Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Σε δύο Σερραίους ερευνητές το βραβείο Μποδοσάκη για το έργο τους

Δύο σερραίoι νέοι ερευνητές, οι οποίοι διαπρέπουν στις ΗΠΑ με επιστημονικό έργο τεράστιου ενδιαφέροντος σε διεθνές επίπεδο, θα βραβευτούν από το Ίδρυμα Μποδοσάκη. O επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα Δημήτρης Ψάλτης και ο καθηγητής του Τμήματος Chemical & Biological Engineering στο Πανεπιστήμιο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Buffalo Πασχάλης Αλεξανδρίδης διακρίθηκαν ανάμεσα σε πολλούς Έλληνες για την προσπάθειά τους να προάγουν την επιστήμη στη χώρα μας και το διεθνή χώρο και οι προσπάθειές τους θα επιβραβευτούν σε εκδήλωση που θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Τετάρτη 15 Ιουνίου.

Όταν ακόμη ήταν μαθητής στις Σέρρες, ο Δημήτρης Ψάλτης δεν μπορούσε να φανταστεί ότι λίγα χρόνια αργότερα θα γινόταν εξπέρ στην Αστροφυσική και θα δίδασκε στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Σήμερα, στα 35 του χρόνια οι αναμνήσεις από τη φοιτητική ζωή στο Τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, το 1988, αλλά και η περίοδος της διδακτορικής διατριβής είναι ακόμα ζωντανές. Ήταν εκείνες που του έδωσαν τις βάσεις για να φτάσει ψηλά και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.
Κατά τη διάρκεια της διατριβής του ανέπτυξε θεωρητικά μοντέλα αστέρων νετρονίων και μελανών οπών, που είναι τα αστροφυσικά σώματα με την ισχυρότερη βαρύτητα στο σύμπαν. Οι ιδιότητές τους περιγράφονται από τη Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν και μας προσφέρουν τη δυνατότητα να μελετήσουμε φαινόμενα του χωροχρόνου που αγγίζουν τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Η Θεωρία διατυπώθηκε το 1915, αλλά υπήρχαν λίγα πειραματικά δεδομένα. Μόλις τα τελευταία 20 χρόνια άρχισαν να ανακαλύπτονται μαύρες τρύπες και να μελετάται πιο συστηματικά.
Ξεκίνησαν ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα και επιχείρησαν να επαληθεύσουμε τη Θεωρία σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από ό,τι είχε γίνει δυνατό μέχρι σήμερα. Γι' αυτό επεξεργάζονται θεωρητικά μοντέλα αστέρων νετρονίων και μελανών οπών χρησιμοποιώντας υπέρ-υπολογιστές και συγκρίνουν τα αποτελέσματα με δεδομένα από τις παρατηρήσεις με καινούριους δορυφόρους ακτίνων X της NASA και της ESA. Ο Δ. Ψάλτης εργάζεται και σαν σύμβουλος της NASA, ενώ πρόσφατα συμμετείχε σε επιστημονική ομάδα με σκοπό τη σχεδίαση δορυφόρου ακτίνων X. Το σημαντικότερο αποτέλεσμα της έρευνάς του είναι ότι η Θεωρία της Γενικής Σχετικότητας περιγράφει με ακρίβεια ακόμα και τα αστροφυσικά σώματα με την ισχυρότερη βαρύτητα. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, αυτό επιβεβαιώνει ότι η θεωρία μας για την εξέλιξη του σύμπαντος είναι σωστή, τουλάχιστον από την εποχή που η ηλικία του σύμπαντος ήταν ίση με ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου και έπειτα.

O Πασχάλης Αλεξανδρίδης, στα 39 του χρόνια, είναι από τους... μετρημένους επιστήμονες, οι οποίοι "παίζουν καλά στα δάχτυλά τους" τη Νανοτεχνολογία. Μέσα από την έρευνά του, δημιουργούνται τα εργαλεία που θα επιτρέψουν τη χρησιμοποίηση της Νανοτεχνολογίας σε διάφορες περιοχές εφαρμογών. Συγκεκριμένα, η έρευνά του εστιάζεται στην κατανόηση μηχανισμών αυτό-οργάνωσης και κατευθυνόμενης οργάνωσης μορίων και νανοσωματιδίων στη νανοκλίμακα και μικροκλίμακα, αντίστοιχα. Με πιο απλά λόγια, αυτή η προσέγγιση εκτιμάται ότι θα φέρει επαναστατικές αλλαγές στο μέλλον, ανάλογα με αυτές που έφερε η τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων τα τελευταία 20 χρόνια. Η μεθοδολογία του είναι κυρίως πειραματική και, παράλληλα, αναπτύσσει μοντέλα που βοηθούν στην καλύτερη κατανόηση των πειραμάτων καθώς και στο σχεδιασμό νέων. O κ. Αλεξανδρίδης πήρε με άριστα το πτυχίο του από τη Σχολή Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ ακολούθησαν μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του MIT, από όπου πήρε και το διδακτορικό του δίπλωμα, αλλά εργάστηκε και ως ερευνητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών.


Πηγή:
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 13.06.2005 18:15:01
 
Αναγνώσθηκε 392 φορές