Συνεντεύξεις για την εκπαίδευση

" Χρειάζεται διάλογος για την Ευρώπη", δηλώνει η Μαριέττα Γιαννάκου.
29/05/2005


Εκπομπή: "Ασκώ τα διακαιώματά μου" με τον Περικλή Βασιλόπουλο, ΝΕΤ 105,8


Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης με την Μαριέττα Γιαννάκου, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων:
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δεν ξέρουμε τι θα βγάλουν οι κάλπες στη Γαλλία, βέβαια φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα το «όχι». Ποια είναι η γνώμη σας για τις επιπτώσεις αυτού του «όχι» πρώτα στη Γαλλία και μετά στην Ελλάδα;»
 
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: «Ο λόγος που έγινε αυτό το Ευρωσύνταγμα, μέσα από μια πολιτική διαδικασία και όχι μέσα από μια διακυβερνητική είναι ακριβώς, διότι διαπιστώθηκε το χάσμα ανάμεσα στους πολίτες και στα όργανα της ΕΕ. Επιδιώξαμε να δημιουργήσουμε ένα καταστατικό χάρτη, παρότι δεν είναι κράτος και εδώ είναι η ιδιοτυπία. Φαίνεται πως το χάσμα αυτό δεν έχει κλείσει ακόμα και χρειάζεται μια νέα ιδεολογία και νέες πολιτικές να ασκηθούν με τρόπο που να αντανακλά απευθείας στους πολίτες. Εάν η Γαλλία που είναι ιδρυτικό μέλος ψηφίσει κατά θα έχει τελικά την ίδια μοίρα που είχε η Ιρλανδία και η Δανία και θα αναγκαστεί να ξανακάνει δημοψήφισμα, πράγμα που θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στο εσωτερικό. Βεβαίως και το γεγονός ότι μπορεί να ψηφίσουν «ναι» με πολύ ελάχιστη πλειοψηφία, σημαίνει ότι οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης πρέπει κατά κάποιο τρόπο όχι μόνο να ενημερώσουν, αλλά να μπουν σε ένα διάλογο για το που πάει η Ευρώπη και να ξαναφέρουν στο προσκήνιο τα οφέλη για την πρόοδο και την ευημερία μιας τέτοιας συνεργασίας».
 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Επειδή βρισκόμαστε και στη διάρκεια Πανελλαδικών Εξετάσεων θα θέλαμε να μας πείτε για τις αλλαγές που θα υπάρξουν από του χρόνου».
 
Μ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: «Θα υπάρχουν 6 μαθήματα στις εξετάσεις, έχουν καταργηθεί οι εξετάσεις της Β΄ Λυκείου και βεβαίως το αυτονόητο βάλαμε μια βαθμολογική βάση. Αυτό θα βοηθήσει τα παιδιά να μελετήσουν καλύτερα, διότι αν κάποιος ξέρει ότι μπορεί να πει κάπου έστω και με 2 στα 20, γιατί να μελετήσει; Θα αποτελέσει ένα κίνητρο και εν πάση περιπτώσει είναι κάτι πρωτοφανές διεθνώς αυτό που γινόταν εδώ. Στόχος μας είναι το καλό δημόσιο σχολείο και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Είμαστε ευχαριστημένοι μέχρι τώρα, γιατί έχουν γίνει αλλαγές και εμείς δεν κάνουμε νομοσχέδια σκούπα, κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα με διάλογο και όποιοι θέλουν συμμετέχουν».


Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 29.05.2005 20:35:01
 
Αναγνώσθηκε 1520 φορές