Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

"Θα βάλουμε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων σε ΤΕΙ τα οποία θα κινδυνεύσουν από μειωμένη ζήτηση", δηλώνει ο Α. Καραμάνος.
30/08/2005


Εκπομπή: "Αερόστατο" με την Μαρία Κοζάκου.

 

Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με τον Ανδρέα Καραμάνο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σήμερα θα ανακοινωθεί απ’ το υπουργείο η απόφαση για την επιβολή του βαθμολογικού πλαφόν;»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: « Η απόφαση ήδη έχει ανακοινωθεί, έχει εξαγγελθεί εδώ και αρκετό καιρό. Θα καθιερωθεί δια νόμου, ούτε με υπουργική απόφαση, ούτε με προεδρικό διάταγμα και η ρύθμιση αυτή θα λέει ότι στο εξής δηλαδή απ’ τις εξετάσεις του 2006 θα εισάγονται πλέον στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα όσοι συγκεντρώνουν τουλάχιστον ή το μισό του μεγίστου του συνολικού αριθμού μορίων, ή τουλάχιστον το μισό του μεγίστου βαθμού πρόσβασης. Αν δηλαδή το άριστα είναι 20, θα εισάγονται τουλάχιστον με 10. Αν κάποιος υποψήφιος λοιπόν συγκεντρώσει ή το ένα ή το άλλο, εισάγεται, αν δεν συγκεντρώσει κανένα, δεν εισάγεται πλέον.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πως σας φάνηκε η στατιστική και ποιοτική αξιολόγηση των πανελλαδικών αυτής της χρονιάς;»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Εγώ νομίζω ότι αυτά τα οποία βγήκαν ήταν τα αναμενόμενα, δεν είχαν βέβαια καμία σχέση με την άκρατη κινδυνολογία η οποία προηγήθηκε της ανακοινώσεως των βάσεων αλλά ήταν αναμενόμενα. Αναμενόταν τα παιδαγωγικά τμήματα να έχουν μια αύξηση στις βάσεις τους διότι είχαμε και αυξημένη ζήτηση σε πολλά παιδιά για τα τμήματα αυτά επειδή έτσι διασφαλιζόταν μια ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Αναμενόταν ότι στις σχολές υψηλού γοήτρου όπως είναι οι ιατρικές, οι βιολογικές, οι νομικές και οι κτηνιατρικές θα είχαμε μια άνοδο λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, της αυξημένης ζήτησης και της καλής επίδοσης. Από την άλλη μεριά η ελαφρά πτώση που παρατηρήθηκε στις τεχνολογικές σχολές, πολυτεχνικές, αναμενόταν επίσης κυρίως λόγω της όχι τόσο καλής επίδοσης των υποψηφίων στα μαθηματικά και στη φυσική αλλά όχι στο βαθμό που πολλοί προδίκαζαν. Ήταν μια πτώση σε πολύ λογικά επίπεδα. Κατά τα άλλα σε άλλες σχολές παρατηρήθηκαν ορισμένες πτώσεις των βάσεων τις οποίες κατά κύριο λόγο τις αποδίδουμε στην μείωση του ενδιαφέροντος των υποψηφίων.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ένα πράγμα για το οποίο δεν χωράει καμία αμφιβολία είναι ότι οι σχολές της περιφέρειας δεν αντιμετωπίζονται με την ίδια θέρμη από τους υποψηφίους σε σχέση με τις σχολές του ιδίου γνωστικού επιστημονικού αντικειμένου που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις όπως είναι η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα.»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Είναι προφανές διότι τα παιδιά αυτά προφανέστατα προέρχονται από αυτά τα αστικά κέντρα και αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι το να ξεσπιτωθεί κάποιος και μια οικογένεια να υποβληθεί στα έξοδα συντηρώντας ένα νέο σπίτι σε μια άλλη περιοχή, είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό και η προτίμηση βεβαίως των παιδιών εστιάζεται στα τμήματα τα οποία εδρεύουν στις περιοχές που κατοικούν.