Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

EPEYNA EKKE: H ΠAPABATIKH ΣYMΠEPIΦOPA TΩN NEΩN

Οι παραβάσεις του ΚΟΚ, οι κλοπές, τα ναρκωτικά, η επαιτεία και οι παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών είναι τα σημαντικότερα αδικήματα στα οποία εντοπίζεται η παραβατικότητα των ανήλικων, όπως προκύπτει τουλάχιστον από τα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας κατά τα έτη 1999-2003.

Τα στοιχεία αυτά, που αφορούν κυρίως ηλικίες από 13-17 χρόνων, παρουσίασε χθες ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής Στέφανος Σκότης, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Θεσμοί και παραβατικότητα των νέων», που έγινε στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ.

Στις κλοπές και τα ναρκωτικά, είπε, η συντριπτική πλειονότητα των ανήλικων δραστών είναι ημεδαποί, εν αντιθέσει με την επαιτεία και τις παραβάσεις του νόμου «περί αλλοδαπών», όπου είναι αλλοδαποί.

Σε όλα τα εγκλήματα το ποσοστό των δραστών αγοριών είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από αυτό των κοριτσιών. Εξαιρείται η επαιτεία, όπου τα αγόρια υπερτερούν κατά πολύ λιγότερο και τα έτη 2002-2003 τα ποσοστά είναι μοιρασμένα, πρόσθεσε. Επιπλέον, τόνισε ότι το 10% των συλληφθέντων συνολικά για κλοπές είναι ανήλικοι, η συντριπτική πλειοψηφία 13-17 ετών, ενώ το 2002-2003 αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των δραστών μέχρι 12 ετών!

Τέλος, όσον αφορά τα ναρκωτικά εξήγησε ότι οι ανήλικοι συλληφθέντες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών αποτελούν το 1% του συνόλου των συλληφθέντων.

«Η εγκληματικότητα των ανηλίκων ξεπερνά το 20% της συνολικής εγκληματικότητας σε χώρες της Ε.Ε. και συγκεκριμένα τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία» κατέληξε ο κ. Σκότης, λέγοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στην κρίση των θεσμών (οικογένεια, σχολείο, Εκκλησία).

Το ίδιο επισήμανε και ο Αντώνης Μαγγανάς, καθηγητής του τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Τόνισε ότι ο ρόλος της οικογένειας συρρικνώνεται στις μέρες μας (τα διαζύγια έχουν αυξηθεί) και δίνει τη θέση της στους φίλους, την τηλεόραση και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Εξήγησε ότι στις μέρες μας ο ρόλος των σχολείων και των δασκάλων έχει περιοριστεί στη μετάδοση της διδακτέας ύλης και όχι στη διαμόρφωση χαρακτήρα και ανέφερε ότι η Εκκλησία «η οποία έπαιζε κάποτε ένα σημαντικό κοινωνικοποιητικό ρόλο, διέρχεται βαθιά κρίση ως θεσμός και είναι άγνωστο ακόμη πού θα οδηγηθεί αυτή η κατάσταση».

Οπως προκύπτει μάλιστα από την έρευνα της Ιωάννας Τσίγκανου, αναπληρώτριας διευθύντριας Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του ΕΚΚΕ, η βία μέσα στο σχολεία διώχνει τους μαθητές από αυτά. Οπως εξήγησε, ένα ποσοστό της τάξης 9-11% μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου από διάφορα σχολεία της χώρας παραδέχτηκαν ότι απουσίασαν από 1-10 μέρες από το σχολείο τους εξαιτίας του φόβου.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι οι Ελληνες μαθητές είναι καχύποπτοι απέναντι στους αλλοδαπούς συμμαθητές τους, ανεξάρτητα αν έχουν εμπλακεί σε αντισυμβατικές συμπεριφορές ή όχι.

Επίσης, μόνο το 50% των μαθητών μίλησαν για όσα τους συνέβησαν στο σχολείο με άλλους.

Είπαν ότι το 5,7% έχουν ενοχληθεί σεξουαλικά: Από αυτούς το 64% «κοντά στο σχολείο», το 39% «μέσα στο σχολείο» και «μέσα στην τάξη» 25%.

Το 6,1% έχει προσεγγιστεί από «βαποράκια»: 63% «έξω, αλλά κοντά στο σχολείο», 28% «μέσα στο σχολείο» και 9% «μέσα στην τάξη».

Από τα σχολεία δεν λείπουν και τα κρούσματα «προστασίας» με οικονομικά ανταλλάγματα (2,7%): στο «σχολείο» 49%, «κοντά στο σχολείο» 36% και «στην τάξη» (14,9%).




Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.05.2005 19:15:01
 
Αναγνώσθηκε 766 φορές