Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Περίπου ένας στους δύο Έλληνες δεν διαβάζει κανένα βιβλίο

Στην Ελλάδα των έντεκα εκατομμυρίων κατοίκων, η γνώση πωλείται κατ' αποκλειστικότητα από 277 βιβλιοπωλεία, συγκεντρωμένα στην πλειονότητά τους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ελληνικές πόλεις μεγαλύτερες των 100.000 κατοίκων δεν έχουν βιβλιοπωλεία. Έχουν, όμως, σούπερ - μάρκετ βιβλιοχαρτοπωλεία, ψιλικατζίδικα ή - έστω - πρακτορεία Τύπου, στα οποία διατίθενται και βιβλία. Συνολικά στη χώρα, υπάρχουν περί τα 3.500 σημεία πώλησης βιβλίων.

Ίσως και να είναι αρκετά, καθώς από την «Πανελλήνια Έρευνα Αναγνωστικής Συμπεριφοράς και Πολιτιστικών Πρακτικών» του EKEBI προκύπτει ότι το 43,8% των κατοίκων της χώρας δεν διαβάζει κανένα βιβλίο, ενώ μόνο ένας στους δέκα (με εμφανή την υπεροχή των γυναικών όλων των ηλικιών) διαβάζει περισσότερα από εννέα βιβλία ετησίως.

Στοιχεία για την «Αγορά του βιβλίου στην Ελλάδα» καταγράφηκαν από το EKEBI και κυκλοφορούν (σε έντυπο τυπωμένο αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα, καθώς απευθύνεται στους ξένους εκδότες και επισκέπτες) στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που άνοιξε χθες έως και θα λειτουργεί ώς την Κυριακή στις εγκαταστάσεις τής HELEXPO Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία του EKEBI, το 82% των εκδοτικών οίκων έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, το 11% στη Θεσσαλονίκη και μόλις 7% στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πρώτος σε αριθμό νέων τίτλων ανά έτος έρχεται ο εκδοτικός οίκος «Πατάκης» (350 νέοι τίτλοι το 2003) και ακολουθούν τα «Ελληνικά Γράμματα» (274 τίτλοι), οι εκδόσεις «Σάκκουλας» (235), «Καστανιώτης» (205), «Κέδρος» (202), «Μεταίχμιο» (175) κ.ά.

H εικόνα τού «βιβλιοπωλείου με ατμόσφαιρα» εξέλιπε μάλλον ανεπιστρεπτί, καθώς η εμπορική δραστηριότητα μεταφέρθηκε την τελευταία δεκαετία στα μεγάλα - αλυσίδες βιβλιοπωλείων, όπως προκύπτει από την έρευνα του EKEBI.

Το βιβλίο στην Ελλάδα είναι μάλλον ακριβό. Ο μέσος όρος της τιμής ενός βιβλίου κυμαίνεται σήμερα στην Ελλάδα περί τα 18 ευρώ. H αύξηση στις τιμές αποδίδεται στην ένταξη της χώρας στη ζώνη τού ευρώ (από το 2002).

Σε πρωτογενές -σχεδόν εμβρυακό στάδιο- βρίσκεται το δίκτυο των βιβλιοθηκών, καθώς όπως σημειώνεται «δεν έχει προσαρμοστεί ώστε να παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες». Στην Ελλάδα λειτουργούν, σήμερα, περί τις 2.000 βιβλιοθήκες, από τις οποίες οι 962 είναι δημόσιες και ιδιωτικές, οι 233 Πανεπιστημίων και κολεγίων, 315 ανήκουν σε ερευνητικά ινστιτούτα και οργανισμούς. Στο έντυπο δεν καταγράφεται, αλλά 15.589 σχολεία της χώρας δεν έχουν βιβλιοθήκη.




Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 27.05.2005 19:10:01
 
Αναγνώσθηκε 545 φορές