Πολιτείας & Πολιτικών κομμάτων

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

 

 

 

Αθήνα, 12 Μαΐου 2005

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο των επισκέψεών του στα Υπουργεία, για την εξέταση της πορείας υλοποίησης του κυβερνητικού έργου, μετέβη  σήμερα στο Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

 

Ο Πρωθυπουργός, μετά από σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

 

«Με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων συζητήσαμε σήμερα την πορεία του κυβερνητικού έργου στον τομέα ευθύνης της στους 14 μήνες που πέρασαν, καθώς επίσης τους στόχους και τις προτεραιότητές μας για το επόμενο διάστημα.

 

Έχει γίνει σημαντικό έργο. Είναι οι αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η κατάργηση των εξετάσεων της Β΄ Λυκείου. Η θέσπιση βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δημιουργία του νέου ΔΙΚΑΤΣΑ, με κριτήρια τη διαφάνεια και την αντικειμενικότητα. Βεβαίως -δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- απομένουν ακόμη να γίνουν πολλά.

 

Γνωρίζουμε όλες και όλοι, από τη μέχρι σήμερα εμπειρία μας, ότι οι αλλαγές που επιχειρήθηκαν, κατά την εικοσαετή διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο χώρο της Παιδείας, δεν έφεραν αποτελέσματα, γιατί πραγματοποιήθηκαν στη βάση μονομερών αποφάσεων, χωρίς διάλογο, χωρίς σύνθεση απόψεων, χωρίς την αναγκαία συναίνεση, χωρίς μακρόπνοο σχεδιασμό.

 

Εμείς, ακριβώς για να σηματοδοτήσουμε το ότι η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση, καλέσαμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου, την ακαδημαϊκή κοινότητα, όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία, σε έναν ανοιχτό, Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία. Από το διάλογο αυτό προέρχονται ορισμένες κοινά αποδεκτές, βασικές προτεραιότητες. Βεβαίως και δεν τελείωσε ο εθνικός διάλογος. Συνεχίζεται, με στόχο τη διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης επί ενός βασικού κορμού μεταρρυθμίσεων, με εικοσαετή ορίζοντα.

 

Στη βάση του κυβερνητικού μας προγράμματος, τιμώντας τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε έναντι των Ελλήνων πολιτών, συνθέτοντας απόψεις και προτάσεις όπως αυτές κατατέθηκαν στον Εθνικό Διάλογο, προχωρούμε στο αμέσως προσεχές διάστημα:

 

-          Στη θέσπιση ενός συστήματος, συμβατού με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα διασφαλίζει την ποιότητα στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Ενός συστήματος αντικειμενικού, που σέβεται την αυτοτέλεια των ΑΕΙ και στις διαδικασίες του οποίου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Βασική αρχή του νέου συστήματος είναι η αξιολόγηση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων, τόσο από τα ίδια τα ΑΕΙ, όσο και από ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, υπό το συντονισμό Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής.

-          Στην ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

-          Στη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη Διά Βίου Μάθηση.

-          Στην επίλυση λειτουργικών θεμάτων των ΤΕΙ.

-          Στη νέα δομή της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που θα παρέχεται πλέον στα Επαγγελματικά Λύκεια. Με ενίσχυση των μαθημάτων γενικής παιδείας, δυνατότητα απρόσκοπτης πρόσβασης των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ουσιαστική ενίσχυση της εργαστηριακής υποδομής τους.

-          Στην κατάρτιση των νέων προγραμμάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

 

Προχωρούμε σε πρώτη φάση:

-          Στη δωρεάν παροχή 20.000 ηλεκτρονικών υπολογιστών σε όλους τους μαθητές ειδικής αγωγής.

-          Στον εξοπλισμό των εργαστηρίων πληροφορικής όλων των σχολείων με 30.000 υπολογιστές.

-          Στην επιβράβευση των 3 πρώτων μαθητών Α΄, Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου με περίπου 5.500 υπολογιστές.

-          Στη συνεχή επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες.

 

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι η Παιδεία είναι για μας η πρώτη προτεραιότητα. Πιστεύουμε βαθιά ότι η επένδυση στη γνώση και τη νέα γενιά αφορά το μέλλον του τόπου. Γι’ αυτό και οι στόχοι που θέτουμε είναι φιλόδοξοι.

 

Είμαι ικανοποιημένος, γιατί διαπιστώνω ότι τα μέχρι τώρα βήματα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Γνωρίζω όμως πολύ καλά ότι για να πραγματοποιηθεί ο οραματικός μας στόχος, να γίνει ξανά η Ελλάδα χώρα παραγωγής γνώσης, έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Είμαι όμως αισιόδοξος, γιατί πιστεύω βαθιά ότι ο στόχος αυτός μας ενώνει όλες και όλους».



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 12.05.2005 18:55:01
 
Αναγνώσθηκε 530 φορές