Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ

Βουλευτής Νομού Σερρών

Π ο λ ι τ ι κ Ο    Γ ρ α φ ε Ι ο
 Μεραρχίας 40 62125 Σέρρες
Τηλ.:
23210.98440 ( Φαξ: 23210.98449
www.bolaris.gr     bolaris@otenet.gr

                                                                                          

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το διεθνές πανεπιστήμιο πραγματικά είναι μια εξαιρετική ιδέα, η πατρότητα της οποίας ανήκει στο ΠΑΣΟΚ και προσωπικά στον τότε Υπουργό Παιδείας και σημερινό πρόεδρο του  Γιώργο Παπανδρέου. Με το νομοσχέδιο όμως της κυβέρνησης της Ν.Δ. αδικείται, ενώ είναι καταφανές πως η πρόταση , όπως κατατίθεται σήμερα είναι αποσπασματική, εσφαλμένη και πρόχειρη.

Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Μ. Μπόλαρης κατά τη συζήτηση προχθές στην ολομέλεια για την ψήφιση του νομοσχεδίου που προβλέπει την ίδρυση του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας.

Συγχρόνως ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε την απορία του για την επιμονή του Υπουργείου Παιδείας να είναι αγγλόφωνο το πανεπιστήμιο, με το επιχείρημα της εξασφάλισης της οικονομικής εισφοράς των αλλοδαπών φοιτητών που θα εισαχθούν σ’ αυτό.

Μνημονεύοντας τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη «μου έδωσαν τη γλώσσα την ελληνική στις αμμουδιές του Ομήρου»τόνισε μεταξύ άλλων  τα εξής: Υπάρχει μια αρχική πολιτική στόχευση που αναφέρεται στη φιλοδοξία μας να γίνουμε χώρα εισαγωγής φοιτητών. Απ’ αυτή της στόχευση ξεκινούν και τα προβλήματα. Εάν πραγματικά θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη πανεπιστήμιο στην Ελλάδα κοντά σε αυτό που έχουμε τότε το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν θέλουμε να κάνουμε ένα ακόμη αγγλόφωνο πανεπιστήμιο στα Βαλκάνια και πάλι το νομοσχέδιο είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Όμως το ζήτημα είναι το εξής: Έχουμε εμείς σαν Έλληνες να καταθέσουμε σήμερα κάτι στη διεθνή κοινότητα και γι’ αυτό το λόγο καλούμε τους γείτονες, τους αλλοδαπούς να έρθουν στην Ελλάδα για να σπουδάσουν; Τελικά ο ελληνισμός σε αυτή την πορεία του έχει με την προσφορά τους στα γράμματα, στις επιστήμες, στις τέχνες, στον πολιτισμό κάτι να δώσει και γι’ αυτό το λόγο ιδρύει ένα διεθνές πανεπιστήμιο στο οποίο αξίζει τον κόπο να έρθουν οι αλλοδαποί φοιτητές; Μήπως τελικά πιστεύουμε ότι μετά από διακόσια χρόνια ελεύθερου ελληνικού κράτους το μόνο πρόβλημα που είχαμε και ο μόνος λόγος για τον οποίον δεν έρχονταν ξένοι φοιτητές στην Ελλάδα ήταν ότι τα πανεπιστήμιά μας λειτουργούσαν στην ελληνική γλώσσα;

Ξεπερνώντας τον πεσιμισμό και τη νοοτροπία της ψωροκώσταινας, υπογράμμισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ας πορευθούμε με εμπιστοσύνη στoν εαυτό μας.  «Ο Ελληνισμός έχει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με όλους τους άλλους λαούς, δηλαδή τον πολιτισμό, τις τέχνες και την επιστήμη. Και αυτό το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα είναι οι χιλιάδες καθηγητές πανεπιστημίων σε όλα τα πανεπιστήμια του δυτικού κόσμου. Έλληνες καθηγητές στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη. Υπάρχει κάποια μέριμνα ώστε αυτοί οι επιστήμονες που είναι μπροστά στους τομείς τους, που είναι μπροστά στην έρευνα να έρθουν στην Ελλάδα για να αποκτήσουμε ένα πολύ σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους άλλους; Δεν υπάρχει καμία έρευνα. Δεν ζηλώσαμε να πλουτίσουμε αυτό το πανεπιστήμιο με επιστήμονες που είναι μπροστά στην έρευνα και την επιστήμη και διαπρέπουν στο εξωτερικό» τόνισε ο κ. Μπόλαρης.

 Ο Σερραίος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για την τεκμηρίωση στην έρευνα που προηγήθηκε της κατάθεσης του συγκεκριμένου νομοσχεδίου: «Η πρόταση δεν έγινε, μετά από μέριμνα για να δούμε πως αυτό το πανεπιστήμιο θα είναι πιο ελκυστικό. Γιατί μιλάμε τώρα εδώ για ποσοστώσεις και λέμε ότι θα έρθουν τόσοι φοιτητές αλλοδαποί. Πόσοι είναι; Αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι, όταν λέμε για ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει 500 – 600 φοιτητές, πρέπει να σκεφτούμε τι συνάλλαγμα θα φέρουν και τι παρέμβαση θα κάνουν. Μιλάμε, λοιπόν, για ένα μικρό πανεπιστήμιο, για ένα κολέγιο. Εάν δεν ήταν για ανώτατη εκπαίδευση θα έλεγα ότι είναι «μίνι μάρκετ» στην αγγλική γλώσσα που προσφέρει πανεπιστημιακή γνώση  . Γιατί λοιπόν θα πρέπει ο φίλος μου ο Αρμένιος, ή ο φίλος μου ο Αιγύπτιος ο οποίος έχει παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα και ο οποίος θα ήθελε να μάθει τι καταθέτει η Ελλάδα στη Διεθνή Κοινότητα, να έρθει και να σπουδάσει στην Ελλάδα; Τί διαφορετικό θα βρει στο πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη απ’ αυτό που είναι στην Κωνστάντζα; Ποιά είναι τα συγκριτικά πλεονεκτήματα; Φαίνεται ότι αυτές οι σκέψεις δεν απασχόλησαν τους συντάκτες του νομοσχεδίου και είναι κρίμα».

 Πρόσθεσε ακόμη διαφωνώντας και με την επιλογή της έδρας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την ονομασία του πανεπιστημίου τα εξής: «Ο τίτλος ΔΙΠΑΕ είναι τελείως άστοχος και άνευρος .Δε σημαίνει τίποτα. Μπορεί να θυμίζει ΠΑΕ και ΕΠΑΕ. Είναι κρίμα όμως για ένα λαό και μια χώρα με τόση ιστορία και πολιτισμό  να τον χρησιμοποιούμε».

Κλείνοντας την ομιλία του στη Βουλή ο κ. Μπόλαρης, υπογράμμισε: «Εάν από την αρχή η φιλοσοφία του νομοσχεδίου δεν έλεγε ότι θα πρέπει να γίνουμε χώρα εισαγωγής φοιτητών, θα έκανα και άλλη πρόταση, την οποία λέω σαν σκέψη σήμερα. Ένα πανεπιστήμιο, το οποίο θα έχει πραγματικά στόχο να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, τη σημερινή παραγωγή επιστήμης στην Ελλάδα, θα μπορούμε με έδρα την Ελλάδα να έχει campus και στο εξωτερικό, σε χώρες που παραδοσιακά έχουν φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

 

 



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.09.2005 17:50:01
 
Αναγνώσθηκε 506 φορές