Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Αθήνα 23 Ιανουαρίου 2006

 

Η Υπουργός Παιδείας Κα. Μαριέττα Γιαννάκου στην παρέμβαση της στο στρογγυλό τραπέζι που οργάνωσε το Ίδρυμα για το Παιδί και την Οικογένεια με θέμα: Παρουσίαση και Συζήτηση της Ανθρώπινης Εκμετάλλευσης και των Επιπτώσεων της, μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής:


Θέλω να συγχαρώ όλους τους συμμετέχοντες και την Κα. Βαρδινογιάννη για την πρωτοβουλία της, καθώς και τις εξέχουσες προσωπικότητες που είναι εδώ σήμερα και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τα πράγματα.

Εξυπακούεται ότι ένα τόσο σοβαρό ζήτημα είναι καταρχήν ζήτημα κυβερνήσεων και υπευθύνων πολιτικών, ταυτόχρονα όμως σε μια πραγματικότητα παγκοσμιότητας και με βάση την οικονομική παγκοσμιοποίηση τεράστια σημασία έχει η συμμετοχή και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και των προσώπων που δημόσια εκφράζουν συγκεκριμένους συμβολισμούς .

Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι πολύ γνωστές προσωπικότητες, αλλά και η επιχειρηματική κοινότητα τοποθετούνται μέσα από έναν «ηθικό χάρτη» κατηγορηματικά εναντίον αυτών, είναι σημαντικό.

Το ζήτημα πηγαίνει πολύ βαθύτερα, καταρχήν οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις, το γεγονός ότι σε τρίτες χώρες η θέση ιδιαίτερα της γυναίκας και ο ρόλος των παιδιών είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

Πολλές φορές οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι αυτά είναι ζητήματα παραδόσεων που δεν μπορούν να τα αγγίξουν, αλλά εγώ θα σας επαναλάβω κάτι που είχα πει 20 χρόνια πριν, όταν συζητούσαμε τα θέματα της αναπτυξιακής βοήθειας μέσα από τις συμφωνίες «Λομέ» στην Αφρική , στην Καραϊβική κλπ. Πρέπει να σταματήσει η βοήθεια σε χώρες που οι κυβερνήσεις τους εξυπηρετούν παρόμοιες πολιτικές.

Και αν αυτό θεωρήσει κανείς ότι στρέφεται εναντίον των λαών, νομίζω ότι είναι τελείως λάθος.

Η στήριξη κυβερνήσεων που δεν είναι Δημοκρατικές και που οι ίδιες προκαλούν τέτοιες διαδικασίες, δηλαδή την έξοδο των πολιτών τους από τις χώρες τους, την εκμετάλλευση των γυναικών, είναι πάρα πολύ δυσάρεστη υπόθεση για τον ανεπτυγμένο κόσμο.

Επομένως χρειάζονται σκληρότερα και σοβαρότερα μέτρα από τις κυβερνήσεις και φυσικά μηδενική ανοχή. Και βέβαια μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να αλλάξουν και οι αντιλήψεις γύρω από το πώς βοηθούμε τις τρίτες χώρες.

Εγώ θέλω να σας πω, ως Υπουργός Παιδείας, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζήτημα που έχει απόλυτη σχέση με την διευκόλυνση της διακίνησης γυναικών.

Το ζήτημα της υποχρεωτικής παιδείας, ελέγχεται από τα κράτη, και όχι από οργανώσεις, εκκλησίες, ή άλλους θεσμούς.

Το πρώτο ζήτημα το οποίο πρέπει να στηρίξουμε όλα τα κράτη του κόσμου είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση η οποία προσφέρει και τους δημοκρατικούς κανόνες και τις διαφορετικές αντιλήψεις.

Κατά τ΄ άλλα, οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τα μέσα και τις δυνατότητες, πρέπει να αντιταχθούν απολύτως σε τέτοιες διαδικασίες και πρέπει να δοθούν τα μέσα σε όλες τις Αρχές για την προστασία των ατόμων αυτών, ταυτόχρονα για την αποθάρρυνση των μελλοντικών εμπόρων.

Χαίρομαι γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης με πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση για την ενδοοικογενειακή βία που εκτείνεται ευρύτερα, εκσυγχρονίζει απόλυτα τις διαδικασίες και τα «εργαλεία» που χρειάζεται η Πολιτεία για να αντιταχθεί σε μια τέτοια υπόθεση στην οποία εάν δεν παρέμβουμε, θα γίνεται όλο και χειρότερη, μας χρειάζονται ισχυρές κρατικές παρεμβάσεις και αυτό είναι ευθύνη των πολιτικών.

Εμείς είμαστε εδώ ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της πολιτικής και νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε όλα όσα πρέπει, μαζί με σας φυσικά, όπου, όπως είπα, ο συμβολισμός της τοποθέτησης σας έχει ισχυρότατη κοινωνική σημασία.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 23.01.2006 21:25:01
 
Αναγνώσθηκε 884 φορές