Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Τα πάνω και τα κάτω των φετινών βάσεων

Της ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ


Ασανσέρ δύο αντίθετων κατευθύνσεων αναμένεται να ακολουθήσουν φέτος οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που, -όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου- αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.


Εχει ήδη καταγραφεί ότι φέτος είχαμε πρωτοφανή αριθμό υποψηφίων με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (περίπου 38.000 υποψήφιοι), που θα «γονατίσει» τις βάσεις εισαγωγής πολλών τμημάτων, ενώ όλα δείχνουν ότι θα κρατηθεί ψηλά η περιζήτητη Ιατρική Σχολή Αθηνών.

 
Οπως εκτιμά ο καθηγητής-αναλυτής Χρήστος Κάτσικας, τελικά «η πρόσβαση στις σχολές θα γίνει με βαθμολογίες που θα αρχίζουν από τα 2.500 και θα ξεπερνούν τα 19.000 μόρια». Η σύγκριση των φετινών επιδόσεων των υποψηφίων με εκείνες του 2004, όσο και η σύγκριση της σχέσης υποψήφιοι / εισακτέοι με την αντίστοιχη περσινή, δείχνουν σαφώς, υποστηρίζουν βαθμολογητές, ότι οι βάσεις δεν θα έχουν φέτος ενιαία φορά, καθώς υπάρχει μεγάλη ανισοκατανομή επιδόσεων ανάλογα με την κατεύθυνση.

1ο πεδίο

Στο πεδίο των θεωρητικών επιστημών, στο οποίο προσφέρονται 16.219 θέσεις σε 114 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, δηλαδή 127 θέσεις λιγότερες από πέρσι, οι φετινές βάσεις εισόδου στα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα κινηθούν περίπου στα περσινά επίπεδα, με μικρές αυξομειώσεις.

Ετσι, για να εισέλθει κάποιος στο τελευταίο ΑΕΙ του πεδίου, που κατά πάσαν πιθανότητα θα είναι το τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Θεσσαλονίκης, θα χρειαστεί περίπου 10.000-10.300 μόρια.

-Στα ΤΕΙ του πεδίου αυτού, το τμήμα που προβλέπεται να έχει τη χαμηλότερη βαθμολογία θα είναι και φέτος μάλλον το τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, το οποίο δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τα 8.900 μόρια.

-Με μικρές αυξομειώσεις (+ 200 έως - 200 μόρια) θα κινηθούν τα περισσότερα άλλα τμήματα του πεδίου αυτού.

Οι καλύτερες επιδόσεις που σημειώθηκαν στην κλίμακα βαθμολογίας 18-20, σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων, σπρώχνει τις βάσεις και των τριών νομικών τμημάτων προς τα πάνω.

Η Νομική της Αθήνας, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 18.150 μόρια και η Νομική της Θράκης τα 16.800.

-Οι σχολές με ειδικά μαθήματα όμως θα έχουν τη δική τους ξεχωριστή πορεία: Στα δύο τμήματα της Αγγλικής αλλά και στην Ιταλική και την Ισπανική Φιλολογία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αναμένεται πτώση των βάσεων εισαγωγής.

-Τα περιζήτητα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης, που είναι κοινά με το 2ο πεδίο, και που τα τελευταία χρόνια έκαναν το άλμα σε προτιμήσεις υποψηφίων, φέτος δεν αναμένεται να μεγαλώσουν τις απαιτήσεις τους. Η αιτία είναι τόσο οι χαμηλότερες βαθμολογίες των υποψηφίων της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, οι οποίοι τα διεκδικούν μέσω του 2ου επιστημονικού πεδίου, αλλά και η σημαντική αύξηση των προσφερόμενων θέσεων όλων των τμημάτων.

2ο+4ο πεδίο

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο, όπου διατίθενται 16.219 θέσεις σε 114 τμήματα ΑΕΙ-ΤΕΙ, φέτος προσφέρονται 121 περισσότερες θέσεις. Αντίθετα στο 4ο πεδίο οι θέσεις είναι κατά 944 λιγότερες από πέρσι.

Σύμφωνα με ειδικούς βαθμολογητές, οι χαμηλές φετινές επιδόσεις των περίπου 45.000 υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης, οι οποίες εκφράστηκαν και με μεγαλύτερα ποσοστά κάτω από τη βάση αλλά και με λιγότερους αριστούχους (σε σχέση μέ πέρσι), θα φέρει πτώση στις βάσεις των περισσότερων τμημάτων του 2ου και του 4ου πεδίου.

Ετσι, αναμένεται:

Α) Χιλιάδες υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση (ακόμη και κάτω από τα 5.000 μόρια) να εισάγονται σε δεκάδες ΤΕΙ του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Β) Πτώση των βάσεων και των ενδιάμεσων, βαθμολογικά, τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, δηλαδή όσων είχαν κυμανθεί πέρσι ανάμεσα στα 12.000 και 16.000 μόρια.

Ωστόσο φαίνεται να μην πέφτουν οι βάσεις εισαγωγής σε αρκετά περιζήτητα τμήματα του 4ου επιστημονικού πεδίου που πέρσι κυμαίνονταν ανάμεσα στις 17.700 -18.800 μόρια, όπως π.χ. Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών κ.λπ., καθώς φέτος προσφέρουν λιγότερες θέσεις.

