικές τους αιχμές. Ο κομματικός συνδικαλιστής συχνά βρίσκεται εγκλωβισμένος σε ένα λαβύρινθο σκοπιμοτήτων. Κανείς όμως δεν μπορεί να υπηρετεί ταυτόχρονα δύο «κυρίους».

 

Συνάδελφοι,

Στο συνημμένο κείμενο που σας στέλνω θίγονται κάποια πολύ σημαντικά θέματα συνδικαλιστικής φύσεως. Θα ήμουν ευτυχής αν η ΔΟΕ λάβει θέση επ’ αυτών.

        Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

 

Βασίλης Κερμενιώτης,    μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Εορδαίας (τηλ.6973256113)



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.01.2006 23:55:01
 
Αναγνώσθηκε 651 φορές