Ειδήσεις & ’ρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Η ΟΕΚ Γερμανίας για την Παιδεία και την ψήφο του μετανάστη

Η μείωση των ωρών διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας σε πολλά σχολεία της Γερμανίας με ευθύνη των γερμανικών σχολικών αρχών, απασχολεί την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας. Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του μαθήματος επισημαίνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Δημητρίου. Για το λόγο αυτό η ΟΕΚ Γερμανίας, που είναι και η μεγαλύτερη ελληνική ομοσπονδίας στο χώρο της Ευρώπης, ζητάει από την ελληνική κυβέρνηση να θέσει το ζήτημα στα υπουργεία Παιδείας των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων στην επόμενη συνεδρίαση της μικτής διακρατικής επιτροπής για την Παιδεία.

Το θέμα, όπως και γενικότερα πτυχές των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, τέθηκε σε συνάντηση που είχε ο κ. Δημητρίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της ΟΕΚ, με τον Γραμματέα του Τομέα Απόδημου της Νέας Δημοκρατίας βουλευτή Βασίλη Πάπα, από τον οποίο ζητήθηκε στήριξη στο αίτημα των Ελλήνων γονέων και μαθητών για την αναβάθμιση των αμιγώς ελληνικών σχολείων της Γερμανίας. Στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες μετανάστες της ΕΕ από τις χώρες που ζουν και εργάζονται.

Η Παιδεία και τα εκλογικά δικαιώματα για τους απόδημους είναι δύο θέματα στα οποία εστιάζει η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων (ΟΕΚ) Γερμανίας, σημειώνει ο κ. Δημητρίου. Αναφορικά με το μείζον και χρόνιο αίτημα της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων από τις χώρες διαμονής τους, ο κ.Δημητρίου σημειώνει ότι το Σύνταγμα προβλέπει, μετά την τελευταία αναθεώρησή του, σχετική ρύθμιση, η οποία όμως δεν έχει ακόμη εφαρμοσθεί εξαιτίας της απουσίας του σχετικού εκτελεστικού νόμου.

Συνάντηση με την πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Σε συνάντηση που είχε ο κ. Δημητρίου με την πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα πρόσφατα στη Βόννη, η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου έδειξε κατανόηση στο αίτημα των Ελλήνων της Γερμανίας και υποσχέθηκε να το μεταφέρει στα αρμόδια όργανα του σώματος. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης πτυχές των προβλημάτων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία, η κατάσταση στο πεδίο της ενημέρωσης των αποδήμων, οι εξελίξεις στο Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), όπως και ο θετικός ρόλος που διαδραματίζει η Μόνιμη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για θέματα Απόδημου Ελληνισμού.

Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι τα ζητήματα που αφορούν στους απόδημους της Γερμανίας θα πρέπει να διευθετούνται στο προνομιακό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η δεύτερη και η τρίτη γενιά των Ελλήνων της Γερμανίας, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζουν, έχουν θετική παρουσία και αξιοσημείωτες επιδόσεις στην κοινωνία της χώρας υποδοχής.

Δ.Ριμπά




Πηγή: Μ.Π.Ε.
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.11.2005 22:35:01
 
Αναγνώσθηκε 644 φορές