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Αυτό βέβαια θέτει σε κίνδυνο κάποια ΤΕΙ ως επί το πλείστον και κάποια τμήματα που δεν βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και είναι ένα πρόβλημα αυτό. Αν ήταν σε εφαρμογή σήμερα αυτό που θα αποτελέσει νόμο του κράτους σύντομα για την εισαγωγή των παιδιών στις σχολές, πολλά από αυτά τα τμήματα δεν θα είχαν εισακτέους.»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Δεν νομίζω ότι θα ήταν τόσο οξύ το πρόβλημα, το πιθανότερο είναι ότι θα είχαν πολύ λιγότερους εισαχθέντες απ’ αυτούς που έχουν φέτος. Αυτό θα συνέβαινε αν γινόταν φέτος, θα γίνει όμως του χρόνου πράγμα που μας αφήνει τη δυνατότητα κρίνοντας και τα αποτελέσματα για τους εισακτέους κατά τη φετινή χρονιά να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε ανάλογα τους αριθμούς των εισακτέων και να τους κατανείμουμε ομαλότερα και στα τμήματα ΤΕΙ της περιφέρειας. Το λογικό είναι να βάλουμε μεγαλύτερο αριθμό εισακτέων σε ΤΕΙ τα οποία θα ‘‘κινδυνεύσουν’’ από μειωμένη ζήτηση του χρόνου. Πιθανότατα λοιπόν να κάνουμε μια αποκέντρωση των θέσεων.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή προτίθεστε να μειώσετε τις θέσεις των εισακτέων σε κάποια αστικά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ και να τις αυξήσετε στα περιφερειακά;»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Ναι, να τις αυξήσουμε στα περιφερειακά ή εκεί που προσδοκούμε σύμφωνα και με τα δεδομένα των τελευταίων ετών να έχουμε μείωση του αριθμού των εισαχθέντων λόγω ακριβώς της καθιέρωσης βάσης. Βεβαίως θα πρέπει να συνεκτιμηθούν και οι πρόσθετες αυξομειώσεις στους αριθμούς των φοιτητών λόγω των μετεγγραφών και με την εισαγωγή του νέου θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές ξέρουμε περίπου που πηγαίνουμε, δηλαδή η πρώτη εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου μας έχει δείξει περίπου τι αυξήσεις έχουμε στους αριθμούς των εισακτέων από τις αιτήσεις με μετεγγραφές, δηλαδή τι αυξομειώσεις έχουμε στα τμήματα και αυτό είναι κάτι το οποίο μας επιτρέπει να κάνουμε και τους ανάλογους υπολογισμούς.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Όταν βλέπετε ότι κάποιος μπαίνει στη γερμανική φιλολογία με 1,50, 1,52, 1,53, τι σκέφτεστε; Δεν σκέφτεστε την οικτρή αποτυχία του συστήματος μας;»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Σαφέστατα. Καταρχήν και μόνο ότι μπαίνει κάποιος με 1,5 ή με 3 ή με 5 με άριστα το 20, δείχνει ότι σίγουρα το σύστημα θέλει μια αναθεώρηση. Δείχνει ότι το υλικό το οποίο μπαίνει στα πανεπιστήμια και ιδιαίτερα σε ορισμένα από αυτά τα τμήματα τα οποία ήδη μνημονεύσατε δεν είναι το καλύτερο δυνατό και σίγουρα μια πρώτη ενέργεια και μια πρώτη αντίδραση σε αυτό το πρόβλημα θα ήταν με κάποιο τρόπο να μπορέσει κανείς να βελτιώσει την ποιότητα του υλικού που μπαίνει μέσα. Προς αυτή την κατεύθυνση λοιπόν βασίζεται και το μέτρο το οποίο θα ληφθεί.»
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σκέφτεστε να κλείσετε κάποια τμήματα ΤΕΙ;»
 
Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΣ: «Όχι, δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση.»



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 30.08.2005 18:00:01
 
Αναγνώσθηκε 938 φορές