Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Ο κόσμος της ελληνικής γλώσσας

Στη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας, που δεν έχει όρια και σύνορα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την τελετή ανακήρυξής του ως επίτιμου προέδρου του Σωματείου «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά» (ΕΓΚ), παρουσία υπουργών, βουλευτών και μελών της Ακαδημίας Αθηνών.

Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της τρίτης ημερίδας για τη διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας που διοργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε πως «η ελληνική γλώσσα είναι ένας ασύνορος συναρπαστικός κόσμος, που ποτέ δεν τον μαθαίνουμε αλλά πάντα μας μαθαίνει, που εξακολουθεί να γοητεύει και να αιφνιδιάζει με την αρχιτεκτονική της σύνταξής της, με το βάθος και τις αποχρώσεις των νοημάτων της, με τη δύναμη των λέξεών της».

Στην εκδήλωση μίλησε και η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, η οποία μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «η αρχαία ελληνική γλώσσα είναι ένα καταπληκτικό διεθνές εργαλείο στην επιστήμη και τη φιλοσοφία», προσθέτοντας ότι συνιστά τρόπο σκέψης και έκφρασης και βάση εκμάθησης ξένων γλωσσών.

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι μαζί και ιδιαίτερα οι πολιτικοί εκπρόσωποι πρέπει να καταβάλλουν την αναγκαία προσπάθεια και με νέες πολιτικές στο μέλλον για να εφοδιάσουν τους νέους με αυτό το πολύτιμο εργαλείο που είναι η εκμάθηση της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.

Εκ μέρους της ΝΔ ο βουλευτής Βύρων Πολύδωρας συνεχάρη απηύθυνε έκκληση για «νέα ώθηση ώστε να ορθωθεί η γλώσσα μας στη θέση και το βάθρο που της αξίζει και να διακοπεί η χειμερινή κατολίσθησή της» και επανέφερε την πρόταση που έχει συνυποβάλει με τον Στέλιο Παπαθεμελή για την επαναφορά του πολυτονικού, τονίζοντας πως «κάθε λέξη που χάνεται, ισοδυναμεί με την απώλεια μιας μεραρχίας στρατού».

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Τηλέμαχος Χυτήρης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι η διαχρονικότητα της ελληνικής γλώσσας είναι δημιουργός πολιτισμού, που πέρασε μέσα από συμπληγάδες, ενώ υποστήριξε ότι σήμερα συχνά κακοποιείται κυρίως από την τηλεόραση, αποδίδοντας ευθύνες τόσο στους πολιτικούς όσο και στους δημοσιογράφους.

Εκπροσωπώντας το ΚΚΕ η Λιάνα Κανέλη χαρακτήρισε «οικονομικοπολιτική αυτοκτονία του ελληνικού λαού την κατάργηση του πολυτονικού συστήματος για εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων», ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης αναφέρθηκε στην «υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει και να μην κηδεμονεύει την ελληνική γλώσσα, προσθέτοντας ότι η κηδεμονία μπορεί να οδηγήσει σε παρεκτροπές και ασφυξία την ελληνική γλώσσα».

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Εμμανουήλ Ρούκουνας, χαρακτήρισε τη γλώσσα «μάνα» ενός έθνους και χαρακτηριστικά επεσήμανε «η γλώσσα και η μάνα μας, μας έχουν δώσει ό,τι όμορφο έχουμε σε αυτή τη ζωή».




Πηγή:

Α.Π.Ε. / In.gr


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 02.12.2005 17:35:01
 
Αναγνώσθηκε 397 φορές