Ειδήσεις & Άρθρα επικαιρότητας για την εκπαίδευση

Εγκαινιάστηκε στην Κορυτσά, παρουσία της υπ.Παιδείας, ελληνοαλβανικό σχολείο

   Παρουσία της υπουργού Παιδείας κ.Μαριέτας Γιανάκου, του Αλβανού ομολόγου της κ. Λουάν Μεμούσι, του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Τιράνων και Πάσης Αλβανίας κ.Αναστάσιου έγιναν σήμερα στην Κορυτσά τα εγκαίνια του εκεί ιδιωτικού ελληνοαλβανικού σχολείου.

    Το ελληνοαλβανικό σχολείο της Κορυτσάς, είναι το δεύτερο που λειτουργεί στην Αλβανία μετά το Αρσάκειο των Τιράνων και στην πλήρη συγκρότησή του φιλοδοξεί να εκπαιδεύει πάνω από χίλιους διακόσιους μαθητές, από το νηπιαγωγείο, το δημοτικό έως και το οχτατάξιο γυμνάσιο.

    Στις εγκαταστάσεις που εγκαινιάστηκαν σήμερα λειτουργούν ήδη το νηπιαγωγείο με εξήντα παιδιά και η πρώτη τάξη του δημοτικού με είκοσι δύο παιδιά, ενώ σχεδιάζεται άμεσα η επέκταση του κτιρίου ώστε να φιλοξενηθούν και οι μαθητές που θα εγγραφούν τα ερχόμενα χρόνια.

    Η λειτουργία του σχολείου, στο οποίο η διδασκαλία θα γίνεται στην ελληνική και την αλβανική γλώσσα από Έλληνες και Αλβανούς δασκάλους και καθηγητές και το απολυτήριο θα είναι ισότιμο με εκείνο των αντίστοιχων σχολικών ιδρυμάτων των δύο χωρών, χρηματοδοτείται από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο προγράμματος με την επωνυμία «Όμηρος».

    Εκτός του Αρσακείου των Τιράνων, όπου φοιτούν ήδη διακόσιοι πενήντα εφτά νέοι, ομογενείς και Αλβανοί, και το σχολείο της Κορυτσάς, γίνονται συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών ώστε να λειτουργήσει ελληνοαλβανικό σχολείο και στη Χειμάρρα.

    Ελληνικά σχολεία λειτουργούν με ευθύνη του αλβανικού κράτους μόνο στις λεγόμενες μειονοτικές ζώνες του νότου, το Αργυρόκαστρο, το Δέλβινο και τους Αγίους Σαράντα δηλαδή, ενώ οι ανάγκες των ενδιαφερομένων για την εκμάθησή της στην υπόλοιπη Αλβανία καλύπτονται σήμερα από δεκάδες ιδιωτικά φροντιστήρια.

    Πλήθος ομογενών αλλά και Αλβανών παρακολούθησε τα εγκαίνια του κτιριακού συγκροτήματος του σχολείου που έγιναν σε ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα .

    Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας έκανε αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν και είπε ότι το 1993, όταν πρωτοπήγε στην Κορυτσά ούτε οι πλέον τολμηροί δεν ονειρεύονταν ότι «θα έρθει μια μέρα σαν την σημερινή, να λειτουργήσει, δηλαδή, στην πόλη ένα τέτοιο σχολείο». Προέβλεψε ωστόσο ότι «τα επόμενα χρόνια επιφυλάσσουν και άλλες πιο τολμηρές και ευχάριστες εκπλήξεις», ενώ ευχήθηκε το ελληνοαλβανικό σχολείο να αποτελέσει γέφυρα στις καλές σχέσεις των δυο χωρών.

    Από την πλευρά της η κ. Γιαννάκου χαρακτήρισε την λειτουργία του σχολείου μεγάλο βήμα προόδου στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας τονίζοντας και αυτή πως χάρη στην εξαιρετική, όπως την αποκάλεσε, συνεργασία των υπουργείων των δυο χωρών θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες στην εκπαίδευση.

    Ο κ.Στυλιανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι το ελληνοαλβανικό σχολείο σηματοδοτεί μια νέα εποχή τόσο για τις διμερείς σχέσεις όσο και για μια νέα αντίληψη και νοοτροπία στην συνεργασία των χωρών της ευρύτερης περιοχής.

    Στο χαιρετισμό του ο Αλβανός υπουργός παιδείας υπογράμμισε ότι «σήμερα θέτουμε τα θεμέλια μιας καινούργιας συνεργασίας» και ανέφερε πως στην Αλβανία σήμερα λειτουργούν διακόσια περίπου μη κρατικά σχολεία.

    Νωρίτερα η ελληνική αντιπροσωπεία παραβρέθηκε σε εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή της το πανεπιστήμιο Κορυτσάς, όπου με κονδύλιο ύψους διακοσίων τριάντα χιλιάδων ευρώ, που διέθεσε το ελληνικό ΥΠΕΞ ως βοήθεια στην γείτονα, εγκαταστάθηκε και οργανώθηκε το σύστημα πληροφορικής του ιδρύματος.

    Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν επίσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα κ. Καλκαμπάσης, ο πρόεδρος του κόμματος ΚΕΑΔ, που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση Ομόνοια, κ. Βαγγέλης Ντούλες, οι πρόξενοι της Ελλάδας στην Κορυτσά και το Αργυρόκαστρο κ. Πρόϊος και Τζιόβας, στελέχη της ελληνικής μειονότητας, οι μουφτήδες της περιοχής κ.α.




Πηγή: Α.Π.Ε.
Αποστολή σελίδας   Εκτυπώσιμη μορφή σελίδας   Προσθήκη σελίδας στα Αγαπημένα 
Πείτε τη γνώμη σας για το άρθρο
©1998-2024, Έδρα Εκπαίδευσης, Ι.Π.Ε.Τ.
 
Επιστροφή
Δημοσιεύθηκε την: 17.04.2005 22:55:01
 
Αναγνώσθηκε 582 φορές