Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

1η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ Ελλάδας (ακαδημαϊκού έτους 2005-2006)


Σύρος, 23/9/2005

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η 1η Σύνοδος Προέδρων ΤΕΙ (ακαδημαϊκού έτους 2005-2006) που συνήλθε στη Σύρο από 21-23 Σεπτεμβρίου, συζήτησε τα παρακάτω θέματα και κατέληξε στις εξής αποφάσεις:

1.       Η Σύνοδος θεωρεί ότι το Νομοσχέδιο για τα ΤΕΙ που ψηφίστηκε από τη Βουλή επιλύει σημαντικά θέματα της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, ανοίγει την προοπτική και συμβάλει στην ακαδημαϊκή ολοκλήρωση των Ιδρυμάτων.

2.       Η Σύνοδος διαπιστώνει την ανάγκη αλλαγής του συστήματος πρόσβασης των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και προτείνει:

- Αποσύνδεση των εισαγωγικών εξετάσεων από τις απολυτήριες εξετάσεις του Ενιαίου Λυκείου.

- Διεξαγωγή πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων, υπό τον έλεγχο του ΥΠΕΠΘ, προκειμένου να διασφαλιστεί το αδιάβλητο, μετά την αποφοίτηση των υποψηφίων από το Λύκειο, σε περιορισμένο αριθμό μαθημάτων με ειδικό συντελεστή βαρύτητας ανά μάθημα.

Επιπλέον:

·         Να συνυπολογίζεται ο βαθμός επίδοσης των μαθητών στο Λύκειο στο γενικό βαθμό πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

·         Να περιοριστούν οι επιλογές των υποψηφίων σε τμήματα του αυτού γνωστικού αντικειμένου

·         Να γίνεται σεβαστή η άποψη των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ αναφορικά με τον αριθμό των εισακτέων

·         Να υπάρχει ενεργός συμμετοχή των Ιδρυμάτων στον προσδιορισμό των γνωστικών αντικειμένων.

3.       Τάσσεται υπέρ της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης η οποία διαπιστώνει και διασφαλίζει την ποιότητα των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Κατά την εφαρμογή του νόμου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι παρακάτω αρχές.

·         Να μη θίγει την ακαδημαϊκή αυτονομία των ιδρυμάτων,

·         Να είναι αντικειμενική, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις ιδιαιτερότητες του κάθε τμήματος,

·         Να εντάσσεται σε ολοκληρωμένο μακροπρόθεσμο και προσαρμοσμένο στις διεθνείς εξελίξεις σχέδιο στρατηγικής ανάπτυξης της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα,

·         Να αντιμετωπίζεται ως μέσο παρακολούθησης της εξέλιξης των τμημάτων και των Ιδρυμάτων, εντοπισμού και θεραπείας των αδυναμιών τους και όχι ως μέσο επιβολής μέτρων,

·         Να συνοδευτεί από την απαραίτητη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογραμμίστηκε η σημασία της εσωτερικής αξιολόγησης (αυτοαξιολόγησης)  του κάθε τμήματος, ως «πυρήνας» της αξιολόγησης, διαδικασία η οποία θα ακολουθείται από εξωτερική αξιολόγηση, υπό αυστηρές ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

4.      Τονίστηκε ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουν τα περιφερειακά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στην ανάπτυξη της χώρας καθώς και στην άμβλυνση των περιφερειακών ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Αποφασίστηκε να ζητηθεί από το ΥΠΕΠΘ ανακατανομή του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ προς όφελος των περιφερειακών Ιδρυμάτων.

5.      Η Σύνοδος επανέρχεται στο πάγιο αίτημα προς το ΥΠΕΠΘ για την άμεση έκδοση των ΠΔ που θα επιλύουν το πρόβλημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων όλων των ειδικοτήτων που εκκρεμούν.

6.      Όσον αφορά τα οικονομικά θέματα θα πρέπει να δοθεί γενναία οικονομική ενίσχυση στα ΤΕΙ τόσο σε επίπεδο Τακτικού Προϋπολογισμού όσο και Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως στο ρόλο και την αποστολή τους ως Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Παρότι έγινε ουσιαστική προσπάθεια , με την έκτακτη επιχορήγηση , προς την κατεύθυνση αυτή υπάρχει ακόμα μεγάλη απόσταση στη χρηματοδότηση μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Θα πρέπει στον προϋπολογισμό του έτους 2005-2006 να προβλεφθούν πιστώσεις για τα ΤΕΙ σημαντικά αυξημένες.



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.09.2005 23:30:01
 
Αναγνώσθηκε 1047 φορές