Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Δημοψήφισμα για το Ευρω-σύνταγμα, λέει το 73% μαθητών

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΙΟΥΣΗ


Το σχολείο τους και τους ευρωβουλευτές εμπιστεύονται για την ενημέρωσή τους γύρω από τα θέματα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Φθιώτιδας.

Σε έρευνα που διεξήχθη πολύ πριν από το «όχι» των Γάλλων και την καταψήφιση από τους Ολλανδούς, το 60% των μαθητών του νομού γνωρίζουν ότι το Ευρωσύνταγμα αποτελεί μια κορυφαία διαδικασία που στοχεύει στην πολιτική ένωση των ευρωπαϊκών κρατών.

Παρ' ότι ένας στους δέκα ερωτηθέντες γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές του Ευρωσυντάγματος, μόνο το 25% επιθυμεί να ενημερωθεί, ενώ το 50% υποστηρίζει ότι δεν τους αφορά. Το 64% των μαθητών γνωρίζει πολύ καλά ότι οι τρεις άνδρες που συνέδεσαν το όνομά τους με την Ευρώπη είναι: ο Ηρόδοτος, πρώτη αναφορά στην Ευρώπη ως γεωγραφικό χώρο ταυτιζόμενο με τους Ελληνες ως λαό, ο Μπετόβεν, μουσική του ευρωπαϊκού ύμνου, και ο Σίλερ, οι στίχοι του οποίου μελοποιήθηκαν για τον ευρωπαϊκό ύμνο.

Η έρευνα οργανώθηκε από τους μαθητές της Γ' Τάξης του Μουσικού Γυμνασίου Λαμίας με την καθοδήγηση της καθηγήτριας φιλολόγου Στέλλας Πουγκακιώτου και το Γραφείο Ενημέρωσης για την Ευρώπη του Δήμου Λαμιέων (INFOPOINT), υπεύθυνη Ρουλά Κοτρωνιά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Ανοιξη της Ευρώπης 2005». Την επεξεργασία των αποτελεσμάτων ανέλαβε το Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΕ ΠΛΗΝΕΤ), υπεύθυνος Γιάννης Χατζηχαραλάμπους.

Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο της συμπλήρωσης γραπτού ερωτηματολογίου. Το ερωτηματολόγιο εστάλη στα Γυμνάσια και Λύκεια του νομού και με ευθύνη των διευθυντών των σχολείων συμπληρώθηκε από μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης, από 22 Φεβρουαρίου - 1η Μαρτίου 2005. Συμπληρώθηκαν 517 ερωτηματολόγια από αυτά, τα 251 από μαθητές και τα 266 από μαθήτριες, ενώ τα 339 συμπληρώθηκαν από μαθητές/τριες Γυμνασίου και τα 178 από μαθητές/τριες Λυκείου. Το δείγμα μπορεί να θεωρηθεί αντιπροσωπευτικό για τον νομό, γιατί προέρχεται από σχολεία που βρίσκονται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του νομού: Λαμία, Ανατολική και Δυτική Φθιώτιδα, Λοκρίδα. Σε ποσοστό από 42% έως 46% των μαθητών γνωρίζουν τον τρόπο επικύρωσης του Ευρωσυντάγματος από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., δηλαδή ότι σε άλλες χώρες θα γίνεται από τα εθνικά Κοινοβούλια και σε άλλες με δημοψήφισμα. Το 45% αγνοούν τον τρόπο επικύρωσης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το 73,11% προτείνει η επικύρωση να γίνει με δημοψήφισμα. Το ποσοστό αυτό φθάνει στο 76% για το Λύκειο και τα κορίτσια. Στα αξιοπερίεργα, η εμπιστοσύνη των παιδιών στους βουλευτές, αφού κατά το 20,35% των απαντήσεων, ζητούν η επικύρωση να γίνεται από τους εκπροσώπους μας στο Κοινοβούλιο, καθ' ότι «αυτοί γνωρίζουν καλύτερα τα θέματα αυτά». Το 51% των ερωτηθέντων γνωρίζουν τον αριθμό των ευρωβουλευτών και της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, αλλά αγνοούν τα ποσοστά και τη δύναμη των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο.




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 07.06.2005 16:40:01
 
Αναγνώσθηκε 404 φορές