-Επίσης το πιο πιθανό είναι ότι κανένα από τα έξι τμήματα της Αρχιτεκτονικής δεν θα χαμηλώσει τις βαθμολογικές του απαιτήσεις, αλλά, αντίθετα, θα τις αυξήσει κατά μέσον όρο από 30 έως 100 μόρια.

-Η «ναυαρχίδα» όμως του 4ου πεδίου, δηλαδή το τμήμα Μηχανικών Ηλεκτρονικών υπολογιστών του ΕΜΠ, θα κινηθεί φέτος ελαφρά κάτω από τα 19.000 μόρια.

-Στο 2ο πεδίο των «θετικών επιστημών» όλα δείχνουν ότι τις πιο υψηλές βάσεις εισαγωγής από τα ΑΕΙ-ΤΕΙ θα απαιτήσει το, κοινό με το 4ο επιστημονικό πεδίο, Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Αθήνας.

3ο πεδίο

Στις σχολές των επιστημών υγείας, που φέτος προσφέρουν 5.453 θέσεις σε 52 τμήματα, δηλαδή 339 λιγότερες από πέρσι, αναμένεται ότι η Ιατρική Αθηνών θα αναδειχθεί το πιο υψηλόβαθμο ΑΕΙ όλων των πεδίων. Η αύξηση των αριστούχων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων, θα κρατήσει τα τμήματα της Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, πάνω από 19.000 μόρια, ενώ δεν φαίνεται να υποχωρούν οι βάσεις των άλλων πέντε ιατρικών τμημάτων.

Η βάση εισόδου του πεδίου θα ανοίξει με περισσότερα από 15.700 μόρια με τη Νοσηλευτική Αθήνας, ενώ με μικρές αυξομειώσεις θα κινηθούν τα υπόλοιπα τμήματα των ΑΕΙ.

-Εκτιμάται ότι πολλά από τα ΤΕΙ του 3ου πεδίου θα γίνουν περισσότερο απαιτητικά στις βάσεις εισαγωγής τους, καθώς οι υποψήφιοι της θετικής που έγραψαν στα μαθήματα κατεύθυνσης κάτω από τη βάση, είναι φέτος λιγότεροι από πέρσι , γεγονός το οποίο, σε συνδυασμό με τη μείωση των θέσεων, στα περισσότερα ΤΕΙ, θα οδηγήσει τις βάσεις ελαφρά προς τα πάνω. Ετσι, όλα δείχνουν ότι για να ανοίξει η είσοδος στο τελευταίο ΤΕΙ του πεδίου, θα χρειαστούν πάνω από 9.500 μόρια.

5ο πεδίο

Στις οικονομικές σχολές φέτος, αναμένεται να μην υπάρχει ενιαία κατεύθυνση στην κίνηση των βάσεων. Πολλά τμήματα θα ισορροπήσουν στις περσινές βάσεις, ενώ σε άλλα θα υπάρξει εμφανής πτωτική τάση.

 

Τα τμήματα για τους χαμηλόβαθμους υποψήφιους
Φέτος, από τους 89.138 εξετασθέντες του Ενιαίου Λυκείου, ημερήσιου και εσπερινού, μόνον οι 50.376 πέτυχαν βαθμολογία πάνω από τη βάση των 10.000 μορίων.

Το γεγονός ότι οι προσφερόμενες θέσεις ανέρχονταν σε 66.324 (και με την προσθήκη θέσεων από τα Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια και εσπερινά λύκεια, ξεπερνούν τις 67.500) δημιουργεί ένα «άνοιγμα» περίπου 17.500 θέσεων, οι οποίες θα καλυφθούν με την είσοδο υποψηφίων με λιγότερα από 10.000 μόρια.

*Το τμήμα που θα έχει φέτος τη χαμηλότερη βάση εισαγωγής αναμένεται να είναι το Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (2.500-2.600 μόρια).

Ακολουθούν τα τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων και Σχολή Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού με βάσεις ανάμεσα στα 4.000- 5.000 μόρια.

*Στα τμήματα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας, καθώς και στο Εφαρμογών Ξένων Γλωσσών στη Διοίκηση και το Εμπόριο (Ηγουμενίτσα), οι βάσεις θα είναι κάτω από 5.500 μόρια.

*Τα τμήματα Ζωικής Παραγωγής, Θερμοκηπευτικών Καλλιεργειών, Ιχθυοκομίας, αλλά και το Τμήμα Γαλλικής Φιλολογίας αναμένεται να κινηθούν περίπου στα 6.000 έως 6.500 μόρια.

*Αναλυτικά, τα 120 τμήματα στα οποία η βάση εισαγωγής αναμένεται να διαμορφωθεί κάτω από τα 10.000 μόρια εμφανίζονται στον μεγάλο πίνακα στη σελίδα αριστερά.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι είναι η τελευταία χρονιά που θα εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογία κάτω από τη βάση, ενώ από την επόμενη χρονιά τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα μειώνονται. Κι αυτές οι δύο είναι οι μοναδικές αλλαγές που αναμένονται στο σύστημα των εξετάσεων την προσεχή χρονιά.




Πηγή:

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 21.08.2005 23:35:01
 
Αναγνώσθηκε 1808 φορές