Διαφόρων Φορέων

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΩN 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
T.Θ.
18087,Τ.Κ. 54007 Θεσσαλονίκη

e-mail: pasipanem@yahoo.gr

Τηλέφωνα: 6947027018, 6977970198, 6944884821, 6932834319, 6945349765


 


Θέμα: <<Περί επιστημοσύνης και ειδικής παιδαγωγικής>>

 


Με ιδιαίτερη έκπληξη πληροφορηθήκαμε τη δημιουργία του πρώτου αυτοαποκαλούμενου <<επιστημονικού συλλόγου – συνδικαλιστικού  οργάνου ειδικών παιδαγωγών με την επωνυμία ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΩΔΕΙΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ>>, ο οποίος είναι ίσως ο μοναδικός στα ελληνικά εκπαιδευτικά δεδομένα που δεν αποτελείται από επιστήμονες, τουλάχιστον όσον αφορά στο γνωστικό αντικείμενο της μουσικής, μιας και ως γνωστόν η λέξη επιστήμονας αφορά αποκλειστικά αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συχνά κατόχους μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, και όχι κατόχους αδιαβάθμητων πτυχίων ιδιωτικών φορέων (στην προκειμένη περίπτωση ωδείων).


Οι εν λόγω κύριοι αυτοαποκαλούνται επίσης ειδικοί παιδαγωγοί και είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε χωρίς επίσημη παιδαγωγική κατάρτιση να αυτοαποκαλείται παιδαγωγός και μάλιστα ειδικός, μιας και είναι γνωστό ότι τα ωδεία δεν παρέχουν καμία παιδαγωγική κατάρτιση.


Όσον αφορά στους σκοπούς ίδρυσης του συγκεκριμένου συλλόγου, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι:


<<Σκοπός του συλλόγου είναι>>:


<<Η αναβάθμιση σε επιστημονικό και πρακτικό επίπεδο της παρεχόμενης στη χώρα μας  εκπαίδευσης  στο χώρο γενικώς της μουσικής εκπαίδευσης>>.


Ζώντας σε μια δημοκρατική χώρα, όπου δίνεται η δυνατότητα στον καθένα  να αποκτήσει επιστημονική κατάρτιση φοιτώντας σε κάποιο Α.Ε.Ι., έτσι και οι απόφοιτοι ωδείων, αν θέλουν να ονομάζονται επιστήμονες και παιδαγωγοί, μπορούν να εισαχθούν μετά από εισαγωγικές εξετάσεις σε κάποιο από τα  Τμήματα Μουσικών Σπουδών ή στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης, ώστε να συμβάλλουν και στην επιστημονική αναβάθμιση της μουσικής εκπαίδευσης, μιας και η ωδειακή παιδεία είναι ένας τομέας που δεν έχει αναβαθμιστεί από το σχετικό Βασιλικό Διάταγμα 229, τ. Α', του 1957. Επίσης θα τους συνιστούσαμε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά σε θέματα διατύπωσης ορολογιών μιας και η επίσημη ονομασία των  πανεπιστημιακών μουσικών τμημάτων είναι  Τμήματα Μουσικών Σπουδών και όχι μουσικές σχολές, όπως χαρακτηριστικά  τα ονομάζουν σε σχετικό τους άρθρο στην παρούσα ιστοσελίδα, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι μουσικές σχολές είναι μουσικά ιδιωτικά και αδιαβάθμητα επίσης ιδρύματα όπως  ακριβώς είναι και τα ωδεία. Επιπλέον θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί και  με το θέμα της ειδίκευσης που θεωρούν ότι παρέχουν τα ωδεία, μιας και ο συγκεκριμένος ισχυρισμός παροχής ειδίκευσης από ιδιωτικούς και αδιαβάθμητους φορείς δεν στηρίζεται σε κανένα νομικό πλαίσιο. Το μόνο που ισχύει  είναι  η παρ. 5 του άρθρου 16 του Συντάγματος της Ελλάδος όπου και ορίζεται ότι: «η Ανώτατη Εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση»


και η παρ. 8. του ίδιου άρθρου όπου ορίζεται σαφώς ότι:


« η σύσταση ανώτατων σχολών από ιδιώτες απαγορεύεται».


Όσον αφορά τέλος στο θέμα του 30μηνου θα πρέπει τελικά να αποδεχθούν τους νόμους και το γεγονός ότι οι εκάστοτε γνωμοδοτήσεις δεν ακυρώνουν κανένα νόμο, από τη στιγμή μάλιστα που αναφερόμαστε σε Νόμο-πλαίσιο (1566/85). Επομένως η ανακύκλωση της παράθεσης συγκεκριμένων κατά την άποψη των ωδειακών <<επιχειρημάτων>> σχετικά με το 30μηνο είναι πλέον ανώφελη και μη πειστική.


 

 


 


Για το Δ.Σ. του συλλόγου
Η πρόεδρος                                            Η γραμματέας   
Β. Παγάνα                                           Ε. Καπετανάκου



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 09.01.2006 21:29:45
 
Αναγνώσθηκε 991 φορές