Διαγωνισμοί εκπαιδευτικών

Τα θέματα 62, 71, 79 του ΑΣΕΠ για τους φυσικούς

Δεν θα χρειαζόταν ούτε καν να διαβάσω για να απαντήσω το 62. Όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη σχετικά με τους νόμους που διέπουν τους ζωντανούς οργανισμούς απαντάει ότι η αζωτοδέσμευση γίνεται από μικροοργανισμούς (βακτήρια στη συγκεκριμμένη ερώτηση) κι όχι από ζώα ή φυτά.

Πολύ περισσότερο για το 79: Αν η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει ή κατεβαίνει κατά την περίοδο των παγετώνων. Δια της απλής συλλογιστικής προκύπτει η σωστή απάντηση: 1)Ψυχρή περίοδος σημαίνει ότι το νερό συστέλλεται, 2)Η διάβρωση ήταν μέσα στην ύλη κι από κει κανείς θα έπρεπε να ξέρει πολλά για τους παγετώνες και κυρίως την ταχύτητα τους 30-1200m/yr. Συμπέρασμα: Οι παγετώνες δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες νερού οι οποίες δεν καταλήγουν στη θάλασσα. Επίσης μπορεί κανείς να το συνδιάσει με μία από τις συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου που είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών. Με τόσα που λέγονται και γράφονται γι αυτό το θέμα, όποιος δεν το έχει ακούσει δεν πρέπει να διδάξει φυσική, βιολογία ή χημεία στο σχολείο.

Για το 71 δεν ξέρω αν έχει κάποιο δίκιο η ένωση ελλήνων φυσικών. Ναι μεν είναι απολίθωμα όμως τι εννοούσε το ΑΣΕΠ όταν έδινε στην ύλη "Πετρώματα"; Λογικό είναι να υποθέσει κανείς ότι εννοούσε και τα πετρώματα που περιέχουν απολιθώματα. Ενώ στο κεφάλαιο "απολιθώματα" εννοούσε θέματα όπως ραδιοχρονολόγιση, τρόπους μελέτης απολιθωμάτων, εποχή που ζήσανε ορισμένοι οργανισμοί κτλ. Εγώ πάντως απάντησα σωστά την 71 γιατί α)απέρριψα αμέσως το δ αφού τα κοράλια δίνουν ασβεστολιθικά πετρώματα, β)με αρκετή σιγουριά απέριψα το α αφού είχα διαβάσει πάρα πολλά για τα πυριτικά πετρώματα χωρίς απολιθώματα χωρίς να έχω συναντήσει τη λέξη "ραδιολαρίτες", γ)Το πρόβλημα υπάρχει ανάμεσα στα β και γ αλλά η λέξη "ακτινόζωα" σε οδηγεί στα αγγλικά σε radian-radius-radio και σκέφτεσαι ότι από κει μπορεί να προήρθε το όνομα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να συγχαρώ το ΑΣΕΠ που έβαλε και θέματα που δεν ήταν SOS και απαιτούσαν κριτική σκέψη και βαθιές γνώσεις  γιατί είναι απαράδεκτο να γίνονται καθηγητές οι πιο καλοί παπαγάλοι. Είναι βέβαιο ότι θα δεχτεί πολλές επικρίσεις αλλά ας ελπίσουμε ότι θα επιμείνει και πρέπει να επιμείνει αν θέλουμε να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο.

Βασίλης Μισούλης
Φυσικός



Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.04.2005 17:47:51
 
Αναγνώσθηκε 2894 φορές