Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Αναστατωμένοι γονείς και μαθητές από το θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας

Αναστάτωση σε γονείς και καθηγητές έχει προκαλέσει το θανατηφόρο κρούσμα μηνιγγίτιδας στην Ανδραβίδα Ηλείας, καθώς ένας 17χρονος μαθητής πέθανε από οξεία μηνιγγίτιδα χθες το πρωί, δυο ημέρες αφού είχε επιστρέψει από σχολική εκδρομή στην Κέρκυρα. Ωστόσο οι ειδικοί καθησυχάζουν τονίζοντας ότι φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται να πάρουν μόνο όσα άτομα βρέθηκαν στο ίδιο  δωμάτιο μαζί με τον άτυχο μαθητή.

Επιπλέον μεγάλη  κινητοποίηση των αρμοδίων αρχών υπάρχει από χθες που έγινε γνωστό το μοιραίο περιστατικό. Οι τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες έχουν ήδη επισκεφθεί τα σχολεία, των οποίων οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα και έχουν ενημερώσει τους διευθυντές αυτών καθώς και τους μαθητές σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα προφύλαξης. Επειδή ο άτυχος μαθητής βρισκόταν σε εκδρομή στην Κέρκυρα, όπου και ήλθε σε στενή επαφή με μαθητές άλλων σχολείων του Ν. Ηλείας, το Κέντρο Έλεγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) σε συνεργασία με τις τοπικές υγειονομικές υπηρεσίες, συνέστησε τη χορήγηση χημειοπροφύλαξης τόσο στους συμμαθητές του, όσο και στους μαθητές των υπόλοιπων σχολείων. Παράλληλα  γιατρός του Κ.Ε.Ε.Λ. κατέφθασε χθες στην περιοχή, όπου, σε συνεργασία με τις τοπικές υπηρεσίες υγείας, ενημέρωσε γονείς και μαθητές για τους τρόπους μετάδοσης και προφύλαξης από τη νόσο.

Αρχικά το παιδί προσήλθε, με εικόνα οξείας μηνιγγίτιδας και σηψαιμίας, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμαλιάδας και, στη συνέχεια, στη Μοναδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγιος Ανδρέας», όπου δυστυχώς κατέληξε.

Πρόκειται πιθανότατα για μηνιγγίτιδα που οφείλεται σε μηνιγγιτιδόκοκκο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου Εδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ). Η οξεία μικροβιακή μηνιγγίτιδα είναι δυνητικά θανατηφόρος και τα πρώτα συμπτώματα είναι πολύ υψηλός πυρετός, φωτοφοβία, έντονος πονοκέφαλος δυσκαμψία αυχένα και μερικές φορές εξάνθημα. Μπορεί να οδηγηθεί ο ασθενής στο θάνατο ακόμα και αν έχουν δοθεί αντιβιοτικά, όπως είπε στην «Απόφαση» ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Διευθυντής του Α’ Παθολογικού Τμήματος και της Μονάδας Λοιμώξεων στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθήνας.

«Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση. Οι γονείς και οι μαθητές δεν πρέπει να ανησυχούν. Φαρμακευτική αγωγή πρέπει να πάρουν τα άτομα στο νοσοκομείο που χρειάστηκε να κάνουν αναζωογόνηση στον ασθενή και όσοι έμεναν μαζί του στο ίδιο δωμάτιο.» καθησυχάζει ο κ. Γαργαλιάνος.




Πηγή: ΑΠΟΦΑΣΗ
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 19.04.2005 08:45:01
 
Αναγνώσθηκε 1119 φορές